Šiaulių miesto tarybai nusprendus perimti neįgalius vaikus globojančio „Šaltinio“ steigėjo teises iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, gali būti, kad įstaiga bus sujungta su Šiaulių miesto savivaldybės sutrikusio vystymosi kūdikių namais. Darbuotojai tokiam žingsniui priešinasi, todėl Savivaldybė ieško būdų, kaip su jais sutarti.

Įnešė šiek tiek aiškumo
Apie galimą įstaigų susijungimą kalbama jau keletą mėnesių. Tai kelia įtampą ne tik „Šaltinio“, bet ir Kūdikių namų darbuotojams, nes sujungus dvi įstaigas, dalis jų netektų darbo. Pasipiktinusi Savivaldybės nenoru bendradarbiauti, „Šaltinio“ profesinė sąjunga „Solidarumas“ Vilniuje, prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos net buvo surengusi piketą, tačiau tą kartą rezultato nepasiekė. Šių metų liepos pradžioje piketas buvo surengtas ir prie miesto Savivaldybės, bet ir šį kartą darbuotojai nieko nepešė.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis paneigė kalbas apie nenorą bendradarbiauti. Anot jo, buvo rengtas ne vienas draugiškas susitikimas su įstaigos profesine sąjunga ir darbuotojais.

„Mes nuolat matome profsąjungos iniciatyvas, norą sustabdyti prasidėjusį perdavimo procesą. Jeigu jai pavyktų tai padaryti, vadinasi, Tarybos nuomonė dėl sutikimo netenka prasmės, taip pat ir visa reforma, kurios laukia valstybė, ministerija“, – apgailestavo A. Bartulis.

Vis dėlto, kaip paaiškino administracijos direktorius, paskutiniai susitikimai su darbuotojais įnešė šiek tiek daugiau aiškumo: „Praėjusią ir šią savaitę vyko du susitikimai, kurių metu aptarėme abiejose įstaigose esančią situaciją, kad būtų galima priimti tam tikrus sprendimus. Profsąjungos atstovai pažadėjo pateikti dviejų darbuotojų pavardes, kurie sudarytoje komisijoje atstovaus „Šaltiniui“.

Tai reiškia, kad komisija, sudaryta iš Kūdikių namų, Savivaldybės, ministerijos ir „Šaltinio“ atstovų, turės patariamąjį statusą ir administracijos direktoriui galės teikti pasiūlymus dėl Kūdikių ir Vaikų globos namų reorganizavimo, steigiant naują biudžetinę įstaigą.

Steigs naują biudžetinę įstaigą
Savivaldybė žengė ir kitą žingsnį. Iš juridinės konsultacinės firmos „Investicija“ gavo pirmąją konsultaciją dėl galimo reorganizacijos būdo.

„Įvertinę pateiktų reorganizuojamų įstaigų reorganizavimo būdų privalumus ir trūkumus ir tai, jog reorganizavimo eigoje gali būti sukurta nauja biudžetinė įstaiga, teikianti naujo pobūdžio paslaugas, paslaugų teikėjas siūlo užsakovui pasirinkti reorganizuojamų įstaigų reorganizavimą sujungimo būdu“, – konsultantų išvadą perskaitė A. Bartulis.

Vadinasi, abiejų įstaigų patalpose be socialinės ir specializuotos vaikų globos bus teikiamos papildomos paslaugos, tokios, kaip pagalba šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus namuose, trumpalaikė globa nepilnametėms mamoms su vaikais ir panašiai. Taip pat tai reiškia, kad per abi įstaigas gali būti atleista apie 40 darbuotojų. Administracijos direktoriaus teigimu, darbuotojai, turintys kontaktą su globojamais asmenimis, dirbtinai vienas nuo kito atplėšti nebus. Mažiau pasiseks ūkinės dalies ir administracijos darbuotojams.

„Vadovybinis korpusas, taip, sumažės, ūkinė dalis taip pat sumažės. Situacija dėl kitų darbuotojų, ypač į „Šaltinį“ atkreipėme dėmesį, pasakėme, kad gali keistis tik tuo atveju, jeigu komisija išanalizavusi ir pamačiusi, kad dabartiniai darbuotojai, kurie suteikia paslaugą globojamiesiems, jų yra per daug pagal normatyvus. Tikrai dirbtinai darbuotojų neatleisime, šioje vietoje „Šaltinis“ gali nukentėti tik minimaliai“, – patikino A. Bartulis.

Savivaldybė norėtų, kad reorganizacija būtų užbaigta dar iki šių metų pabaigos. Tokiu atveju nauja įstaiga „Šiaulių kompleksinės pagalbos šeimai centras“ savo veiklą pradėtų nuo 2020 m. sausio 1 d.

Į viršų