Vasaros sezonas atidaromas su „Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ – programa, skirta jaunimui išbandyti savanorystę organizacijose, įstaigose, susipažinti su visuomeniniu gyvenimu, įsitraukti į ilgalaikę savanorystę ir suprasti jos reikšmingumą, skatinant užimtumą vasaros metu. Šiauliuose jau 4-ąjį kartą vyksta ši programa, todėl jos iniciatoriai ragina jaunuolius suskubti registruotis, būti aktyviems ir išsirinkti jiems norimą savanorystės vietą.

Visiems prieinama ir labai skirtinga
Šiaulių jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ narė Lina Lukytė teigė, jog jau ketvirta vasara atidaroma su „Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ – programa, skirta jaunimui. Jos tikslas ir esmė yra paskatinti jaunus žmones savanoriauti. Šiais metais yra turimi du koordinaciniai centrai Vilniuje ir Šiauliuose. Daugiausiai savanoriauti bus galima būtent šiuose miestuose, bet tai nereiškia, kad negalima bus ir kitur. Nesvarbu kur jaunas žmogus leis vasarą, kur gyvens, bet svarbiausia, kad rastų savo savanorišką vietą. Tai reiškia, kad bus galima savanoriauti visoje Lietuvoje.

„Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ gimė tada, kai sužinojome, jog didžiuosiuose Lietuvos miestuose yra toks dalykas kaip savanorystė. O Šiauliuose prieš 6 ar 7 metus buvo tiesiog tuščia, atrodė, kad nėra kur savanoriauti, nors buvo daug nevyriausybinių organizacijų, renginių, kur būtų galima įsitraukti į savanorišką veiklą.

Mūsų tikslas yra informuoti ir konsultuoti jaunus žmones visomis temomis, kurios susijusios su jaunimu ir su savanoryste. Kitas svarbus momentas šioje programoje yra tai, kad jauni žmonės suprastų, jog savanorystė prieinama ir tuo pačiu labai skirtinga. Tai reiškia, kad nesvarbu ar tu būsi labai kuklus žmogus, ar būsi be proto drąsus ir visko norėsi, bet svarbiausia, kad savanorystę gali atrasti visi. Kai jaunas žmogus savanoriauja, supranta, jog savanorystė gali atnešti daug naudos ir ji gali būti tavo gyvenimo dalis. Nesvarbu, ar tau patinka tik kačiukai, ar tau patinka tik sportas. Kitas svarbus šios vasaros momentas yra tas, kad mes norime, jog jauni žmonės atrastų savo supergalias, nes savanorystė pakeičia žmogų. Jog tos supergalios keistų ir visuomenę, ir patį žmogų iš esmės. Dėl to tai mums yra labai svarbu parodyti jauniems žmonėms, kurie kartais yra ne tokie drąsūs“, – teigė Šiaulių jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ narė L. Lukytė.

Ieškoma įvairovės
Šiuo metu registruotis iki vasaros vidurio gali tiek savanoriai, tiek organizacijos. Po to bus sudarytas organizacijų sąrašas, iš kurio savanoriai rinksis. Todėl ypač svarbu paskubėti, jei norima gauti geresnę vietą, nes anot programos „Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ iniciatorių, pabaigoje lieka tik tos vietos, kurių kiti nepasirinko.
„Visoms organizacijoms labai akcentuojame, kad jos savo veiklas turi pateikti taip, jog jos būtų patrauklios jaunam žmogui. Taip yra todėl, kad yra tokių organizacijų, kurių niekas nepasirenka, tada turime įtikinėti savanorius, kad ten tikrai jiems patiks. Jauni žmonės dažniausiai renkasi tokius renginius, kaip „Šiaulių naktys“, didžiulio populiarumo sulaukia gyvūnų globos namai, vaikų dienos centrai.

Mes stengiamės, kad savanorystės vietos būtų kuo įvairesnės. Savanorystė nėra tik tai, kad keiti tik save ir save tobulini, bet tu keiti pasaulį, padedi žmonėms ir reiškiniams keistis. Taip pat savanorystė yra susijusi su karjera, kai atrandi savo tikslus, savo kompetencijas, yra vienetinių pavyzdžių, kai savanoriai būdavo įdarbinti“, – pasakojo L. Lukytė.

„Savanorystė nuspalvino mano gyvenimą“
Savanorė Rūta Ieva Zubenaitė savanoriauja jau 3 metus. Taip pat prisideda prie programos „Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ idėjos įgyvendinimo. Iš pradžių buvusi kukli mergaitė, dabar yra aktyvi, viskuo domisi, nebijo išreikšti savo nuomonės. Anot savanorės R. I. Zubenaitės, šiuos pokyčius ir lėmė savanorystė.

„Programą „Pasimatuok savanorystę – savanoris 2 savaitėms“ atradau prieš dvejus metus, visai netikėtai, socialiniuose tinkluose. Tada buvau labai tylus žmogus, niekada neišeidavau iš savo namų, būdavau tyli pelytė, net nepažinojau visų Šiaulių. Žinoma, nėjau viena, ėjau su savo draugais, nes maniau, kad jei nueisiu viena, neturėsiu draugų, jų nesusirasiu, bus labai nedrąsu, būsiu tyli ir niekas su manim nebendraus.

Nuėjus viskas apsivertė. Susiradau naujų draugų, naujų pažinčių ir tapau žymiai laisvesnė, dabar nebijau išreikšti savo nuomonės, nebijau prieiti prie nepažįstamo žmogaus ir tiesiog pasisveikinti. Taip pat dabar dalijuosi savo savanorystės patirtimi ir pasakau, kuo ji man yra tokia svarbi. Ir, žinoma, atradau tokius dalykus kaip jaunimo organizacijos, kurios mane pakeitėų. Nebebijau kažkur išvažiuoti, tuos pačius Šiaulius pradėjau pažinti. Nebijau prisiimti darbų ar padėti žmonėms, nes tai mane džiugina. Savanorystė yra kaip švieselė mano gyvenime, kurią atradau, ir kuri nuspalvino mano gyvenimą“, – pasakojo savanorė R. I. Zubenaitė.

Į viršų