Dėl butų trūkumo Šiaulių rinkoje butų kainos sparčiai didėja. Nepaisant to, perkančių butus nemažėja. Pastebima, kad Šiauliuose mielai būsto dairosi ne tik jaunos šeimos, bet ir sugrįžę emigrantai. Ekspertai prognozuoja, kad norinčių įsigyti nekilnojamojo turto neturėtų sumažėti ir ateityje, o butų kainos artimiausiu metu vargu ar kris.

Kainos auga ne tik Šiauliuose
 „Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2019 metų kovo mėnesio reikšmė išaugo 0,6 proc. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 5 proc. (2019 metų vasarį metinis augimas sudarė 4,5 proc.).

Vilniuje ir Klaipėdoje 2019 metų kovo mėnesį užfiksuotas vienodas butų pardavimo kainų augimas – 0,5 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1 531 Eur (+8 Eur/m²) ir 1 085 Eur (+5 Eur/m²). Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje kovo mėnesį atitinkamai užfiksuotas 0,6 proc., 1 proc. ir 1,8 proc. butų kainų augimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1 088 Eur (+7 Eur/m²), 684 Eur (+7 Eur/m²) ir 663 Eur (+12 Eur/m²).

Per metus (2019 metų kovo mėnesį, palyginti su 2018 metų kovo mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 4,2 proc., Kaune – 4,9 proc., Klaipėdoje – 4,3 proc., Šiauliuose – 10,4 proc. ir Panevėžyje – 13,7 proc.

„Šiuo metu būsto rinka gyvena pavasarinėmis nuotaikomis. Tai patvirtina tiek toliau augančios butų pardavimo kainos, tiek rinkos aktyvumo rodikliai. VĮ Registrų centro duomenimis, šių metų sausio–kovo mėnesiais, palyginti su praėjusių 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, Kaune buvo įsigyta 2 proc. daugiau butų, Klaipėdoje ir Šiauliuose – 11 proc., Vilniuje – 18 proc., o Panevėžyje – net 31 proc. daugiau“, – „Šiaulių naujienoms“ komentuoja „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Pataria nelaukti, kada atpigs
Anot eksperto, augančios gyventojų pajamos, palankios skolinimosi sąlygos, kylančios nuomos kainos, butų pasiūlos trūkumas – tai pagrindiniai veiksniai, lemiantys butų brangimą.

„Šiauliuose kainų lygis, palyginti su šalies sostine, yra daug žemesnis, todėl tas santykinis augimas yra spartesnis. Be to, tiek Šiauliuose, tiek Panevėžyje visiškai nevyksta naujų daugiabučių statybos. Čia butų pasirinkimas labai skurdus, renkamasi iš to paties seno būsto fondo, būtent todėl jie ir brangsta“, – paaiškina R. Reginis.

Jis ramina, kad bent jau artimiausioje ateityje Šiauliuose butai neturėtų dar labiau brangti: „Didesnio potencialo kainų augimui tikrai nematyti. Tikėtina, kad augimas išliks panašus arba net šiek tiek mažesnis.“

Tiesa, pašnekovo teigimu, tai nereiškia, kad dabar turėtumėme laukti kainų kritimo. Priešingai, laukiantys mažesnių butų kainų rizikuoja visai likti be būsto.

„Jeigu kainos nukrenta, dažniausiai tai reiškia, kad kažkas negerai su ekonomika. Per pastarąjį sunkmetį, kai nekilnojamojo turto kainos tikrai labai nukrito, didžioji dalis žmonių vis tiek negalėjo jo įsigyti. Pasikeitus finansavimo sąlygoms ir sumažėjus pajamoms, žmonės apskritai net negalvojo apie būsto įsigijimą. Manau, rizikinga tiek laukti arba visko gerai neapgalvojus būstą pirkti. Pirmiausia reikia įvertinti savo asmeninę finansinę situaciją, radus norimą objektą paskaičiuoti, ar už jį nepermokate. Šiaip žmonėms, kuriems būsto reikia dabar, jį ir perka“, – sako R. Reginis.

Namai pirkėjus domina mažiau
Nekilnojamojo turto brokerė Vilma Stupurienė laikraščiui patvirtina, kad butai Šiauliuose iš tiesų brangsta, tačiau iš karto priduria, jog kainos auga ir kituose šalies miestuose.

„Dažniausiai žmonės butus perka su banko paskolomis ir kadangi bankas paskolas lengvai duoda, tai turbūt ir daro įtaką kainų šuoliui. Nekilnojamojo turto rinkoje visuomet taip yra, jeigu atsiranda daug pirkėjų, tai kainos kyla, jeigu nėra – mažėja. Kadangi šiuo metu perkančių ir ieškančių yra, tai ir tos kainos automatiškai šokteli“, – paaiškina V. Stupurienė.

Nepaisant to, kad butai brangsta, žmonės Šiauliuose juos vis tiek mielai perka. Buto dairosi tiek jaunos šeimos, tiek emigrantai, tiek norintys iš mažesnio persikelti į – didesnį ir atvirkščiai.  Brokerė teigia, kad pasitaiko atvejų, kai butas mūsų mieste yra parduodamas net per dieną: „Būna, kad skelbimą įdedame ryte ir po dviejų-trijų apžiūrų vakare jis jau būna parduotas. Aišku, paprastai būna greičiau nuperkami pigesni ir nesuremontuoti butai, o brangesni ir suremontuoti savo pirkėjo laukia ilgiau.“

Ilgiau pirkėjo tenka palaukti ir nuosavų namų šeimininkams. Nors namai nebrangsta taip sparčiai kaip butai, norinčių juose gyventi nėra labai daug. „Jauni žmonės iki 30 metų mieliau perka butus, o vyresni nei 40 metų labiau nori savo kiemo ir ieško namų, bet tokių tikrai mažiau nei perkančių butus. Butai šiuo metu yra labiau ant bangos“, – sako V. Stupurienė.

Į viršų