Praėjusį šeštadienį Ariogaloje, Dubysos slėnyje, įvyko kasmetinis Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydis ,,Su Lietuva širdy...“ Jame dalyvavo ir gausus būrys šiauliečių, suburtų  LPKTS Šiaulių filialo pirmininkės Valerijos Jokubauskienės.

Sąskrydis prasidėjo šventine eisena Ariogalos gatvėmis į Dubysos slėnį, kur visų jau laukė puiki scena, didelės palapinės iš įvairių Lietuvos kampelių atvykusiems dalyviams.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias laikė arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Savo pamoksle jis sakė, kad tik tikėjimas ir optimizmas padėjo tremtiniams, politiniams kaliniams  ištverti sunkius gyvenimo išbandymus. Jis pastebėjo, kad nemaža dalis šių dienų žmonių stokoja tokio tvirtumo.
Palietęs šių dienų aktualijas, arkivyskupas S. Tamkevičius  akcentavo, kad tie, kurie bando sumenkinti šeimos vaidmenį gyvenime, daro didelę klaidą, nes tai tuo pačiu silpnina laisvos Lietuvos pamatus.

Po šv. Mišių, renginio atidarymo ceremonijoje, buvo  pasidžiaugta taip gausiai susirinkusiais. Buvo paminėta, kad šiais metais sukanka 70 metų nuo masiškiausių  trėmimų ,,Priboj“, per    kuriuos represinės struktūros 1949 metų pavasarį iš Baltijos šalių ištrėmė apie 95 tūkst. gyventojų, iš kurių maždaug 72 proc. buvo moterys ir vaikai iki 16 metų.

Pakilus į sceną jungtiniam tremtinių chorui, visi klausėsi  dainų, kurios primindavo apie Tėvynę, būnant svetimame  krašte.

Į sceną kilo populiarūs estrados atlikėjai, kurie savo dainomis kėlė sąskrydžio dalyvių nuotaiką. Buvo šokama, dainuojama, lankomi  bičiuliai iš kitų miestų.

Renginyje veikė ,,Partizanų“  palapinė, kurioje užėję galėjo susipažinti su partizanų gyvenimu, ginklais, jų buitimi. ,,Diskusijų“ palapinėje buvo  pristatomos dokumentinės knygos apie išsivadavimo kovų dalyvius, klausomasi paskaitų aktualiomis šių dienų temomis.

2019 08 05 12

Lietuvos partizanas.
Rimanto BALBIERIAUS nuotr.

Į viršų