Lietuvoje pamažu galime sutikti žmonių, kurie susitaupę pakankamai pinigų palieka gerai apmokamas darbo vietas ir, jeigu pasiseka, sulaukę 30-ies daugiau niekada gyvenime nebedirba. Ekonomistai patvirtina, kad anksti išeiti į „pensiją“ tikrai įmanoma, bet perspėja, kad toks kelias tinka ne visiems.

Laikosi ypatingos finansinės drausmės
Socialiniuose tinkluose jauni žmonės vis dažniau dalijasi savo nuomonėmis apie siekį tapti visiškai finansiškai nepriklausomais. Šiam judėjimui priklausantys žmonės stengiasi gyventi kiek įmanoma taupiau, siekiant susitaupyti kuo daugiau pinigų. Tai padarę jie meta gerai apmokamus darbus ir daugiau niekada gyvenime nebedirba.

Internete jau galima rasti nemažai sėkmės istorijų, kur žmonės pasakoja, kad sutaupę pakankamai pinigų ir juos tinkamai investavę, džiaugiasi finansine laisve. Tik ar dirbant samdomą darbą Lietuvoje tą pasiekti iš tiesų įmanoma?

Šeimos finansų ekspertė Jūratė Cvilikienė „Šiaulių naujienoms“ komentuoja, kad mūsų šalyje tai įsivaizduoti dar sunku, nebent jaunuolis netikėtai paveldėtų didelę sumą pinigų, tačiau sutinka, kad jaunystėje užsidirbti visam likusiam gyvenimui yra įmanoma. Tik žinoma, tam reikalinga ypatinga finansinė drausmė ir aiškus planas.

„Prijaučiantys šiam judėjimui dirba dviejuose ar net trijuose darbuose. Taupymui atideda bent 50 proc. savo pajamų. Visiškai riboja nebūtinas išlaidas, atsisako pramogų, kelionių, važinėja autostopu, stengiasi kuo mažiau išleisti maistui. Jeigu turi savo nuosavą būstą, įsileidžia nuomininkų“, – pasakoja J. Cvilikienė.

Taupant svarbiausia išlaikyti balansą
Tam, kad greičiau padidintų savo pajamas, žmonės imasi ir tam tikrų investicinių sprendimų. Uždirbtus pinigus investuoja į programėles, verslo idėjas, patys imasi nuosavo verslo. Papildomai investuoja į akcijas, obligacijas. Kitaip tariant, visais būdais stengiasi maksimizuoti savo turtą, kad sulaukę 30-40 metų galėtų pragyventi iš sukauptų lėšų.

Aišku, tai nereiškia, kad susitaupę pinigų ir sulaukę 40-ies žmonės visai nebedirba. Ekonomistė sako, kad yra pavyzdžių, kai į ankstyvą pensiją išėję asmenys toliau dirba, tik kur kas laisvesniu grafiku. Pavyzdžiui, programuotojas, gyvendamas Tailande, du kartus per savaitę gali dirbti kokioje lietuvių įmonėje nuotoliniu būdu arba tiesiog užsiimti mėgstama veikla, arba kur nors savanoriauti.

Kaip ten bebūtų, akivaizdu, kad toks gyvenimo būdas tinka ne kiekvienam.

Tai visiškai skiriasi nuo lietuvių pirminio plano išeiti į pensiją sulaukus 65-erių. Tad ką šiuo atžvilgiu daryti? Bandyti dar labiau sau susiveržti diržus ar ne?

„Kalbėdama apie finansus, visada sakau, kad kaip ir bet kurioje gyvenimo srityje, turi būti balansas. Tikrai nežinau, ar verta save spausti į kampą ir nieko sau neleisti gražiausiais gyvenimo metais. Iš kitos pusės, kai mes visiškai netaupome ir mūsų taupymo norma yra minusinė, tai irgi nėra gerai. Geriausias patarimas būtų išlaikyti vidurį ir pasimokyti iš tų, kurie randa būdų kaip sutaupyti ar papildomai užsidirbti, neaukojant gyvenimo kokybės“, – pataria J. Cvilikienė.

Į viršų