Jau kuris laikas Šiaulių universiteto komanda, susitikdama su Šiaurės Lietuvos mokiniais, kalbėjo apie tai, kad šių metų priėmimas bus ypatingas, nes stojantiesiems Šiaulių universiteto studijų programų reikės ieškoti Vilniaus universiteto studijų programų sąraše. Šiaulių universitetas nuo šių metų liepos 1 d. turėjo tapti Vilniaus universiteto padaliniu Šiaulių akademija, tačiau LR Seimas   nutarė duoti daugiau laiko universitetų susijungimui ir nusprendė jį atidėti iki 2020 m. liepos 1 d.

Prisijungimas neišvengiamas
„Kryptis nesikeičia: universitetai jungiami, bet skiriama daugiau laiko teisiniams, finansiniams reorganizavimo dalykams sutvarkyti, – „Šiaulių naujienoms“ komentuodamas susidariusią situaciją  teigė Šiaulių universiteto Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorius dr. Modestas Grigaliūnas. – Vyriausybės sprendimu Šiaulių universitetas jau 2019 m. liepos 1 d. turėjo būti  sujungtas su Vilniaus universitetu. Rugsėjo 1-ąją mūsų mieste studijuojantys jau būtų tapę Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos studentais, tačiau Seime balandžio 26 d. priimtas sprendimas prijungimo datą nukelti į 2020 m. liepos 1 d.“

Pasak dr. M. Grigaliūno, abu universitetai dvejus metus rimtai ruošėsi reorganizavimui, tarėsi dėl procedūrų ir galimybių. Toks universiteto prijungimas yra beprecedentis atvejis, niekas patirties neturi. Būtina suderinti, kas bus valdoma iš Vilniaus, kas vietoje, kokius mokslinius tyrimus ir kokias studijų programas naudingiau įgyvendinti. Praėjusiais metais keli Seimo sprendimai priimti, liko paskutinis svarstymas, kuris turėjo vykti prieš Kalėdas. Tada sprendimas nukeltas į pavasario sesiją. Kai pagaliau klausimas pasiekė Seimą, nuspręsta, kad nepakanka laiko visoms finansinėms ir juridinėms procedūroms atlikti, nes iki numatyto termino 2 mėnesiai beliko. Todėl praėjusį penktadienį reorganizacijos data atidėta metams.

Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktoriaus teigimu, Šiaulių universiteto bendruomenė nesvyruoja, balsavimai vyko ir Senate. „Sėkmingiausiai mokslinė ir aukštojo mokslo veikla gali būti vystoma tapus Vilniaus universiteto padaliniu. Visuotinai aukščiausiu lygiu sutarta, kad jungimasis įvyks. Laivo kryptis nekeičiama“, – užtikrino dr. M. Grigaliūnas.

Nerimauti nėra pagrindo
Dr. M. Grigaliūnas teigė, kad būsimiems šių metų studentams nerimauti nėra pagrindo, Šiaulių universitetas pasirengęs priimti visus norinčius studijuoti, žada aukštą studijų kokybę, paklausias studijų programas, patogias gyvenimo sąlygas ir įdomią veiklą. Tik stojantieji norimą studijų programą rinksis ne iš Vilniaus universiteto, o iš atskiro Šiaulių universiteto sąrašo, kaip ir anksčiau.

„Nuo sausio kalbėjome, kad stojimas bus bendras su Vilniaus universitetu. Studijų mugėse neruošėme atskiro stendo, dalyvavome drauge su Vilniaus universitetu. Norime kuo anksčiau pranešti stojantiesiems, kad nekiltų neaiškumų. Pabrėžiu, kad šiais metais norintys studijuoti Šiaulių mieste LAMA sistemoje renkasi Šiaulių universiteto siūlomas studijų programas. Vilniaus universiteto padaliniu tapsime kitais metais“, – sakė dr. M. Grigaliūnas.

Taupymo ir efektyvinimo keliu
Vyriausybės siekis optimizuoti universitetų tinklą Lietuvoje, kad studijų kokybė taptų gerokai aukštesnė, dvejus metus intensyviai svarstomas tiek Vilniaus, tiek Šiaulių universitetų bendruomenėse. Atsižvelgiant į Vyriausybės rekomendacijas, Šiaulių universitete vyko labai griežta studijų programų atranka, atsisakyta bent kiek silpniau įvertintų, besidubliuojančių. Šiaulių universitetas siūlo 12 bakalauro pakopos studijų programų ir 15 magistrantūros studijų pakopoje. Orientuojamasi į kokybę ir paklausą.

„Studentų kuo daugiau, tuo geriau, – sakė dr. M. Grigaliūnas. – Paskutiniu metu įvairaus pobūdžio studijų programose susidarydavo maždaug 5– 6 šimtai studentų, jeigu tokį skaičių išlaikytume, būtų labai gerai.“

Mokslo darbuotojų, dėstytojų netrūksta, bet neatmetama galimybė, kad ateityje bus keičiamasi specialistais su Vilniaus universitetu. Specialistų judėjimas tarp aukštųjų mokyklų vyksta nuolatos, tad bendradarbiavimo klausimas tebėra atviras.

Studentų skaičiaus mažėjimas ir Šiaulių universiteto prijungimas prie Vilniaus universiteto kelia tam tikrų iššūkių. Paskutinius kelerius metus vyko stiprus glaudinimo procesas. Siekiant gyventi kuo ekonomiškiau, bandoma koncentruoti laboratorijas ir auditorijų erdves pastatuose, kurie yra P. Višinskio ir Vytauto gatvėse. Antra vertus, atlikusius pastatus tenka kol kas prižiūrėti, šildyti, kad jie nesunyktų, nenuvertėtų. Papildomų išlaidų klausimas probleminis. Tai valstybės turtas, ir šie dalykai turės būti sprendžiami aukštesniu lygiu.

Pailgintas universitetų integracijos laikas būtiniems techniniams procesams leis ramiai, be skubos sujungti, suderinti finansų ir valdymo bei aptarnavimo sistemas. Tikimasi, kad universiteto reorganizavimui bus laiku skiriamas reikiamas finansavimas, kad mokslo stiprinimas ir plėtojimas pasirinktose srityse leis Šiaulių universitetui išlikti lyderiu Šiaurės Lietuvoje.

Pasirinkimo galimybės – didelės
Pasak laikinosios Šiaulių universiteto studijų prorektorės doc. dr. Renatos Bilbokaitės, Šiaulių universitetas garsus pedagogų, specialiųjų pedagogų rengimu, taip pat inžinerinėmis studijomis.„Atliepdami rinkos poreikius ir mūsų išskirtinumą bei pažangą tose srityse, mes ir toliau rengsime ikimokyklinio, pradinio ugdymo pedagogus, muzikos mokytojus, specialiuosius pedagogus su logopedijos specializacija ir kūno kultūros mokytojus, – sakė laikinoji prorektorė. – Taip pat siūlome visas ugdymo mokslų magistrantūros studijų programas, kurias turime ir bakalauro pakopoje.“  

Dr. doc. R. Bilbokaitės teigimu, Šiaulių universitetas išskirtinis inžinierių rengimo srityje, kviečia studijuoti mechanikos inžineriją ir robotiką. Taip pat galima rinktis ir labai patrauklias informatikos programų sistemų studijas.

Taigi pagrindiniai pokyčiai yra du – vienas, kad Šiaulių universiteto susijungimui su Vilniaus universitetu duota daugiau laiko ir tai įvyks 2020 metų liepos 1 d., ir kitas, kad šių metų stojantieji studijų programų turėtų ieškoti ne Vilniaus universiteto, o Šiaulių universiteto studijų programų sąraše.

2019 04 29 9

Šiaulių universiteto Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorius dr. M.Grigaliūnas: „Kryptis nesikeičia: universitetai jungiami, bet skiriama daugiau laiko teisiniams, finansiniams reorganizavimo dalykams sutvarkyti.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų