Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga lankėsi Šiaulių miesto bibliotekų atstovai, kurie ne tik papasakojo apie bibliotekų pagrindines veiklas, bet ir pristatė įvairius bei intriguojančius renginius, skirtus šiai savaitei. Taip pat Šiaulių miesto bibliotekų atstovai pasidžiaugė bei pasididžiavo praėjusių metų statistika: daugelis bibliotekų gali pasigirti didele lankytojų gausa, tarp kurių dauguma yra ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunimas.

„Mūsų biblioteka griauna stereotipus“
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė teigė, jog bibliotekos yra daugiafunkciai centrai. Taip pat direktorė pasakojo, jog prieš pat Nacionalinę bibliotekų savaitę  atnaujintos visos devynios bibliotekos, visa internetinė prieiga.

„Nacionalinę bibliotekų savaitę skaitytojai pasitiks prie 55 atnaujintų naujų kompiuterių, naujų daugiafunkcių įrenginių, naujos multimedijos. Žmogus, kuris gyvena netoli bibliotekos, gali ateiti atsispausdinti medžiagą, paskaityti spaudą internete.

Labai džiaugiamės, kad ir lankytojai mums dovanoja dovanas. Viena didžiausių dovanų yra jų apsilankymai bibliotekose. Praėjusiais metais turėjome 188 tūkst. lankytojų, iš kurių 50 proc. buvo vaikai ir jaunimas. Tai rodo, kad mes tikrai griauname tą stereotipą, kad bibliotekose yra tik knygos. Stengiamės, kad naujas skaitytojas nenusiviltų biblioteka. Užauginome naują skaitytojų kartą, todėl turime jai parodyti, kad turime ne tik knygas, bet ir technologijas, susietas su knygomis.

Labai džiaugiuosi, jog mūsų septyniuose padaliniuose bus įkurti savitarnos įrenginiai. Skaitytojai galės patys pasiimti ar grąžinti knygas. To mokysime ir vaikus“, – pasakojo bibliotekos direktorė I.  Žilinskienė.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos projektų vadovė Kristina Mikliuvienė teigė, jog šios Nacionalinės bibliotekų savaitės šūkis yra „Ateik – sužinok ir išmok“ byloja apie neišmatuojamas galimybes bibliotekoje, kurios yra labai įvairiapusiškos. Bibliotekose vyksta susitikimai su žymiais žmonėmis, kūrybiškos edukacijos, smagios akcijos.

„Šių metų Nacionalinė bibliotekų savaitė kvies į susitikimą su Nepriklausomybės akto signatare, aktore Nijole Oželyte, „Šaltinėlio“ filiale vyks kūrybinės žemaitiško eilėraščio dirbtuvės su filologe, etninės kultūros puoselėtoja Dalia Zabitiene. Taip pat nepamirštamas ir skaitmeninis raštingumas, todėl kviečiame ateiti žmones susipažinti su svarbiausiomis informacijos galimybėmis. Visi šiauliečiai ne tik šią savaitę, bet ir visados yra laukiami mūsų bibliotekos kiekviename filiale“, – pasakojo K. Mikliuvienė.

„Tokia biblioteka yra labai reikalinga“
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bibliotekos Šiaulių filialo vyriausioji bibliotekininkė Jovita Lapinskaitė papasakojo, jog ši biblioteka turi savo paslaugų punktus ir mažesniuose Šiaulių regiono miesteliuose: Joniškyje, Kelmėje, Pakruojyje, Linkuvoje. Taip pat paslaugų punktai yra Mažeikių bei Raseinių srityse.

„Knygas taip pat teikiame ir seneliams, kuriems vedame grupinius užsiėmimus. Turime knygų Brailio, reginčiųjų raštu, yra garsinių knygų, kurios vienos populiariausių. Egzistuoja ir virtuali aklųjų biblioteka „Elvis“. Tai yra pasiekiama visą parą, ja gali naudotis ne tik regėjimo negalią turintys žmonės, bet ir tie, kurie, pavyzdžiui, nevaldo rankų, negali vartyti knygos. Mūsų skaitytojais gali būti bet kas, nes yra knygų ir reginčiųjų raštu, todėl biblioteka yra atvira visiems.  Turime savo garso įrašų studiją Kaune ir Vilniuje, knygos yra įgarsinamos tiek diktorių, tiek savanorių. Per metus pasirodo apie 300 naujų pavadinimų.

Mūsų yra labai maža bendruomenė, todėl Šiauliuose turime per 380 skaitytojų, tiek pat turime ir paslaugų punktuose. Nors mūsų bendruomenė yra maža, bet ji labai reikalinga“, – pasakojo vyriausioji bibliotekininkė J. Lapinskaitė.

„Tikimės, jog mūsų bibliotekoje paslaugų nesumažės“
Šiaulių universiteto bibliotekos direktorė Aušra Mingailienė teigė, jog šiais metais jų biblioteka ypatingų renginių Nacionalinei bibliotekų savaitei nedarė. Anot direktorės, Nacionalinės bibliotekų savaitės šūkis „Ateik – sužinok ir išmok“ atskleidžia jų bibliotekos pagrindines funkcijas.

„Šiuo metu šiek tiek persitvarkome, atsinaujiname, todėl yra sutrikęs interneto ryšys. Šią savaitę vyks susitikimas su vienuoliu, rašytoju Kęstučiu Marčiulynu. Taip pat planuojame nedidelį  susitikimą-diskusiją su savo kolegomis iš Lietuvos sporto universiteto bibliotekos. Gal kas dar nematė, nežinojo ar negirdėjo, bet mūsų bibliotekoje yra eksponuojamos puikios parodos. Viena iš jų yra Sigito Burneckio karikatūrų paroda, kuri susijusi su narkomanija. Ir yra keturių puikių fotomenininkių labai graži bei intymi paroda „Moters spalvos“. Taip pat vyks akcija dėl delspinigių, kuri palengvins skolininkų naštą. Turime unikalų aparatą, kuris skirtas skaityti ne tik regėjimo negalią turintiems žmonėms, bet ir turintiems disleksiją. Mūsų biblioteka turi daugiau prieigų prie mokslinių duomenų bazių, prenumeruojame ir plagiato patikros programą. Tikimės, kad paslaugų nesumažės dėl Šiaulių universiteto nelengvos padėties“, – pasakojo Šiaulių universiteto bibliotekos direktorė A. Mingailienė.

„Dabar orientuojamės į P. Višinskio palikimą bei jo tyrimus“
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktorius prof. Bronius Maskuliūnas pasakojo, jog šios bibliotekos šiuo metu yra įdomi padėtis. Biblioteka yra pavaldi Kultūros ministerijai, o vykusiame susitikime su naujuoju kultūros ministru buvo iškeltas klausimas, ar Šiauliuose yra ne per daug bibliotekų. Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos direktoriaus nuomone, visų bibliotekų funkcijos yra labai skirtingos, todėl apskričių bibliotekos per šiuos metus turės parengti veiklos modelį.

„Orientuojamės kaip į kompetencijų, į metodinį, į kvalifikacijos kėlimo centrą. Šiais metais turime naują žingsnį – darbas su mokyklų bibliotekomis. Universitetų bibliotekininkai yra tarsi nuskriausti, tačiau dar labiau nuskriausti yra mokyklų bibliotekininkai, kuriais dažnai dirba ne tos specialybės darbuotojai. Su tokiais žmonėmis labai aktyviai pradedame dirbti ir pradedame kelti jų kvalifikaciją. Mums nėra uždrausta, kad galime vykdyti ir mokslinę veiklą. Šią kryptį stiprinsime, kai svyruoja  Šiaulių universiteto pamatai. Nesinori, kad toje vietoje liktų duobė.

Kviečiu į mokslinę-praktinę konferenciją „Spauda ir leidyba lietuvių tautos istorijoje: vardai, idėjos, darbai, įvykiai“. Kalbama bus apie spaudos laisvę šiandien, jos perspektyvas, istoriją, dabartinį žvilgsnį į ateitį. Tikimės, kad ši konferencija taps tradicine.

Bendradarbiaujame su Šiaulių turizmo informacijos centru. Bus rengiamos dvi ekskursijos. Taip pat bendradarbiaujame su socialinės atskirties grupėmis.

Jau antri metai mūsų parodų organizavimu rūpinasi prof. Vaidotas Janulis. Tampame rimta parodine erdve Šiauliuose, labai greitai išeisime ir į tarptautinius vandenis. Vasarą turėtų atvykti labai solidi paroda iš Liublino.

Praėjusiais metais turėjome daugiau nei 240 tūkst. lankytojų, kurių netrūksta kultūriniuose renginiuose, todėl galime sakyti, kad savo lankytoją jau turime. Dabar orientuojamės į P. Višinskio palikimą bei jo tyrimus. Tikimės išleisti ir P. Višinskio raštus“, – pasakojo  prof. B. Maskuliūnas.

2019 04 24 9

Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų