Šiaulių dailės galerijoje gausus Šiaulių krašto (Akmenės, Kelmės, Joniškio, Pakruojo, Radviliškio ir Šiaulių) tautodailininkų būrys pakvietė paminėti Žemaitijos regiono metus, surengiant Šiaurės Lietuvos žemaičių tautodailininkų darbų parodą „Tarp žemaičių“. Buvo pakviesta dalyvauti daugiau nei 250 autorių, kurie pristatė apie 1500 vaizduojamosios, taikomosios, paprotinės tautodailės darbų. Atskiroje Šiaulių dailės galerijos salėje buvo eksponuojamos ir lėlininkės Astos Liaudanskienės, šiaudinių sodų meistrės Raimondos Kiminaitės bei tekstilininkės Irenos Gaidamavičienės autorinės parodos. Parodos atidarymo šventėje dalyvavo tautodailininkų folkloro ansamblis „Margulis“ (vadovas Paulius Vaišnoras), o lėlininkė A. Liaudanskienė pristatė performansą „Kaip saulutė ir mėnesėlis į žemę keliavo.“

„Tai yra mūsų bendro džiaugsmo bei gražios bendrystės šventė“
Šios ypatingos parodos proga Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkei Laimai Kelmelienei buvo įteikta Žemaitijos vėliava, padėkos bei dovanos iš Seimo nario rankų buvo įteiktos autorinių parodų autorėms: lėlininkei A. Liaudanskienei, šiaudinių sodų meistrei R. Kiminaitei bei tekstilininkei I. Gaidamavičienei.

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė teigė, jog ši paroda atspindi mūsų miesto tris pagrindinius žodžius, kad Šiaulių miestas yra atviras, saugus ir veržlus miestas. Atviras todėl, kad visada visi kūrėjai, kurie nori kurti ir save parodyti, yra priimami. Veržlus todėl, nes autoriai kiekvienais metais parodo vis kažką naujo. O saugus ne vien todėl, kad švenčiame įstojimo į NATO 15-ąsias metines, bet ir todėl, kad visi tautodailininkai kuria mūsų tapatumą Lietuvoje ir visame pasaulyje.

A. Lesauskienės nuomone, ne tik smagu apžiūrėti ir pabūti su tautodailininkų sukurtais darbais, bet ir pabendrauti ir padėkoti jų kūrėjams. Taip pat ji įteikė padėkas bei atminimo dovanas Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkei L.  Kelmelienei, tekstilininkei I. Gaidamavičienei, lėlininkei A. Liaudanskienei, medžio drožėjui Steponui Kaminui, tekstilininkei Sigitai Dacienei, margučių margintojai Jadvygai Mačiūnienei, šiaudinių sodų meistrei R. Kiminaitei, tekstilininkei Laimutei Puidokienei, medžio drožėjui Vytautui Jaugėlai bei tapytojui Jonui Igariui.

Apdovanoti ir Užgavėnių kaukių konkursų nugalėtojai
Menotyrininkė Michalina Adomavičienė teigė, kad drąsiai galėtų pasakyti, ką daro Akmenės, Radviliškio, Joniškio, Pakruojo bei Kelmės  tautodailininkai. Ji teigė, jog šioje parodoje visi yra šaunuoliai bei kūrybingi žmonės. Visiems linkėjo pasididžiuoti savimi, pakelti galvas, kurti ir nepavargti. O menotyrininkas profesorius Vytenis Rimkus teigė, kad tai yra menininkų, tikrų meistrų šventė. Jo nuomone, kai kurie kūriniai yra itin aukštos meninės kokybės, todėl tokie darbai gali būti demonstruojami bet kurioje pasaulio parodoje. Taip būtų kalbama ne tik apie pačius tautodailininkus, bet ir apie Lietuvos meną, pasaulinės reikšmės kūrinius. Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas visiems linkėjo neužmigti po šios parodos, o toliau kurti, nes kiti metai bus tautodailės metai.  

Apdovanoti buvo ir Užgavėnių kaukių konkursų nugalėtojai, kuriems aukso medalius įteikė medžio drožėjas V. Jaugėla. Jis pasakojo, jog kiekvienais metais vyksta Užgavėnių kaukių parodos, kuriose gausiai susirenka ir šiauliečiai. Deja, ne visiems laimėtojams pavyko atsiimti, anot medžio drožėjo V. Jaugėlos, aukso vertės medalius, kuriuos gamino „Aukso vainiko“ laureatas Antanas Vaškys, todėl šie apdovanojimai buvo įteikti šioje Šiaurės Lietuvos žemaičių tautodailininkų darbų parodoje „Tarp žemaičių“. III vietą iškovojo Raimundas Baškys, II – Saulius Tamulis, o I vieta atiteko Jonui Vaicekauskui.

Kandidatai į „Aukso vainiko“ laureatus
Šiaurės Lietuvos žemaičių tautodailininkų darbų parodoje „Tarp žemaičių“ dalis autorių pateikė kūrinių kolekcijas respublikiniam liaudies dailės konkursui ir nominacijai „Aukso vainikas.“ Konkursas skatina palaikyti gyvybingas ir nykstančias liaudies dailės šakas, ragina pagerbti ir įvertinti talentingiausius meistrus, kurie remdamiesi tradicijomis, sukūrė iškilius liaudies dailės kūrinius, atgaivino vietinių amatų užmirštas technikas bei technologijas, pritaikė šių dienų poreikiams. Lietuvos nacionalinio kultūros centro komisija išrinko Šiaulių apskrities regioninio turo I – III vietos laureatus.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus tautodailės specialistė Teresė Jurkuvienė teigė, jog III vietą laimėjo medžio skulptorius Raimundas Baškys, karpinių meistrė Simona Bijanskienė, audėja Aurelija Norvaišienė bei lėlininkė A. Liaudanskienė. II vietas laimėjo:

vaizdinės dailės srityje Jonas Vasauskas, taikomosios dailės srityje Bronė Gricienė, o už pirštinių  kolekciją Janina Kildušienė. O I vietos laimėtojai: vaizdinės dailės srityje Edmundas Gaubas, taikomosios dailės srityje I. Gaidamavičienė ir kryždirbys Dalius Udrakis, kuriam suteiktas ir meno kūrėjo statusas.

2019 04 01 14

Parodos atidarymo šventėje dalyvavo tautodailininkų folkloro ansamblis „Margulis“ (vadovas P. Vaišnoras).
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2019 04 01 13

Šiaurės Lietuvos žemaičių tautodailininkų darbų parodoje „Tarp žemaičių“ buvo pakviesta dalyvauti daugiau nei 250 autorių, kurie pristatė apie 1500 vaizduojamosios, taikomosios, paprotinės tautodailės darbų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų