Šiauliuose šalia Chaimo Frenkelio vilos, Ežero ir Vilniaus gatvių sankirtoje, greta tos vietos, kur karo metais buvo įkurti žydų getai, rasis Pasaulio teisuolių skveras. Tokį žingsnį miesto valdžia žengė atsižvelgdama į miesto žydų bendruomenės prašymą.

Idėją puoselėjo ne vienus metus
Organizuodama minėjimus holokausto aukoms atminti, žydų bendruomenė atkreipė dėmesį, kad apie pasaulio teisuolius ir jų gelbėtus žmones beveik nėra jokios informacijos. Tik vienam kitam skirta memorialinė lenta. Bendruomenei norėjosi, kad būtų įamžinti ne pavieniai asmenys, bet visi pasaulio teisuoliai.

„Su profesoriumi Vaidotu Januliu išsikalbėjome, kad būtų gerai teisuolius kažkaip įamžinti, tai jis man ir pasakė, kad Šiauliuose, Ežero gatvės kampe, yra tokia vieta, kuri labai tiktų teisuolių parkeliui. Taip ir pradėjome tą idėją vystyti, kreipėmės į Šiaulių miesto savivaldybę, paskui vyko pasitarimas, o dabar pristatytos projekto įgyvendinimo sąlygos“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių apskrities žydų bendruomenės vadovas Sania Kerbelis.

Viliamasi, kad šiemet minint 75 metų sukaktį nuo Šiaulių žydų geto likvidavimo bent jau bus paskelbtas Pasaulio teisuolių skvero ir jo prieigų kompleksinio sutvarkymo architektūrinės ir urbanistinės idėjos projekto įgyvendinimo konkursas.

Šiaulių žydų bendruomenė norėtų, kad toje vietoje būtų sukurta patraukli miesto viešoji aplinka. Originaliai ir savitai įamžinti miesto bendruomenei svarbūs įvykiai ir reiškiniai, susiję su buvusios gausios žydų diasporos atminimu bei Šiaulių regione gyvenusiomis asmenybėmis, kurios gelbėjo žydus ir yra pripažintos užsitarnavusios pasaulio teisuolio vardą.

Tikimasi, kad projektuojama erdvė netaps vien statišku memorialu, ji turėtų būti patraukli, jauki, miestiečių trumpalaikiam poilsiui tinkama ir mėgstama vieta, kartu suteikiant informacijos bei išsaugant pagarbą čia minimiems ir įamžintiems Šiaulių regione gyvenusiems pasaulio teisuoliams.

„Ten galėtų atsirasti kažkokia prasminga skulptūra, suoleliai. Tam, kad skveras būtų lankomas, siūlau pasinaudoti šiuolaikinėmis technologijomis, kad atsirastų kodas, kurį būtų galima nuskaityti šiuolaikinėmis technologijomis.

Gyventojai savo išmaniuosiuose telefonuose, planšetėse galėtų gauti informacijos apie Šiaulių krašto teisuolius, išgelbėtus žmones. Teisuolių parkelyje taip pat galėtų vykti įvairios edukacijos, kur mokytojai savo mokiniams pasakotų apie tų laikų įvykius, lietuvius didvyrius, gelbėjusius savo bendrapiliečius“, – savo viziją atskleidė S. Kerbelis.

Skveras neturėtų priminti kapinių
Panašios mintys buvo išsakytos ir vakar vykusiame Pasaulio teisuolių skvero ir jo prieigų kompleksinio sutvarkymo architektūrinės ir urbanistinės idėjos projekto konkurso užduoties aptarime. Šiaulių miesto savivaldybės Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento direktorius Virgilijus Statkus sutiko, kad būtina pagerbti tuos, kurie Antrojo pasaulinio karo metais, rizikuodami tiek savo, tiek artimųjų gyvybėmis, gelbėjo žydų diasporos žmones.

Anot jo, projekto užduotis – įveiklinti dviejų hektarų teritoriją, esančią Ežero ir Vilniaus gatvių sankirtoje, kuri prieš dvejus metus Tarybos sprendimu buvo pavadinta Pasaulio teisuolių skveru. Šią teritoriją reikia sutvarkyti taip, kad būtų prisiminti tiek žydai, tiek juos gelbėję asmenys.

„Reljefas šioje teritorijoje gana sudėtingas, yra įvairių medžių, todėl reikia atsižvelgti į esamą situaciją ir priimti tokius sprendinius, kurie tenkintų šią sąlygą. Reikalingi ir du akcentai prie egzistavusių žydų getų“, – kalbėjo V. Statkus.

Trakų ir Ežero gatvių sankryžoje reikalingas akcentas, kuris pažymėtų, jog tai buvo vartai į getą, kur buvo žudomi žmonės. Žalgirio ir Vytauto gatvių sankryžoje taip pat reikalingas akcentas, kuris simbolizuotų tuos laikus ir leistų prisiminti ne tokią jau tolimą istorinę praeitį.

V. Statkaus teigimu, šiomis dienomis bus skelbiamos pirmojo etapo konkursas, kurio terminas bus iki liepos vidurio. Šiaulių miesto savivaldybė pageidaus, kad būtų pateiktos idėjos, kaip įgyvendinti numatytus uždavinius. Bus ekspertų komisija, kuri vertins pateiktas idėjas-projektus. Pirmosios vietos laimėtojui Savivaldybė yra numačiusi 3 tūkst. eurų premiją, antrosios vietos laimėtojui – 2 tūkst. eurų, trečiosios vietos – 1 tūkst. eurų. Su laimėtoju bus sudaroma realizavimo sutartis per techninio darbo projektą. Techninio darbo projektui yra numatyta skirti 5 mėn. Po numatyto termino geriausios idėjos laimėtojas įgis teisę tą projektą realizuoti.

Darbo projekto parengimui ir akcentų įrengimui skirta 19,5 tūkst. eurų. Idėjos realizacijai, teritorijos sutvarkymui – 270 tūkst. eurų.

„Skveras neturėtų priminti kapinių. Skvero paskirtis turėtų būti tokia, kad mes prisimintumėme savo neseną istoriją. Pagerbtumėme žmones, kurie aukojo savo artimųjų gyvybę, kad šioje teritorijoje būtų galimybė ateiti, pailsėti, pabūti su savo mintimis. Prie skvero turėtų būti numatyta ir transporto priemonėms skirta stovėjimo vieta, kad nereikėtų kažkur toli važiuoti. Visi šie sprendimai turi įsirašyti į miesto urbanistiką, kultūros, paveldosaugos kanonus. Visa tai turi būti suderinta ir priimtina mūsų visuomenei“, – sakė V. Statkus.


Sprendimą priims komisija
Po trumpo pristatymo šiauliečiai atkreipė dėmesį, kad šalia Ch. Frenkelio vilos yra privačios žemės lopinėlis. Domėjosi, ar ta teritorija taip pat bus priskirta Pasaulio teisuolių skverui.

„Dėl to žemės gabaliuko dar nėra sutarta. Jeigu Savivaldybė neišpirks to žemės gabaliuko, tai jis taip ir paliks nepaliestas. Dabartiniame etape šis lopinėlis yra priskirtas už šio projekto realizacijos ribų“, – atsakė departamento direktorius.

Toks atsakymas šiauliečiams nepatiko. Jų nuomone, reikia inicijuoti dialogą su tos žemės savininku, kad jis būtų išpirktas. „Prie šito klausimo mes dar sugrįšime, ir jeigu Savivaldybė sutiks tą sklypą išpirkti, tada bus galima tą teritoriją priimti“, – patikino V. Statkus.

Taip pat miestiečiai domėjosi, ar Šiaulių žydų bendruomenės atstovai bus tarp projekto vertinimo komisijos narių. Atsakyta, kad komisijos garbės nariu bus Lietuvos žydų rabinas Kalev Krelin, o Sania Kerbelis ir Audrys Karalius dalyvaus kaip recenzentai.

Išgirdus tokį atsakymą, priminta, kad Šiauliuose yra dvi žydų bendruomenės, todėl atstovai turi būti iš abiejų pusių. Pradėta diskutuoti, kas ir kada pradėjo kalbėti apie Pasaulio teisuolių skvero atsiradimą, kam už tai kabinti laurus.

„Mes susirinkome ne į žydų bendruomenės, bet į miestiečių viešą svarstymą. Todėl susikoncentruokime į tikslą, ko mes čia susirinkome. Kitas dalykas, nesvarbu, kas tuos antpečius kabinsis, svarbiausia, kad būtų išgryninta idėja ir ji virstų kūnu“, – kilusį ginčą bandė gesinti vicemeras Domas Griškevičius.

Emocijoms šiek tiek aprimus, bandyta aiškintis, kiek lėšų turi būti skirta planuojam skulptūros ir kitų akcentų atsiradimui, kokių matmenų jie turi būti ir pan.  Paaiškėjo, kad suma už projektą numatyta bendra, skulptoriai dirbdami su architektais spręs klausimą, kiek tas akcentas bus proporcingas kainai.

Taip pat patikinta, kad po komisijos vertinimo darbų projektus šiauliečiai turės galimybę išvysti dar prieš imantis juos realizuoti numatytoje teritorijoje. Planuojama kreiptis į žydų bendruomenę dėl eksponatams tinkamos erdvės, jeigu susitarti nepavyks, eksponatus bus galima išvysti Šiaulių universiteto bibliotekoje.

Tai reiškia, kad komisija, priimdama pirminį sprendimą, į miestiečių nuomonę neatsižvelgs, nes ekspozicija iki tol neįvyks. Savo palankumą miesto gyventojai galės išreikšti tik po to, bet ir tai turbūt nelabai, ką keis. Žydų bendruomenei tai nelabai patiko. Jie norėtų tuos eksponatus išvysti anksčiau, nei sprendimą priims komisija.

„Galiu pasakyti iš patirties, kad tokiu atveju prasidėtų turgus. Kaip apskaičiuoti, kas teisus: pagal tai, kuris garsiau rėkia ar kurių yra daugiau. Kaip bebūtų, komisijai niekas nekelia priekaištų dėl kompetencijos. Turbūt pasitikėkime specialistais, o ne vienu ar kitu politiku, bendruomenės įtakingu atstovu, kuris galėtų bakstelti į labiausiai patikusį projektą. Tiesiog sprendimo priėmimą atiduokime profesionalams“, – aiškino D. Griškevičius.

Galiausiai susitikime dalyvavę miestiečiai sutiko, kad jeigu savo nuomonę pradės reikšti kiekvienas žmogus, nieko gero iš to nebus ir pritarė, kad sprendimo priėmimas būtų perduotas į profesionalų rankas.

2019 05 22 13

S. Kerbelis sakė norintis, kad įamžinti būtų visi pasaulio teisuoliai.
Autorės nuotr.

Į viršų