Šiauliuose iš 1000 daugiabučių šiuo metu yra renovuoti tik 44. Kodėl tiek mažai, nors renovuotų namų gyventojai negali atsidžiaugti sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą ir pagražėjusiais fasadais? Trūksta išsamios informacijos – teigia Šiaulių apskrities ir miesto daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos valdybos narė Virginija Remeikienė. 

Savininkai bijo įsipareigoti
V. Remeikienė „Šiaulių naujienoms“ paaiškino, kas, jos nuomone, trukdo daugiabučių namų savininkams vykdyti renovaciją, kodėl šiauliečiai nenori imti paskolų ir įsipareigoti. Jos manymu, Šiaulių miesto savivaldybė renovacijos programą turėtų labiau viešinti, nes dėl prieštaringos informacijos žiniasklaidoje šiauliečiai yra pasimetę ir bijo. Turėtų būti daugiau seminarų apie tai ir daugiabučių namų bendrijų pirmininkams. „Informacijos trūksta. Jei jos būtų daugiau, būtų visiems lengviau“, – sako V. Remeikienė.

Ji įvardijo daugiabučių namų renovacijos privalumus: „2015 m. Vilniaus g. 255 namas, renovuotas su HPL plokštėmis ir per ketverius metus jos nė kiek nepasikeitė. Kitas privalumas yra tas, jog jei iki modernizacijos reikėjo mokėti iki 300 eurų už šildymą esant bute 13 laipsnių šilumai, tai dabar esant 24 laipsnių šilumai mokama iki 40 eurų. Be to, name ne tik sutvarkoma šildymo sistema, bet jis yra visas modernizuojamas. Tai yra labai gerai.“

O daugiabučių namų renovacijos trūkumais V. Remeikienė įvardijo aukštesnių vadovų neatsakingą požiūrį į darbą, naudojamas netinkamas medžiagos renovacijai. Štai todėl dabar Šiauliuose iš 1000 daugiabučių tik 44 yra pilnai renovuoti. Prie jų prisidės dar 3, kuriuos pabaigs renovuoti iki šių metų pabaigos.

Šildymo kaina – net tris kartus mažesnė
Miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje suskaičiuota, kad Šiauliuose yra bent 50 daugiabučių namų, kuriuos būtina renovuoti dėl milžiniškų išlaidų šildymui. Štai Pirties g. 6 1959 m. statybos 4 butų daugiabutis praėjusį šildymo sezoną sunaudojo 222,17 kilovatvalandės vienam kvadratiniam metrui, kai tuo tarpu Draugystės pr. 7 – 164,57 kilovatvalandės, o Vilniaus g. 123 po renovacijos – tik 51,77 kilovatvalandės. Taigi  šildymo kaina net tris kartus mažesnė nei buvo iki renovacijos.

Tad Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis kvietė daugiabučių namų savininkus paskubėti, kad „būtų suspėta įšokti į 2020 m. renovacijos traukinį“. Esą pagal naujai paskelbtą aplinkos ministro kvietimą, paraiškas gali teikti ne tik bendrojo naudojimo objektų valdytojai, bet ir savivaldybės ar jų paskirti savivaldybių energinio efektyvumo didinimo (kvartalų) programų administratoriai. „Todėl raginu dalyvauti renovacijos procese ne tik pavienius namus, bet ir kvartalus“, – sakė spaudos konferencijoje A. Bartulis.

Tokiems projektams skiriama 150 mln. eurų
Aplinkos ministro išleistame įsakyme dėl kvietimo teikti paraiškas daugiabučiams  namams atnaujinti (modernizuoti) teigiama, jog kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos apima ne tik daugiabučių namų ar viešųjų pastatų atnaujinimą, bet ir kitas priemones – sutvarkant gyvenamąją aplinką, laisvalaikio ir poilsio zonas, privažiavimo kelius, kiemus, sprendžiant parkavimo klausimus, modernizuojant gatvių apšvietimo tinklą bei kitus infrastruktūros objektus. Šiuo metu kvartalų energinio efektyvumo programas yra pasirengusios 35 savivaldybės, įtraukta 117 kvartalų.

Miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis mano, jog ir Šiauliuose būtų galima sukurti kvartalą, kuris atitiktų tuos kriterijus. Tačiau akcentuota, jog planuojama po 2020 m. finansuoti tik tokias priemones ar projektus, kuriais energijos efektyvumo būtų siekiama visose grandyse: nuo energijos gamybos iki galutinio suvartojimo, taip pat skatinant gaminančių vartotojų plėtrą ir atsinaujinančių energijos įrenginių diegimą.

Be to, projektai, turintys statybos leidimą, ar projektai, kurie iki paraiškų teikimo termino pabaigos yra paskelbę pirkimą techniniam darbo projektui parengti, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) vertins iš karto nelaukdama paraiškų teikimo termino pabaigos.

„Investicijos atnaujinimo (modernizavimo) projektams finansuoti yra skiriama 150 mln. eurų. Kitais metais valstybė 100 proc. finansuos projektavimo išlaidas ir 30 proc. energinį efektyvumą didinančių priemonių įrengimą. Dar 10 proc. projekto vertės valstybės lėšomis planuojama kompensuoti, jei bus modernizuotas daugiabučio šilumos punktas, butuose ir kitose patalpose įrengti individualūs šilumos apskaitos prietaisai“, – sakė A. Bartulis.

Administratoriai nesupažindina su lengvatomis
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius atkreipė dėmesį ir į daugiabučių namų administratorius, kurie pristato vykdomą etapinės renovacijos finansavimą, tačiau nė žodžiu neužsimina apie valstybinę daugiabučių namų renovacijos programą ir apie valstybės suteikiamas įvairias finansavimo lengvatas. Tie gyventojai, kurie patiki etapine renovacija, tiesiog praranda galimybę pasinaudoti valstybės teikiama lengvata.

„Daugiabučių namų administratoriai galėtų parodyti, kuo etapinė renovacija yra pranašesnė už valstybės rengiamą programą, tada bent būtų sąžiningiau mūsų gyventojų atžvilgiu. Ir taip vangiai išjudiname procesą. Jau nuo 50 proc. valstybės parama sumažėjo iki 30 proc. Kas žino, gal po 2 m. liks 25 proc. Taip ir liksime miestas, nesusitvarkęs savo pastatų, dešimtmetį nepasinaudojęs valstybės parama“, – teigė A. Bartulis.

Tendencija – gyventojai per 5 m. grąžina kreditą
AB „Šiaulių energija“ yra paskirta Šiaulių miesto savivaldybės daugiabučių namų renovacijos programos įgyvendinimo administratoriumi. Šiuo metu Šiaulių energija administruoja 21 daugiabučio namo akreditavimo sutartis. 2019 m. planuoja baigti 3 daugiabučius namus, o 2020 m. planuojama pabaigti 18 projektų. Iš jų 14 daugiabučių namų šiuo metu rengia techninį darbo projektą ar perkasi statybos rangovo darbus. O 4 daugiabučiai namai dar laukia finansuotojo pritarimo. Projekto įgyvendinimo administravimo išlaidas apmoka valstybė ir gyventojams šis mokestis yra 100 proc. kompensuojamas. AB „Šiaulių energija“ netaiko jokių papildomų mokesčių.

„Valstybė gyventojams penkerius metus apmokės metinių palūkanų dalį, kuri viršys 3 proc. Po 5 m. teks mokėti tokias palūkanas, kokios bus sutartos su banku. Šiuo metu lengvatinius kreditus daugiabučių renovacijai teikia du bankai. Vienas jų taiko 3 proc. palūkanas, o kitas prie 3 proc. palūkanų prideda ir 6 mėn. euroriborą. Gyventojams yra suteikta galimybė anksčiau grąžinti kreditą. Yra pastebėta ir tendencija, jog gyventojai per 5 m. grąžina kreditą ir jiems nebereikia mokėti ateities palūkanų“, – teigė AB „Šiaulių energija“ Daugiabučių namų renovacijos administravimo skyriaus viršininkė Judita Kivyliūtė.

2019 09 18 1

Šiaulių miesto savivaldybėje apie paskelbtą naują kvietimą dalyvauti valstybinėje daugiabučių modernizavimo programoje  AB „Šiaulių energija“ Daugiabučių namų renovacijos administravimo skyriaus viršininkė J. Kivyliūtė.
Autorės nuotr.

Į viršų