Į pirmąjį Šiaulių miesto tarybos posėdį susirinko naujai išrinkti Tarybos nariai ir tiesiogiai išrinktas meras Artūras Visockas. Ceremonijos metu visi prisiekė gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją, įstatymus, sąžiningai atlikti visas savivaldybės Tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.

Linkėjo pateisinti rinkėjų lūkesčius
Tarybos nariams davus priesaiką, posėdžio svečiai linkėjo nebijoti prisiimti atsakomybės, į kurią sudėta daug žmonių vilčių ir lūkesčių. Gerinti žmonių gyvenimo kokybę, daryti viską, kas įmanoma, kad miestas taptų traukos centru, būtų įdomus investuotojams.

Sveikinimo žodį tarė ir pats miesto meras: „Šiandien priesaiką davę naujosios Tarybos nariai yra kupini geriausių ketinimų ir noro vesti Šiaulius į priekį. O aš sieksiu, kad prie miesto kūrimo prisidėtų kuo daugiau šiauliečių.

Kiekvienas juk esame labai svarbus, todėl labai norėčiau, kad visi širdyje pajaustumėme ypatingą ryšį su savo miestu ir bet kada nedvejodami galėtumėme pasakyti: aš esu Šiauliai.“

55-mečio proga neužmiršta pasveikinti ir Tarybos narės Irinos Barabanovos. Taip pat atsisveikinta su savo darbą Savivaldybėje baigusia mero patarėja Dovile Žukauskiene.

Sudarė naujas frakcijas
Kai iškilmingos ceremonijos ir sveikinimai baigėsi, Tarybos nariai užėmė savo vietas ir garsiai paskelbė apie susikūrusias frakcijas.

Denis Michalenko paviešino, kad frakcija „Už Šiaulius“ nesiūlo savo kandidato, sudarant Savivaldybės vykdomąją instituciją, nedeleguoja savo kandidatų į merų pavaduotojų pareigas ir veiklą tęs Savivaldybės tarybos mažumoje – opozicijoje.

Martynas Šiurkus pranešė, kad Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija dirbs opozicijoje. Vaidas Bacys sakė, kad Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio grupė dirbs opozicijoje. Marijus Velička pareiškė, kad Darbo partijos grupė taip pat dirbs opozicijoje.

Simona Potelienė viešai paskelbė, kad Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Šiaulių miesto skyrius sudarė koalicijos programą ir koalicijos sutartį, kurioje sutarė dirbti kartu ir sudarys valdančiąją koaliciją.

Išrinko naujus vicemerus
Po sudarytų frakcijų pristatymo, Tarybos nariai patvirtino posėdžio darbotvarkę, kurioje šįkart tebuvo trys klausimai. Pirmiausia iš pareigų buvo atleisti administracijos direktoriaus pavaduotojai Gintautas Sitnikas ir Marijus Velička. Tiesa, Gintautas Sitnikas nuo savo atleidimo klausimo nusišalino, o štai Marijus Velička – ne. Už G. Sitniko atleidimą balsavo 28 politikai, už M. Veličkos – 29.

Nors viešojoje erdvėje sklandė žinia, kad miesto merui užteks vieno pavaduotojo, antradienį vykusiame Tarybos posėdyje  vis dėlto nuspręsta skirti du vicemerus. Tarybai pateiktos Domo Griškevičiaus ir Egidijaus Elijošiaus kandidatūros.

Toks faktas nepraslydo pro akis Edvardui Žakariui. Jis mero teiravosi, ar tikslinga turėti du apmokamus vicemerus. „Ačiū už klausimą, tai politinis sprendimas“, – atkirto meras. Panašus klausimas kilo ir Marijui Veličkai. Jis pasidomėjo, kodėl meras staiga persigalvojo ir nusprendė, kad jam reikalingas ne vienas, o du vicemerai. Ir vėl pasigirdo tas pats atsakymas: „Tai politinis sprendimas.“

Po slaptų balsavimų patvirtintos abi kandidatūros, tad D. Griškevičius ir E. Elijošius tapo vicemerais. Už D. Griškevičių balsavo 19 Tarybos narių, o už E. Elijošių – 29.

Neišvengė diskusijų bangos
Čia sklandus naujosios Tarybos darbas ir baigėsi. Trečiuoju numeriu įrašytas klausimas dėl administracijos direktoriaus skyrimo sulaukė didžiulės diskusijų bangos. A. Visockas pareiškė, kad į šias pareigas norėtų deleguoti ne taip seniai iš šių pareigų atleistą Antaną Bartulį.

A. Bartuliui atsistojus prieš Tarybą, Edvardas Žakaris pastarojo iš karto suskubo paklausti, ar nusimato dar praėjusiais metais žadėta koncertų salės „Saulė“ renovacija. Atsakyta, kad taip.

M. Šiurkus pasidomėjo, ar visuomenei bus paviešinti švietimo įstaigų buhalterijų centralizavimo studijos rezultatai. Vėl sulaukta teigiamo atsakymo.

V. Baciui parūpo, kodėl žodis „švietimas“ prapuolė iš valdančiosios koalicijos programos. A. Bartulis patikino, kad administracijos darbuose „švietimas“ tikrai bus.

M. Velička pasitikslino, ar kandidatas į administracijos direktoriaus pareigas yra konservatorių partijos narys. Sulaukta patvirtinimo, kad taip.

Po dar vieno A. Bartuliui ne itin palankaus klausimo, jo garbę suskubo ginti D. Griškevičius: „Girdėdamas kai kurių Tarybos narių klausimus, matau, kad klausimai yra ne administracijos direktoriaus kompetencijos. Raginu nebeužduoti klausimų, nesusijusių su direktoriaus kompetencija.“

Taip pat jis pasiteiravo kandidato nuomonės, ar valdančiosios koalicijos programa yra įgyvendinama. „Taip, aš ją perskaičiau. Manau, tai bus nemažas iššūkis administracijai, tačiau jeigu šiauliečiai ja patikėjo ir suteikė mandatą, bus pareiga šią programą įgyvendinti“, – teigė A. Bartulis.

Giedrei Mendozai-Herrerai buvo įdomu sužinoti, kada bus sudarytas veiksmų planas programai įgyvendinti. Atsakyta, kad artimiausiu metu.

Patvirtintas administracijos direktoriumi A. Bartulis
M. Šiurkus, pasinaudojęs galimybe, uždavė antrąjį savo klausimą – kokių pirmųjų darbų imsis būsimasis administracijos direktorius ir kurie trys iš jų, jo nuomone, yra svarbiausi, galintys Šiauliuose padaryti didžiausią proveržį.

„Tai, ką nejau aš tik tris darbus darysiu? Aš darysiu dešimt ir dvidešimt darbų. Nekalbant apie tai, kad kiekviena sritis turi dar po kelis svarbius spręstinus klausimus. Manau, kad per šią ketverių metų kadenciją bus peržiūrėtos ir įvertintos visos sritys bei padarytos reikalingos korektūros veiksmų priemonių, kad tos sritys gautų naują kokybišką postūmį“, – akcentavo A. Bartulis.

Kandidato tardymo nepanoręs baigti M. Velička nusprendė dar smogti į „skaudžią vietą“ ir priminė dieną, kai dar visai neseniai ankstesniosios kadencijos Taryba jį atleido: „Tada Tarybos narius jūs išvadinote padugnėmis. Kaip dabar jūs jaučiatės, stovėdamas prieš didelę dalį tų pačių Tarybos narių? Kaip jums atrodo, ar esate tinkamas eiti šias pareigas po tokių savo pasisakymų?“

„Gal mes atskirai, darbo tvarka, pasikvieskime lingvistą arba lietuvių kalbos mokytoją, perskaitykime tekstą, pasižiūrėkime įrašą ir pamatysime, ar ten Tarybos nariai iš tiesų yra išvadinti padugnėmis“, – atsikirto A. Bartulis.

„Direktorius visiškai teisus, ten yra vietos aplinkybė“, – kandidatą suskubo palaikyti miesto meras.

Po dar kelių pasisakymų A. Bartulis vis dėl to buvo patvirtintas naujuoju administracijos direktoriumi. Už jo kandidatūrą balsavo 21 politikas, prieš – 10.

Šiauliams atstovaus 31 Tarybos narys
Dar kartą primename visą naujosios Tarybos sudėtį: „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Agamalijev Malik; Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis Bacys Vaidas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Barabanova Irina; Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Bartkus Jonas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Beržinis-Beržinskas Gediminas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Bivainis Eduardas; Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Domarkas Rimundas; Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Elijošius Egidijus; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Griškevičius Domas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Juškienė Rima; Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Juškus Vytautas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Kukulskis Irmantas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Laugalienė Violeta; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Lukošaitis Gintautas; Darbo partija Martinkienė Danguolė; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Medžidovas Zakiras; Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis Mendoza-Herrera Giedrė; visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“ Michalenko Denis; visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“ Pabrėža Juozas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Potelienė Simona; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Prascevičienė Nijolė; Lietuvos socialdemokratų partija Sartauskas Justinas; visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“ Trijonis Pranciškus; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Sireika Antanas; Lietuvos socialdemokratų partija Sitnikas Gintautas; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Stasiūnas Saulius; Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Šiurkus Martynas; Darbo partija Velička Marijus; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Vidžiūnienė Irena; visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ Visockas Artūras (meras), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Žvinys Aurimas.

2019 04 10 9

2019 04 10 8

Darbą pradėjo naujos kadencijos miesto Taryba.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

 

Į viršų