Per Lietuvos didžiuosius miestus keliauja „Teisingumo kambarys“. Tai yra neeilinis galvosūkis ant ratų, kuriame žaidėjai net 45 min. tampa teisėjais, nagrinėjančiais sudėtingą bylą. Vakar, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse, Vilniaus pėsčiųjų gatvėje Šiaulių žurnalistai pirmieji išbandė teisėjo kėdę „Teisingumo kambaryje“. Keturių žurnalistų komanda, kurios kiekvienas narys davė teisėjo priesaiką, pabandė išspręsti gana keblią baudžiamąją bylą. Šiaulių žurnalistams ne tik pavyko teisingai išspręsti šią bylą, bet ir pademonstruoti puikų laiką.  

„Teisingumo kambarys“ – teismo darbo atspindys
Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius teigė, jog „Teisingumo kambarys“ yra kitoks būdas visuomenėms žmonėms parodyti ne tik teismo darbą, bet ir teisminės veiklos svarbą. „Džiaugiamės, kad Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga galime pristatyti šį „Teisingumo kambarį“ Šiauliuose. Tai yra pirma tokia iniciatyva, kuri atsirado dėl Teisėjų tarybos.  Norime komunikuoti su visuomene ir išgirsti jų lūkesčius. Šis „Teisingumo kambarys“ yra tarsi galvosūkis žmonėms, kai reikia išspręsti bylą ir ištrūkti iš to kambario, nes jis bus užrakintas. Kviečiame visus šiauliečius, miesto svečius apsilankyti čia ir pabandyti išspręsti tuos galvosūkius, su kuriais kasdien susiduria teisininkai. Skiriasi tik tai, kad mums nereikia ištrūkti iš tokio kambario. Tie, kurie išeis, galės laisvai išeiti, o kurie neišspręs, liks uždaryti. Man dar neteko šiame kambaryje pabuvoti, tikiuosi, kad ir neteks, nes bijosiu, kad nebeišeisiu, nepavykstant tinkamai išspręsti bylos.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena man asocijuojasi ne su istoriniais dalykais, nors jie yra labai svarbūs, bet su tuo, jog esu skaitytojas. Iš jūsų mažo parašyto upeliuko gali išsilieti didžiulės upės, didžiulės bangos, kurios nuvilnija per visą Lietuvą. Linkiu, kad jums tų bangų būtų daug, kad jos būtų pakankamai audringos, bet kartu ir ramios. Kartu kurkime visuomenę, kuri po mūsų ateis daug pažangesnė, daug geresnė, daug gražesnė, kad mažiau būtų blogio, o daugiau gerų emocijų“, – sakė Šiaulių apygardos teismo pirmininkas V. Kursevičius.

„Ši idėja yra ne tik be galo įdomi, bet ir prasminga“
Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė Rasa Milvydaitė teigė, jog yra be galo malonu, kad ši „Teisingumo kambario“ idėja apskritai gimė. Jos nuomone, tikriausiai nei vienam nekyla klausimų, jog teisėjo darbas yra be galo sunkus.

„Šios idėjos dėka kiekvienas galės sužinoti, kas yra teisėjas, kokias bylas jis nagrinėja, kaip suka galvą, kaip vargsta, kaip jaudinasi ir kaip galų gale išsprendžia bylą. Pati teisėja dirbu 16 m., tai yra sunkus darbas, bet ne nuobodus.

„Teisingumo kambario“ idėja yra ne tik be galo įdomi, bet ir prasminga. Labai reikia daug galvos ir smegenų muštros. Netgi būna taip, kad teisėjas spręsdamas bylą dirba ne tik dieną, bet ir naktį. Dažniausiai naktį ir gimsta daug įdomių minčių, kad čia yra tas įrodymas, kuris padės išspręsti bylą.

Šis kambarys turi tiek daug paslapčių ir tiek daug paslėptų įrodymų, tik reikės juos surasti ir atrakinti, nes tik taip bus pasiektas rezultatas. Man pačiai dar neteko šiame kambaryje pabūti, teko tik teoriškai pasidomėti. Tikrai jį išbandysiu. Prieš metus kartu su jumis, žurnalistai, šventėme ne tik Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, bet ir mūsų naujos komandos startą. Sunku patikėti, kad prabėgo jau metai, bet jie buvo pilni gero darbo, daug iššūkių, bet kartu ir labai daug bendrystės ir supratingumo iš jūsų pusės. Ši edukacinė „Teisingumo kambario“ dovana yra jums“, – pasakojo Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė R. Milvydaitė.

2019 05 06 14

Šiaulių apygardos teismo pirmininkas V. Kursevičius teigė, jog „Teisingumo kambarys“ yra kitoks būdas  žmonėms parodyti ne tik teismo darbą, bet ir teisminės veiklos svarbą.
Autorės nuotr.

2019 05 06 15

Šiaulių apylinkės teismo pirmininkė R. Milvydaitė sakė, jog „Teisingumo kambarys“ turi tiek daug paslapčių ir tiek daug paslėptų įrodymų, kuriuos reikės surasti ir atrakinti, nes tik taip bus išspręsta byla.
Autorės nuotr.

Į viršų