Šiaulių miesto savivaldybė kratosi atsakomybės dėl praėjusią savaitę Prūdelio tvenkinyje nuskendusios mergaitės. Savivaldybės atstovų aiškinimu, jeigu tėvai būtų atsakingiau prižiūrėję savo dukterį, galbūt šiandien ji dar būtų gyva.

Neišvengė kritikos
Šiaulių policijos duomenimis, Prūdelio tvenkinyje trečiadienio vakarą skendusi mergaitė mirė ligoninėje. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) buvo pranešęs, kad Prūdelio tvenkinyje mergaitė paniro po vandeniu. Atvykus PAGD pareigūnams, narai maždaug 20 metrų atstumu nuo kranto dviejų metrų gylyje aptiko mergaitę ir ją ištraukė į krantą.

Iš pradžių mergaitę gaivino ugniagesiai, vėliau darbą tęsė atvykę medikai. Vaikui pradėjus rodyti gyvybės ženklus, ji apie 18.59 val. išvežta į ligoninę. Šiaulių policija pranešė, kad po maždaug pusvalandžio 2008 metais gimusi mergaitė mirė ligoninėje.

Po šios skaudžios nelaimės žmonės negailėjo kritikos Prūdelio pakrantėje budintiems gelbėtojams. Svarstė, kad jie nėra tinkamai pasirengę gelbėti skęstančiuosius ir atsainiai žiūri į savo darbą. Dėl durpingo vandens  kliuvo ir miesto Savivaldybei. Šiauliečių manymu, jeigu vanduo būtų buvęs skaidresnis, mažametė iš vandens būtų ištraukta anksčiau ir ji galbūt būtų likusi gyva.

Kratosi atsakomybės
Kaip informavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, iš karto po šio tragiško įvykio Savivaldybė organizavo neeilinį Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kuriame aiškinosi nelaimės aplinkybes bei kokių priemonių derėtų imtis, kad tokios tragedijos nepasikartotų.

Direktoriaus teigimu, išklausius komisijos narių – Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, greitosios pagalbos, policijos, „Atžalyno“ mokyklos – pasisakymus, prieita išvada, kad viena iš priežasčių, kodėl įvyko ši nelaimė – nepilnas tėvų priežiūros ir pareigų atlikimas, nes tėvai buvo ne pliažo teritorijoje, o šalia jo.

„Nemokančiai plaukti mergaitei tėvų priežiūros lygmuo turėjo būti užtikrinantis, kad mergaitė į vandenį nepatektų arba patektų į tą paplūdimio vietą, kur yra metalinė konstrukcija, skirta vaikams iki 12 metų. Mergaitei saugi vieta paplūdimyje buvo, reikėjo tik suvaldyti visus reikalingus procesus ir būtų išvengta šios nelaimės“, – kalbėjo A. Bartulis.

Žada permainas
Jis kratėsi atsakomybės ir dėl mestų kaltinimų dėl durpingo vandens: „Sutarkime, jeigu neskaidrus vanduo yra reikšmingas rizikos elementas, tuomet uždarykime šitą paplūdimį, jeigu negalime išlaikyti to vandens skaidrumo. Nėra to vandens skaidrumo, bet jeigu toje vietoje, kur 1 m 20 cm gylis, kur yra aptverta teritorija, kur visiškai saugiai galima maudytis ir vaikas atsistojęs iki juosmens praranda bet kokią riziką, tai mes norime, kad vaikai tą pramogą turėtų. Neuždarome pliažo vien dėl to, kad vanduo yra rausvas. Kad vanduo raudonas – ne čia yra priežastis.“

Nepaisant to, kaip sakė direktorius, po tragiškos nelaimės vis tiek imtasi veiksmų. Nuspręsta atlikti paplūdimio infrastruktūros ir juose dirbančių gelbėtojų veiklos bei kompetencijų vertinimus. Bus aiškinamasi, kaip yra aprašytos gelbėtojų pareigos, atliekamos gelbėjimo tarnybų funkcijos, kaip instruktuojami gelbėtojai.

Be to, apžiūrėjus paplūdimį išsiaiškinta, kad gelbėtojams stovint viršutiniame bokštelyje visa maudyklos teritorija matoma gerai, o štai būnant apačioje matomumą apsunkina stovinčios persirengimo kabinos. Svarstoma, kad jas derėtų perkelti keliasdešimčia metrų toliau, kad gelbėtojams atsivertų visas maudyklos vaizdas, nesvarbu, ar būnant bokštelio viršuje, ar apačioje.

Taip pat bus nuspręsta ką daryti su likusia buvusio šokinėjimo bokšto konstrukcijos dalimi, kur ir įvyko nelaimė. Vienas iš galimų variantų – įtraukti minėtą objektą į paplūdimio teritoriją, jį atnaujinti ir sutvarkyti šalia esamą erdvę. Kitas – objekto neįtraukti į paplūdimio teritoriją ir jį demontuoti. Tolimesni sprendimai turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Į viršų