Gerai gyvename, šiauliečiai. Be problemų: užmirštos jau mieste nukirstos ir ruošiamos kirsti liepos, niekaip nesibaigiančios ir neprasidedančios renovacijos, duobėtos užsikimšusios gatvės ir visa kita. Atrodo, kad beliko Šiauliuose tik viena problema – vadinamoji tvora. Va, kai ji grius, tai prasidės skandalai dėl Šiaulių vaikų globos namų reorganizacijos mieste aukso amžius: nebeliks dėl ko nei prie puodelio arbatos pašnekėti, nei socialinių tinklų komentaruose parašinėti.

Vakar Šiaulių apygardos prokuratūra išplatino tokį pranešimą spaudai (cituojame jo dalį): „Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Dabužinskienė panaikino skyriaus prokurorės priimtą nutarimą dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti taikymo. Šis nutarimas susijęs su viešojo intereso gynimu dėl Šiauliuose valstybiniame žemės sklype neteisėtai pastatytos tvoros.

Praėjus daugiau nei mėnesiui ir gavus papildomų duomenų, aukštesnioji prokurorė šį nutarimą panaikino ir nurodė toliau tęsti tyrimą. Pasak R. Dabužinskienės, toks sprendimas taikyti viešojo intereso gynimo priemones yra priimtas skubotai, neišsiaiškinus visų sprendimo priėmimui reikšmingų aplinkybių, nesurinkus išsamių duomenų apie teritorijų planavimo dokumentus, į kurių patvirtintas teritorijas patenka žemės sklypas.

Tyrimo metu nebuvo surinkta pakankamai duomenų kreipimesi į prokuratūrą nurodytoms  aplinkybėms, susijusioms ne tik su žemės sklypo nuomininkų interesų pažeidimu, bet ir Šiaulių miesto pietinio rajono gyventojų galimai pažeidžiamiems interesams, ištirti, kuriame buvo pažymima, kad judėjimas pėsčiųjų takais yra numatytas ir Transporto organizavimo Šiaulių mieste specialiajame plane.

Nagrinėjant šį specialųjį planą atkreiptas dėmesys, kad jo brėžinyje pėsčiųjų takas, kertantis prekybos centrą, nėra vientisas. Jis baigiasi vienoje prekybos centro žemės sklypų ribų pusėje ir vėl prasideda kitoje. Tai reiškia, kad nėra suprojektuoto pėsčiųjų tako, einančio per prekybos centro žemės sklypą.“

Miesto meras Artūras Visockas tokį savo paties išpūstos „tvoros problemos“ posūkį toliaregiškai dar prieš savaitę numatė ir duodamas interviu „Laisvės TV“ paprašė rekomenduoti gerą teisininką – tokį jis pirksiąs. Rita Miliūtė šį mero prašymą net „Facebook“ rugsėjo 2-ąją paskelbė: „Padėkit Šiaulių merui, jei turit gerą teisininką. Parodykit, nupirks.“ Kadangi miesto Savivaldybės Taryboje ir administracijoje dirba ką tik buvę advokatai ir advokatų padėjėjai ir dar administracijoje yra visas teisės skyrius, kuriame dirba net 13 teisininkų, galima pamanyti, kad Artūras Visockas ieško nupirkti kokį nors prokurorą ar teisėją, kuris padėtų išspręsti merui jo norą susidoroti su vien jam neįtinkančiu ir nepataikaujančiu verslininku.

O kol meras nieko nenupirko, pradėtas vykdyti atsarginis planas – jo ėmėsi Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, trečiadienį pareiškęs: „Lyros g. 13 pastatas yra išsikišęs iš jam priskirto sklypo. Jau tarėmės su Šiaulių meru Artūru Visocku, nuspręsta konsultuotis su teisininkais dėl viešojo intereso gynimo galimybės ir jei tik bus bent menkiausia galimybė, tą ir darysime.“

Teks, matyt, ir administracijos direktoriui gerą teisininką pirkti, nes UAB „Šiaulių lyra“ kuriai priklauso minėtas pastatas, kitą savaitę žada pateikti išsamų pranešimą žiniasklaidai apie melagingus direktoriaus pareiškimus.

Taigi, šiauliečiai, liekame su „problema“, gal net su dviem. Ir ilgam – bylos paprastai tęsiasi metų metus. Net su gerais teisininkais.

Į viršų