Tiek Šiauliuose, tiek visoje Lietuvoje darbdaviai aktyviai ieško finansų srities specialistų, ypač buhalterių. Pastebima, kad jiems skirtų darbo pasiūlymų kiekis išaugo dvigubai. Anot darbo rinkos ekspertų, finansų specialistų poreikis išliks toks pats didelis ir ateityje.

Išaugo buhalterių poreikis
„CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad pastaraisiais metais finansų srities specialistams skirtų darbo pasiūlymų tinklalapyje kiekis išaugo du kartus, nuo 260 skelbimų/mėn. 2015 iki 520 skelbimų/mėn. 2019 metais. Ypač daug dėmesio pastaruoju metu sulaukia buhalteriai, jiems skirta 1/3 visų finansų srities darbo pasiūlymų. Sparčiai auga ne tik darbo pasiūlymų kiekis, bet ir buhalteriams, vyr. buhalteriams siūlomi atlyginimai.

Buhalterių ieško įvairios įmonės tiek pagal dydį, tiek pagal kapitalą. Lyderiai, pagal darbo pasiūlymų, skirtų finansų srities darbuotojų paieškai, yra didžiosios bankinės, draudimo, finansų, konsultavimo, buhalterines paslaugas teikiančios įmonės.

R. Karavaitienės teigimu Šiauliai šiuo atžvilgiu labai neišsiskiria: „Tai yra bendra Lietuvos tendencija ir Šiauliai – niekuo neišskirtinis miestas. Gal tik skiriasi buhalterių paieškos būdai. Jeigu Vilniuje ir Kaune labiau ieško per didžiuosius karjeros portalus, tai šiek mažesniuose miestuose, ypač miesteliuose, ieško per bendrinių skelbimų portalus, pažįstamus.“

Kelia aukštesnius reikalavimus
Nors finansų srities darbo pasiūlymai sulaukia didelio kandidatų dėmesio, įmonės vis tiek susiduria su tinkamų kandidatų stygiumi.

„Kandidatuojančių yra, bet įmonės turi gan tikslius, konkrečiai apibrėžtus reikalavimus ir nebūtinai kandidatuojantys juos atitinka. Todėl taip ir gaunasi, kad kandidatuojančių yra, bet rinktis nebūtinai yra iš ko“, – paaiškina R. Karavaitienė.

Buhalteriui iš tiesų keliami nemaži reikalavimai. Jis turi pasižymėti analitiniu mąstymu, organizaciniais gebėjimais, lankstumu, kompiuteriniu raštingumu, kruopštumu, puikiais komunikavimo įgūdžiais ir užsienio kalbų žiniomis. Būti darbštus, sąžiningas, etiškas.

Dažnai buhalteriai yra dešinioji vadovo ranka, todėl labai svarbu, kad darbuotojo vertybės atitiktų vadovo ir įmonės vertybes. Tarptautinėse kompanijose prioritetas teikiamas kandidatams, turintiems magistro laipsnį bei nuolat lankantiems tobulinimosi kursus, seminarus. Reikalavimų kiekis ir pobūdis labai priklauso nuo įmonės dydžio ir veiklos srities.

„Labai svarbu, kad buhalteris mokėtų anglų kalbą. Tai vienas iš pastarųjų metų reikalavimų, kuris stipriai įsigalėjo. Gaunasi taip, kad buhalteris nebūtinai puikiai moka anglų kalbą, todėl jo ir nepasirenka“, – svarsto darbo rinkos ekspertė.

Siūlo didesnius atlyginimus
Finansų srities darbuotojų atlyginimai, palyginti su kitų sričių darbuotojais, yra vieni iš didesnių, už juos daugiau uždirba vadovai, IT, telekomunikacijų, teisės, farmacijos, bankų ir kokybės srities darbuotojai.

Finansų srities darbuotojų atlyginimo neto vidurkis 2015 metais buvo 775 Eur, 2016 m. – 776 Eur, 2017 m. – 825 Eur, 2018 m. – 954 Eur, šiemet – 974 Eur. Užsienio kapitalo, tarptautinėse įmonėse finansų srities darbuotojų atlyginimai yra vidutiniškai 15 proc. didesni nei lietuviško kapitalo įmonėse. Įprastai patyręs buhalteris uždirba 1500–2000 Eur į rankas.

Didžiausi finansų srities darbuotojų atlyginimai yra didesnėse nei 250 darbuotojų turinčiose įmonėse, mažiausi – įmonėse, kuriose dirba iki 10 darbuotojų, skirtumas tarp šių dviejų grupių yra 20 proc.

Panašu, kad finansų srities specialistai darbdavių bus grobstomi ir ateityje. „Yra daug įvairių sričių, kur reikalingas finansinis išsilavinimas. Tos pozicijos gali būti įvairios, tai ir ekonomistas, ir finansų analitikas. Įmonės vis tiek vienaip ar kitaip savo finansus tvarkys. Gal dalis buhalterių ar apskaitininkų darbų bus automatizuota, gal su laiku nereikės tiek daug rankinio darbo, bet iš esmės šios specialybės darbuotojų reikės ir ateityje. Tai viena iš stabiliausių sričių“, – sakė R. Karavaitienė.

Į viršų