Artėjant prie vasaros pabaigos visi vis dar norime pasidžiaugti šiltais, vasariškais orais. Tikėtina, jog tokių karščių, kokie buvo birželio mėnesį, jau nebesulauksime. Nors oro temperatūra sieks 25 laipsnius šilumos, tačiau į šalį atkeliaus lietus, todėl saulėtais orais spėsime pasidžiaugti ne taip ir ilgai. Visą rugpjūčio mėnesį labai didelių permainų nenumatoma: vyraus gaivesni orai, danguje sukiosis pavieniai debesys, iš kurių kai kur gali prasiveržti lietus, o oro temperatūra sieks 20–25 laipsnius šilumos.  

Savaitgalį turėtume sulaukti šiltesnių orų
Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikų duomenis, prognozuojama, jog rugpjūčio antrojoje pusėje oro temperatūra bus iki 0,5 laipsnio aukštesnė nei įprastai, o kritulių kiekis iki 5 proc. didesnis nei standartinė klimato norma.

Taip pat prognozuojama, jog ketvirtadienio naktį debesys bent kelioms valandoms prasisklaidys, nebelis. Naktis bus rami, todėl kai kur, drėgnesnėse vietovėse, nusidrieks rūkas. Antrojoje nakties pusėje ir paryčiais į pietinius ir vakarinius rajonus atkeliaus nauji aktyvaus ciklono lietaus debesys – ims lyti. Temperatūra naktį nekris žemiau 12–17 laipsnių. Ketvirtadienio dieną šalį užgrius vandeningas ciklonas. Rytą dangų visur greitai aptrauks tankūs debesys, antrojoje nakties pusėje atkeliavęs lietus greitai plis į visą šalį. Daug kur lis kelias valandas, o kai kur – net ir didžiąją dienos dalį.

Gausiausi lietūs slinks per pietrytinę šalies dalį, čia daug kur prilis gausiai. Šiaurės vakarinėje Lietuvos pusėje lietūs bus silpnesni, o po pietų lis su pertraukomis, vis dažniau pasirodys saulė, čia gausiai lis tik kai kur. Vietomis lietų palydės žaibai ir griaustinis. Iki pietų vėjas bus silpnas, nepastovios krypties, vėliau jis pasisuks iš pietvakarių, vakarų ir šiaurės vakarų ir sustiprės, gūsiai vietomis sieks 15 m/s. Temperatūra po pietų pakils iki 17–22 laipsnių.

Vilniuje ir Šiauliuose bus apie 24, Kaune ir Panevėžyje – apie 25 laipsnius šilumos. Klaipėdoje oras šils iki 22 laipsnių.

Penktadienio naktį krituliai trauksis, tik šalies vakaruose antroje nakties pusėje gali pasirodyti lietaus debesys. Temperatūra žymiai nesikeis, bus apie 11–16 laipsnių šilumos. Dienos metu pūs gūsingas vakarų, šiaurės vakarų krypties vėjas. Protarpiais trumpai palis. Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje termometrai fiksuos 21, Šiauliuose ir Klaipėdoje – 20 laipsnių šilumos.

Numatoma, jog savaitgalį temperatūra šalyje kils aukščiau, vyraus malonesnė šiluma. Dienomis temperatūra svyruos tarp 21–24 laipsnių šilumos. Visgi kai kur iš praplaukiančių debesų dar bus trumpas lietus.

Dieną Vilniuje ir Kaune vyraus 21, Panevėžyje – 20 laipsnių šiluma. Šiauliuose ir Klaipėdoje bus apie 19 laipsnių šilumos.

Rugpjūčio mėnuo stebins meteorų lietumi
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, rugpjūčio mėnuo yra ypatingas ne tik orų permainomis, bet ir meteorų lietumis.

Pietiniai delta akvaridai, kurie negali pasigirti ugnies kamuoliais ir paskui juos liekančiomis spindinčiomis vilkstinėmis, geriausiai bus matomi stebėtojams pietiniuose tropikuose, tačiau jie aktyvūs išliks net iki pat rugpjūčio 23 d. Jei turėsite galimybę juos stebėti, tuomet per valandą galite tikėtis išvysti iki 10–20 meteorų.

Alfa kaprikornidai aktyvūs bus iki rugpjūčio 15 d. ir yra įvardijami kaip išsiskiriantys „ryškiais ugnies kamuoliais“. Šį meteorų lietų gali pasisekti išvysti visiems, gyvenantiems vienoje ar kitoje pusiaujo pusėje. Galima tikėtis pamatyti praskriejant iki penkių meteorų per valandą. Tačiau „krentančių žvaigždžių“ bus ir daugiau.

Rugpjūtis kasmet garsėja savo įspūdinguoju Perseidų meteorų lietumi, kurio pikas yra 11–12 d., ankstyvomis ryto valandomis. Piko metu per valandą galima išvysti nuo 50 iki 100 meteorų.
Visgi prognozuojama, kad šiais metais meteorų lietų stebėti gali sutrukdyti pilnėjantis Mėnulis.

Verta prisiminti, jog tiek iki piko, tiek ir po jo dar galima matyti danguje skriejančius meteorus, tad jei per patį piką dangus bus apniukęs, pamėginkite laimę kitomis naktimis.

Vėliau šiais metais bus galima stebėti du kitus didžiuosius meteorų srautus. Pietiniai tauridai bus aktyvūs nuo rugsėjo 10 d. iki lapkričio 20 d., o piką pasieks apie spalio 9–10 d.  Taip pat laukiama orionidų, kurie bus aktyvūs nuo spalio 2 d. iki lapkričio 7 d. ir savo piką pasieks tarp spalio 21 ir 22 dienos.

Į viršų