Vakar į Respublikinę Šiaulių ligoninę atvyko Amerikos lietuvis, dr. Domo Jasaičio, tuberkuliozės gydymo pradininko Šiauliuose, anūkas Dominykas Valiūnas, kuris susitiko su ligoninės vadovu Remigijumi Mažeika. Susitikime dalyvavo ir D. Valiūno žmona bei JAV Lietuvių jaunimo sąjungos prezidentė Rima Žiūraitienė su vyru. Svečiai taip pat lankėsi Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje, kuri sulaukė didžiulio D. Valiūno bei jo žmonos susidomėjimo.

„Mano senelis tikėjo, jog Lietuva bus laisva“
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika labai džiaugėsi atvykusiais svečiais. Jis teigė, jog jų atvykimas paskatino prisiminti ir daugiau pasidomėti apie dr. D. Jasaitį, kuris buvo  tuberkuliozės gydymo pradininkas Šiauliuose.

„Aš turiu knygą, kurioje daug kartų yra paminėtas jūsų senelio vardas. Tai yra Kazimiero Knizikevičiaus knyga „Šiaulių krašto medicinos istorija“. Džiaugiamės, kad išėjo prasmingas šios knygos išleidimas ir jums. Jūsų senelio gyvenimo istorija yra labai ryški, kuri paliko labai didelį pėdsaką ir medicinoje“, – pasakojo R. Mažeika.

Pats dr. D. Jasaičio anūkas D. Valiūnas pasakojo, jog jo senelis be medicinos labai mėgo ir muziką, o ypač operą. Juokaudamas anūkas pasakojo, jog operą jam dainuoti sekėsi nelabai gerai, tačiau dainuodavo labai garsiai.

„Mano senelis ne tik man, bet ir kitiems broliams ir visiems kitiems JAV buvo labai geras. Ne tik jis, bet ir jo žmona labai mylėjo Lietuvą ir norėjo, kad ji būtų laisva. Gaila, tačiau jis to ir nesulaukė, tačiau visada žinojo, kad Lietuva galiausiai bus laisva. Mano senelis ne tik Šiauliuose, bet ir JAV dirbo gydytoju, bet jam buvo labai sunku, nes reikėjo išmokti anglų kalbą, reikėjo išmokti viską versti į amerikietišką sistemą. Jis dirbo tuberkuliozės gydytoju, jo dėka pas mus tuberkuliozės protrūkių visai nebėra“, – pasakojo D. Valiūnas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas D. Valiūnui pasakojo, jog Lietuvoje dar yra žmonių, kurie serga tuberkulioze, tačiau labai stengiamasi, kad sergančiųjų šia liga būtų kuo mažiau.

„Pas mus yra sergančių tuberkulioze, tačiau statistiškai skaičius mažėja. Tuberkuliozė yra socialinė liga, atsiradusi dėl prasto gyvenimo būdo. Sovietų sąjungoje ne tik maistas, bet ir ekonominės sąlygos buvo blogos, dar prisidėjo alkoholis, rūkymas. Žmonės, kurie gyveno kaime, neturėjo nei kanalizacijos, nei šildymo, tualetas buvo lauke. O dabar vaduojamės iš to ir Lietuva labai keičiasi, jūs galite ir turite tai matyti“, – teigė R. Mažeika.

„Man visada labai patiko skaityti apie Lietuvą“
D. Valiūnas, pasidalijęs prisiminimais apie savo senelį D. Jasaitį, papasakoja ir savo gyvenimo istoriją. Jis gimė Vokietijoje, o į JAV atvyko dar būdamas kūdikis. Mokykloje ir su broliais jam teko kalbėti angliškai, o su tėvais bendraudavo lietuviškai, tačiau kai jie mirė, nebeturėjau su kuo lietuviškai kalbėti.

Sunkiausia, anot D. Valiūno, buvo ir yra skaityti lietuviškai. Bekalbėdamas apie save papasakojo ir apie savo tėvą Juozą Kęstutį Valiūną, kuris, kaip ir senelis, buvo didelis patriotas. „Mano tėvas ir senelis abu dirbo tam, kad JAV Lietuvą pripažintų laisva, ir kad ji nėra Sovietų sąjungos dalis. Jie labai stengėsi, kad ši žinia būtų paskelbta labai plačiai. Mano tėvas keliavo net po visą pasaulį, stengėsi, jog tai nuaidėtų kuo plačiau.

Tuo metu JAV buvo labai daug lietuvių, kuriems Lietuva reiškė labai daug. Pats ėjau į lietuvišką šeštadieninę mokyklą. Lietuvoje buvau prieš 4 metus, šis yra mano jau antrasis. Lankiausi tik kaip turistas, nes tuo metu nežinojau ką turiu daryti, kad sužinočiau daugiau apie savo senelį. Važiavau tik daugiau sužinoti apie Lietuvą, kuri man labai patinka. Žinoma, aplankėme Baltijos jūrą, Kryžių kalną, žaidžiau golfą. Pagal profesiją esu investuotojas, tačiau man visada labai patiko skaityti apie Lietuvą, apie Europą, apie tai, kaip ji per pasaulinį karą nukentėjo. Aplankėme ir Kauną, nes mano tėvas yra iš čia kilęs. Buvo malonu pamatyti buvusią Lietuvos sostinę. Dabar važiuosime į Nidą, o vėliau į Taliną, nes žmonos šeima iš motinos pusės yra iš Estijos. Mano žmona pirmą kartą pamatys savo artimuosius“, – kalbėjo D. Valiūnas.

2019 07 15 18

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika dr. D. Jasaičio, tuberkuliozės gydymo pradininko Šiauliuose, anūkui D. Valiūnui įteikė K. Knizikevičiaus knygą „Šiaulių krašto medicinos istorija“.  Autorės nuotr.

2019 07 15 19

Dr. D. Jasaičio anūkas D. Valiūnas stovi prie Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikoje esančio stendo, kuriame pasakojama apie jo senelį, kuris įkūrė Šiaulių tuberkuliozės dispanserį.
Autorės nuotr.

 

Į viršų