Balandžio saulė vilioja visus į kiemą. Išsiritame su anūkėliu po žolynėlį palakstyti ir mes. „Močiute, ten neikim, popa“, – įspėja mažylis, prisiminęs, kaip praėjusią vasarą skaudėjo, kol ištraukėme rakštį, kuris pirštuką sužeidė, brūkštelėjus rankele smėlio dėžės dangtį. O dabar net prisiartinti baugu: žiojėja skylės, pro kuria šviečia  ilgi vinių dantys“, – „Šiaulių naujienoms“  pasakojo J. Basanavičiaus gatvės gyventoja Jovita.

Pasižvalgymas, kur „vaikučiams žaisti gera“
Nutarėme ir mes pasižvalgyti, kaip atrodo balandžiui į antrą pusę persiritus smėlio dėžės vaikų žaidimų aikštelėse tarp daugiabučių.

J. Basanavičiaus gatvės 74 namo gyventoja sakė, kad dar pernai prašė Šiaulių miesto savivaldybės sulūžusią smėlio dėžę sutvarkyti, bet liko nieko nepešę. Ji kvietė įsižiūrėti, iš ko tie dangčiai padaryti: lentos neobliuotos, šerpetojasi. Kaip ant tokios atsisėsti ar vaikiškais jautriais pirštukais prisiliesti?

„Matyt, sukalta iš neišdžiovintų lentų, nes po mėnesio jau ėmė skilinėti, atsivėrė plyšiai. Vyriai sudėti niekam tikę: kelis kartus atidarei – ir sulūžo. Kampai, kraštai visur aštrūs, nenudailinti. Kiek trūksta, kad įsibrėši ar suknytę perplėši? – vardijo trūkumus šiaulietė. – Įdomu, kiek tas atgrubnagių brokas miestui kainavo?“

Nereikėjo toli vaikščioti, kad įsitikintume, jog su smėlio dėžių dangčiais Šiauliuose tikrai prasti reikalai. K. Korsako gatvėje apėjome 3 dėžes ir nė viena nenudžiugino. Tiek prie viešosios bibliotekos, tiek namų kiemuose. Visų dangčiai buvo sulūžę, visos –  tarsi išsižiojusios pabaisos laukia aukos: kas koją įkiš, kas ranką susižeis.

Šiaulietė Jovita sakė Gegužių gatvėje mačiusi panašių. Kas bandė tokį dangtį atidaryti ar uždaryti, pajuto, koks sunkus, linguoja į visas puses ir traška. Jei pakrypo, nė nebandyk patiesinti, traukis, kol kokia skeveldra nesprigtelėjo.

Dėl estetinio vaizdo nesiginčysim, bet, galima įtarti, tamsiai ruda spalva nugruntuota ne dėl to, kad taip gražiau, kad arčiau žemės, natūralumo…

Apie ekonomišką požiūrį į vaikų saugumą
Į „Šiaulių naujienų“ klausimus atsakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus specialistės. Savivaldybės administracija, matydama, kad gyventojai labai vangiai imasi spręsti vaikų užimtumo klausimus bei siekdama bent minimaliai pagerinti vaikų žaidimo lauke sąlygas, inicijavo žaidimo įrenginių demontavimą, remontą bei priežiūrą.

Pasirodo, miesto vaikučių gerove rūpinasi ir vaikų žaidimo aikštelių priežiūrą atlieka UAB „Economus“.

„Atsižvelgiant į tai, kad įsigaliojus naujai higienos normai, kuri reikalauja, kad smėlio dėžės būtų uždengtos, bei tai, kad gyventojai savo iniciatyva nesiima tvarkyti vaikų žaidimo įrangos, buvo priimtas sprendimas uždengti senas tarybiniais laikais padarytas betonines ir bendruomenių įrengtas medines smėlio dėžes mediniais dangčiais. Dėl pastoviai kiemuose vykstančio vandalizmo dangčiai daromi iš storos medienos“, – rašoma atsakyme.

Tačiau kodėl dangčiai nekokybiškai padaryti – nepaaiškinta.

Jei domina kainos, tai naujas smėlio dėžės dangtis kainuoja 72,60 Eur su PVM. Savivaldybės specialistai tvirtai tiki, kad „visos išlaužytos lentutės, vyriai, rankenėlės kasmet pagal poreikį keičiamos paslaugų teikėjo lėšomis. Ir tai vyksta nuolat. Dėžių dangčiai, kaip ir visa kita įranga, pavasarį yra tvarkomi nuo balandžio 1 d. iki gegužės 15 d. Visi sulaužyti sezono laikotarpiu tvarkomi nuolat, pagal gyventojų pranešimus.“

Deja, tikrovėje matome kitokią situaciją. Nesutvarkoma kelias savaites, mėnesį ir ilgiau.

Specialistų teigimu, „už aikštelių priežiūrą pagal sutartį atsako „Economus“, bet pagrindinę atsakomybę dėl smėlio dėžių saugojimo ir priežiūros turėtų prisiimti tie, kurie jomis naudojasi, t. y. daugiabučių namų gyventojai“.

Teiravomės specialistų, gal planuojama pakeisti tuos baisuoklius dangčius naujais, kokybiškesniais?

Atsakė, kad neplanuoja. „Raginame pačius gyventojus imtis iniciatyvos ir kiemuose įrengti tokius vaikų žaidimo įrenginius, kokie gyventojams yra reikalingi. Tačiau įvertinus gautus skundus dėl dėžių dangčių kokybės, bus atliktas papildomas jų šlifavimas“, – rašo Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė.

Gyventojams tik tokia paguoda: rašyti skundus arba patiems įsirengti geresnes.

Į viršų