Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė stebino įsimintinų renginių gausa: visi galėjo ne tik dalyvauti edukaciniuose renginiuose, diskusijose, parodų atidarymuose, susitikimuose su žymiais asmenimis, bet ir pirmą kartą organizuojamoje mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Spauda ir leidyba lietuvių tautos istorijoje: vardai, idėjos, darbai, įvykiai“. Taip pat viena iš nacionalinės bibliotekų savaitės naujovių – ekskursijos, kurios sulaukė didelio būrio smalsuolių. Apie tai papasakojo Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos kultūrinių renginių organizatorė Roberta Stonkutė.

„Menų dūzgių“ renginiai – mažiau populiarūs
Šiais metais nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės vienijanti tema – „Ateik – sužinok ir išmok“, anot kultūrinių renginių organizatorės R. Stonkutės, privertė bibliotekininkus susimąstyti apie tai, ką iš tikrųjų gali duoti šiauliečiams, moksleiviams, pedagogams bei kitų sričių atstovams. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu vyko „Menų dūzgių“ renginiai, skirti pedagogams.

„Bibliotekoje turime labai daug įrangos ir įvairiausių erdvių, kurios yra pritaikytos netradicinėms pamokoms. Atėję įvairiausių dalykų mokytojai gali rasti jiems pritaikytas erdves. Nemokamai gali atsivesti moksleivius pas mus ir organizuoti pamokas kitaip. Muzikos kambaryje galima klausytis įvairiausių plokštelių, nes mūsų fondas yra labai didelis. Turime kino salę, kurioje galima atsinešti filmus ir žiūrėti kartu su moksleiviais, organizuoti įvairias diskusijas. Mūsų pirmajame aukšte veikia Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas, kuriame organizuojame ekslibriso edukacijas, kai moksleivius supažindiname su knygos ženklu. Apie tai kalbėjomės su pedagogais, skatinome juos atkreipti dėmesį į šias erdves, nes būtent jiems jos ir yra skirtos. Reikia pasakyti, kad pedagogų susidomėjimas „Menų dūzgių“ renginiais mažėja ir sunku pasakyti kodėl. Gal pedagogus nebetenkina mūsų pasiūlytos veiklos ar nebetraukia „Menų dūzgių“ formatas. Yra truputėlį nusivylimo, bet ir apmąstymo, kad kitais metais galbūt reikėtų kažkaip kitaip akcentuoti „Menų dūzgių“ renginius. Manau, kad tai užduotis visai Lietuvai, o ne tik Šiauliams, nes visoje Lietuvoje po truputėlį mažėja pedagogų, kurie norėtų skirti laiko savęs tobulinimui ir kompetencijų kėlimui“, – pasakojo kultūrinių renginių organizatorė R. Stonkutė.

Reikia orientuotis į šeimas
Taip pat nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu vyko ir susitikimas su įdomiu svečiu Marijumi Gailiumi, kuris pristatė distopinį romaną „Oro“. Šis romanas įdomus tiek literatūriniame, tiek ekologijos saugojimo kontekste. Kiekvieną žmogų verčia susimąstyti apie tai, kas gali nutikti su mūsų pasauliu, jeigu mes nekeisime savo požiūrio į  ekologijos išsaugojimą, politines situacijas, vietinius konfliktus.

Šios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės naujovė buvo bendradarbiavimas su Šiaulių turizmo informacijos centru, kuris bibliotekos lankytojams pasiūlė išbandyti net kelias ekskursijas.

„Susidomėjimas ekskursijomis buvo labai didelis. Vyko nemokama ekskursija „Penzeliukas“, po kurios pasiūlėme nemokamą edukaciją mūsų ekslibrisų dirbtuvėse. Žmonės po ekskursijos galėjo užsukti į biblioteką ir susikurti savo ekslibrisą, nes ypač saugome Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondą. Taip norime akcentuoti, kad šiaulietį, žymų visame pasaulyje, turi pažinti kiekvienas šiaulietis.

Taip pat visai neseniai baigėsi orientacinės varžybos, kuriose labai aktyviai dalyvavo šeimos. Tuo reikia pasidžiaugti, nes Šiauliuose reikia renginių, kurie būtų skirti visai šeimai būtent savaitgaliais. Biblioteka niekada nenurimsta, visada ieško naujų formų, ką galėtų pasiūlyti kiekvienam apsilankiusiam.

Praėjusiais metais aktyviai organizavome šeimadienius bibliotekoje, šiais metais to nusprendėme atsisakyti, bet matome, kad nemąžta susidomėjimas tokiais renginiais. Kitais metais tikriausiai grįšime su šeimadieniais ir siūlysime šeimoms daugiau veiklų ir daugiau renginių“, – pasakojo kultūrinių renginių organizatorė R. Stonkutė.

Konferencija sulaukė gausaus būrio dalyvių
Bibliotekoje nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu vyko pirmoji mokslinė-praktinė konferencija „Spauda ir leidyba lietuvių tautos istorijoje: vardai, idėjos, darbai, įvykiai“, kuri sulaukė didžiausio lankytojų susidomėjimo. Joje buvo kviečiami dalyvauti pedagogai, mokslininkai, istorikai, literatūrologai, kurie apžvelgė leidybinę situaciją, kuri mūsų šalyje yra kiek sudėtinga, nes mastai mažėja.

Kultūrinių renginių organizatorė R. Stonkutė teigė, jog buvo ko vertingo pasisemti, todėl tikisi, jog ši konferencija taps kasmetine.

„Ši konferencija galėjo būti iššaukta prieš tai Dalios Striogaitės organizuotų Povilo Višinskio tekstų skaitymų, kurie vyko prieš 10 metų, o po to tradicija buvo nutrūkusi. Mūsų biblioteka ėmėsi pratęsti ir išsaugoti P. Višinskio atminimą, jo vardo puoselėjimą ir akcentavimą. Tai yra pakankamai svarbu Šiauliams, todėl pamanėme, kad tokios kasmetinės konferencijos būtų puiki proga visiems susirinkti ir diskutuoti istorinėmis, kultūrinėmis, sociologinėmis, literatūrinėmis temomis, kurias ir vienija leidyba, spauda, istorinė jų apžvalga. Šioje konferencijoje sulaukėme daug dalyvių, nesitikėjome, kad tiek jų bus. Pranešėjai buvo iš Vilniaus universiteto, Lietuvos žurnalistų sąjungos, dalyvavo ir mūsų bibliotekos tyrėjai, kurie tiria būtent P. Višinskio paveldą, stengiasi akcentuoti jo darbų reikšmę ir apžvelgti jo darbus ne tik literatūros kontekste, bet ir ką šis žmogus nuveikė žurnalistikoje. Buvome parengę atsiliepimų lentą, stebėjome, ar žmonėms patinka ši konferencija. Labai džiaugiamės, kad dauguma atsiliepimų buvo teigiami, todėl tikime, jog ši konferencija taps kasmetine ir pažyminčia Šiaulius ne tik kaip kultūros, bet ir mokslo puoselėjimo centrą regione“, – pasakojo kultūrinių renginių organizatorė R. Stonkutė.

Į viršų