Pirmadienio rytą į „Šiaulių naujienų“ redakciją paskambinęs vyras pranešė, jog miesto centre, P. Cvirkos ir A. Mickevičiaus gatvių sankryžoje, pridygo gausus būrys baravykų. Iš karto suskubta nuvykti ir apžiūrėti. Nuvykus ten, aiškiai net ir iš toli buvo matyti baravykų šeimynėlė. Iš viso suskaičiuota net 12 baravykų, o šalia vieno buvo ir raštelis – „Šėtonbaravykis – išsaugoti veislei“.

Pradėjus šią baravykų šeimyną fotografuoti, netoliese pasirodė du vyrai, kurie prisistatė esantys šių baravykų savininkai. Vienas iš jų papasakojo, jog šie baravykai jau buvo išdygę prieš savaitę, o šiandien pastebėjo, kad jų dar daugiau augo, tačiau labai džiaugėsi, kad šie grybai iki šiol dar yra.

„Šioje vietoje šie grybai išdygo pirmą kartą. Galvoju, kad šie grybai būtent čia sudygo todėl, kad pavasarį buvo keistos plytelės, buvo vežta žemės iš visur. Aš galvoju, kad tai yra šėtonbaravykiai. Pats tokius grybus renku ir valgau ir, kaip matote, dar nenumiriau. Nors internete rašoma, kad tokie grybai yra nevalgomi, nes yra silpnai nuodingi. Kodėl nuodingi, nežinau. Kur matyta, kad baravykas būtų nuodingas. Yra kartusis baravykas, kurio valgyti negali, nes yra kartus. Dabar nieko neplanuoju su šiais grybais daryti, juk vis tiek išdygo mieste, automobilių pilna, todėl šie grybai jau būtų kenksmingi. O miške šėtonbaravykiai yra retas grybas, o kai jį perpjauni, jis pamėlynuoja kaip raudonviršis“, – apie išdygusius šėtonbaravykius pasakojo šiaulietis.

Mikologai teigia, jog nuodingi gali būti ir kai kurie baravykai, ypač raudonu kotu, blyškiai pilka išgaubta kepurėle šėtonbaravykis. Visi tikriausiai žinome, jog nuodingiausi grybai yra lakšteliniai – tie, kurie kepurėlės apačioje turi ne skylutes, o lakštelius, todėl iš skylėtabudinių nuodingas yra tik šėtonbaravykis, tačiau jis Lietuvoje labai retas.

Šėtonbaravykis arba dar kitaip vadinamas šunbaravykis yra labai panašus į baravyką paąžuolį, tik jo kepurėlė šviesesnė. Galimas dalykas, kad jis buvo painiojamas su paąžuoliu. Tačiau paąžuolis taip pat yra šiek tiek nuodingas ir maistui vartojamas tik apvirus. Aitrusis baravykas nenuodingas, bet nevalgomas dėl labai kartaus skonio. Mikologai pataria, kad radus šėtonbaravykį geriau jo neimti ir nerauti, nes vis dėlto tai yra nuodingas grybas.

Į viršų