Karštą birželio dieną Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriaus kiemelyje skambėjo muzika, šurmuliavo vaikai ir suaugę, nes vyko „Lauko medijų festivalis“. Lauke ir mokyklos fojė galėjai žiūrėti filmus, o medžių pavėsyje įsikūrusiose informacinėse ir pramogų „stotelėse“ šeimininkavo, išbandyti savo žinias, išradingumą kvietė skyriaus pedagogai bei partneriai iš Šiaulių jaunųjų technikų centro, Jaunųjų gamtininkų centro, Dainų progimnazijos.

Idėja – kino teatras lauke
,,Mūsų skyriuje rengiami kompiuterinės įrangos derintojai, žiniatinklio programuotojai, JAVA programuotojai, mokoma internetinių tinklalapių kūrimo, programavimo ir dizaino kūrimo, ruošiami sekretoriai, apskaitininkai ir kasininkai. Tai šiuolaikiškos, labai paklausios profesijos, kuriomis domisi pagrindinį arba vidurinį išsilavinimą įgiję jauni žmonės, organizuojame tęstines studijas norintiems keisti profesiją ar pagilint, atnaujinti žinias.

Dalyvaujame tarptautiniame projekte „Erasmus+“, kitose kūrybiškose veiklose.  Tad kodėl neišėjus į žmones? Galime kartu pasidžiaugti gražiais pasiekimais, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Technologijų skyriaus vedėja Rasa Freimonienė. – Kilo idėja ne šiaip pareklamuoti mokyklą o surengti kino teatrą lauke. Pasikvietėme ilgamečius partnerius iš Jaunųjų technikų ir Jaunųjų gamtininkų centrų, Lietuvos kino mėgėjų sąjungos Šiaulių skyriaus, Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos. Pirmas toks renginys, jei karščiai nesutrukdys, veiklos turėtų būti įdomios. Tikimės, ši šventė taps tradicine – kasmet su šiauliečiais spalvingai palydėsime besibaigiančius mokslo metus.“

Loreta Vernienė, viena iš renginio sumanytojų, sakė, kad idėją pasiskolino iš keliaujančio „Kino karavano“. O visa kita susidėliojo padedant šauniems kolegoms. Skyriuje veikia daug ne tik sportinių, bet ir kūrybiškumą ugdančių būrelių, mokomasi bendrauti, sukuriama įdomių kompiuterinių žaidimų.

Jau keleri metai dalyvaujama respublikiniame anglų kalbos posakių vizualizavimo konkurse, gražiai pavyksta tradicinis renginys „Žydėjimo metas“ ir daugybė kitų. Dėmesio nusipelno šviesios atminties biologijos mokytojo Rimanto Vencevičiaus sukaupti filmukai apie skyrių. Kodėl neparodyti viso to visuomenei? Taigi filmai „Svajonių centras“ – apie technologijų skyriaus šventes ir kasdienybę, Kino sąjungos paskolinti „Senieji Šiauliai“ demonstruojami lauke, o iš Lietuvos kino centro gautas restauruotas V. Žalakevičiaus filmas „Adomas nori būti žmogumi“ – skyriaus fojė. Filme keliamos problemos susisieja su šiuolaikinėmis aktualijomis: noras gyventi geriau, išvykti į užsienį ir pan.

„Filmai – tik viena iš medijų, o dar turime įvairių kompiuterininkų, taip renginys išsivystė į medijų festivalį, – teigė L. Vernienė. – Išeiname į miesto bendruomenę, skatiname domėtis naujausiomis technologijomis.“

Pirmas, bet neprisvilęs
Į šventę kvietė ir renginį pradėjo S. Sondeckio menų gimnazijos gitaristai Alanas ir Dovydas. Renginio vedėja Zita Volodkienė lankė kiekvieną stotelę, kalbino joje įsikūrusius, domėjosi, kokios veiklos siūlomos šventės dalyviams, ragino išbandyti ir prizų laimėti.

Pirmoje stotelėje Technologijų skyriaus mokytojos pristato, kokias specialybes galima čia įsigyti. Ne tik lankstinukus dalija, bet ir  mielai paaiškina kiekvienam. Pavyzdžiui, žiniatinklio programuotojo mokymo programa skirta išmokyti kompiuterių architektūros, programavimo, internetinių tinklalapių kūrimo – viena iš paklausiausių specialybių.

Ant gretimo stalo galima žaisti moksleivių sukurtus kompiuterinius žaidimus, pabandyti iš dalių sudėti kompiuterį, o mokyklos fojė pamatyti mokytojos Jurgitos Mockevičienės sukurtą hologramą, 3D spausdintų daiktų kolekciją. Žaidimu susidomėjusių atsiranda ne vienas.

Toliau – stotelė, pavadinta ,,Pagauk sėkmę“. Kad laimėtum prizą, reikia atpažinti šalių, kuriose moksleiviai lankėsi, vėliavas arba suskaičiuoti nuotraukose pavaizduotus objektus. Galima laimėti stotelės šeimininkių Linos ir Kristinos simpatijas, teisingai atsakius į klausimus apie kurią nors šalį.

Tarp medžių ištemptos virvutės, ant kurių sukabinti įdomūs piešiniai – angliškų posakių vizualizacijos. Galima buvo klausytis Dainų progimnazijos mokinių suvaidintų miniatiūrų.

Daugiausia dėmesio patraukė Jaunųjų technikų centro robotų kovos, automodelių lenktynės bei  skraidantys lėktuvai ir dronai. Mažuosius džiugino dailus Jaunųjų gamtininkų centro ponis ir burbulų gaudyklės.

Linksmybes vainikavo dainomis į šokio ratą sukvietęs grupės „Vairas“ vokalistas Rolandas Janušas. Festivalio pabaigoje į skyriaus vestibiulį žiūrovai rinkosi atsivėsinti ir pažiūrėti filmo ,Adomas nori būti žmogumi”.

Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriaus „Lauko medijų festivalis“ paskleidė žinią, kad čia dirba kūrybingi, mokantys bendradarbiauti pedagogai, kad  moksleiviai gali įgyti įdomių, inovatyvių profesijų, išsiugdyti šiuolaikiškam žmogui būtinas socialines ir dalykines kompetencijas.

Į viršų