Svarstymai Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro Laikinojo apgyvendinimo tarnybai skirti kitas patalpas sukėlė aplinkinių gyventojų susirūpinimą. Šiaulių miesto savivaldybės administracija suskubo paaiškinti, kad panika esą keliama nežinant visos situacijos.

Svarstymai Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro Laikinojo apgyvendinimo tarnybai skirti kitas patalpas sukėlė aplinkinių gyventojų susirūpinimą. Šiaulių miesto savivaldybės administracija suskubo paaiškinti, kad panika esą keliama nežinant visos situacijos.

Dairosi tinkamiausios vietos
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis patikino, kad dėl tikslios vietos, kur galėtų būti perkelti nakvynės namai, dar nėra nuspręsta. Šiuo metu dėl to tik diskutuojama.

Tiesa, jis pripažino, kad pastatas, esantis Dubijos g. 1A, kuris patikėjimo teise priklauso Šiaulių universitetui, yra tinkamas apgyvendinimo nakvynės namuose ir laikino apnakvindinimo paslaugoms teikti. Dėl to jau buvo kreiptasi į Šiaulių universiteto tarybą. Tik, kaip paaiškino administracijos direktorius, net ir gavus Šiaulių universiteto pritarimą, dar nereiškia, kad nakvynės namai bus perkelti būtent į tą vietą.

„Mes tik pasiteiravome, ar galima tą pastatą pritaikyti miesto reikmėms, ar ne. O dabar visi nusprendė, kad sprendimas jau priimtas, nors taip nėra“, – teigė A. Bartulis.

Jis priminė, kad Šiaulių miesto savivaldybės taryba 2018 m. spalio 4 d. sprendimu „Dėl karinės teritorijos plėtros Šiaulių mieste“ pritarė, kad pastatas Pakruojo g. 41 būtų perduotas apsaugos institucijai (ne anksčiau kaip 2020 m. rugsėjo 3 d. ir ne vėliau kaip iki 2021 m. kovo 1 d.), ir įpareigojo Šiaulių miesto savivaldybės administraciją atlikti visus veiksmus, kad Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija galėtų įgyvendinti projektus, susijusius su karinės infrastruktūros plėtra.

Būtent tai administracija ir daro, atlieka rinkos apklausą ir ieško patalpų socialinių paslaugų centro nakvynės padalinio įkūrimui. Tam net buvo kontaktuota su verslu, nekilnojamojo turto agentūromis, tačiau iš jų konkrečių pasiūlymų nesulaukta.

Pasigedo tolerantiškumo
„Patys dar svarstėme dėl namų statybos kombinato pastato, bet ten pasikeitė savininkas, kuris ir pats nori tą turtą naudoti. Teiravomės ir dėl „Gubernijos“ administracijos pastato, bet po apžiūros paaiškėjo, kad ten tinkamas tik trečias aukštas. Apsvarstėme variantą ir dėl Trakų g. esančios duonos kepyklos, bet jis mums taip pat netiko. Tai taip ir tęsiasi paieška“, – kalbėjo A. Bartulis.

Vicemeras Domas Griškevičius pridūrė, kad dar buvo svarstyta dėl J. Basanavičiaus g., Ragainės g., Kviečių g. esančių pastatų, bet jie visi dėl vienokių ar kitokių priežasčių atkrito. Šiuo metu Savivaldybės administracija realiai gali rinktis tik iš trijų objektų: Tiesos g. 3 buvusio darželio, „Šaltinio“ pastato ir Dubijos g. 1A esančio pastato. Vicemero nuomone, iš tų trijų objektų nakvynės namams labiausiai tiktų universiteto bendrabutis.

„Universiteto bendrabutis – optimaliausias variantas visomis prasmėmis: pinigine, pritaikymo. Tai vienas pigiausių variantų“, – sakė D. Griškevičius.

Panašios nuomonės, yra ir A. Bartulis: „Visa ši diskusija, skaudu, bet parodė mūsų miesto tolerancijos lygį visuomenės socialiniam sluoksniui, kuris šiandien neturi būsto. Klišių uždėjimas ant kiekvienos socialinės grupės rodo nepakantumą. Iš to susidaro vaizdas, kad nesvarbu, kokiame miesto taške besčiau pirštą į tinkamą pastatą, susidarytų 30-50 žmonių grupė, kuri tam paprieštarautų. Matant visą šį kontekstą ir laiko limito mažėjimą, labai tikiu, kad Tiesos g. 3 gali būti vienintelis likęs, paskutinis variantas, nes tai yra mūsų valdomos patalpos.“

Tiesa, jis leido sau paironizuoti, kad jeigu miestiečiai toliau priešinsis nakvynės namų perkėlimui, gali tekti pasinaudoti dar keliais likusiais variantais: „Yra du variantai, kuriais visi bus patenkinti, aišku, tik ne benamiai. Daušiškių kapinėse yra 20 ha plotas, Šiaulių rajone, laukuose, tai va ten iškelkime, padarykime rezervatą. Paskutinis variantas – atsiprašykime Krašto apsaugos ministerijos, atšaukime Tarybos sprendimą ir tegul batalionas keliauja į Telšius.“

Spaudos konferencijos metu dar kartą patikinta, kad vien Savivaldybės administracijos nuomonė nieko nelemia, galutinį sprendimą, kur bus perkelti nakvynės namai, priims miesto Taryba: „Visi svarstomi variantai bus atiduoti Tarybai, ji ir priims sprendimą.“

Į viršų