Šiaulių miesto savivaldybė įgyvendina 2019 metų užimtumo didinimo programą. Programos tikslas – suteikti galimybę bedarbiams integruotis į darbo rinką, užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų ir susirasti nuolatinį darbą.

Mažins socialinę atskirtį
Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus duomenimis, užimtumo didinimo programa skirta Šiaulių miesto savivaldybės gyventojams, registruotiems Užimtumo tarnyboje, turintiems bedarbio statusą ir kurie atitinka Lietuvos Respublikos Užimtumo įstatymo 48 straipsnyje numatytas aplinkybes.

Programa bus siekiama kuo didesnio gyventojų užimtumo, kad miesto gyventojai turėtų galimybę dirbti, ir užtikrinti tinkamą pragyvenimo lygį; padidinti bedarbių galimybes susirasti nuolatinį darbą; mažinti Šiaulių miesto gyventojų socialinę atskirtį dėl negaunamų ar nepakankamų piniginių lėšų.

Programoje numatytos šios laikiną užimtumą užtikrinančios priemonės: nenuolatinio pobūdžio teritorijų, aplinkos tvarkymo, viešojo naudojimo teritorijų tvarkymo ir priežiūros, apželdinimo ir želdinių priežiūros darbai Savivaldybei priskirtose valstybinėse ir savivaldybės žemėse; socialinių paslaugų namuose asmenims su negalia ir vienišiems pagyvenusiems asmenims teikimas; mokytojo (auklėtojo) padėjėjo paslaugos teikimas.

Sukurs 23 laikinas darbo vietas
Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos patvirtintame dokumente rašoma, kad planuojama įdarbinti ne mažiau kaip 23 asmenis. Iš jų ne mažiau kaip 10 asmenų, įgijusių praktinių darbo įgūdžių darbo vietoje, planuojama įdarbinti ne trumpesniam kaip 6 mėnesių laikotarpiui, 3 asmenis – 9 mėnesių laikotarpiui.

Laikinieji darbai bedarbiams įdarbinti organizuojami Savivaldybės administracijos seniūnijose, biudžetinėse švietimo ir socialines paslaugas teikiančiose įstaigose.

Programa vykdoma iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto specialiųjų tikslinių dotacijų savivaldybių biudžetams lėšų, darbo užmokesčio kompensaciją 100 proc. mokės Savivaldybė. Užimtumo didinimo programos vykdymo organizavimą ir finansavimo skirstymą darbdaviams vykdys Savivaldybės administracija. Šiaulių miesto savivaldybei 2019 metų užimtumo didinimo programai įgyvendinti skirta 102 600 eurų iš valstybės biudžeto.

Tikimasi, kad įgyvendinus programoje iškeltus tikslus sumažės nedarbingų asmenų ir socialinių pašalpų gavėjų skaičius. Bus laikinai įdarbinti labiausiai socialiai pažeidžiami asmenys, kurie atstatys darbo įgūdžius bei užsidirbs pragyvenimui būtinų lėšų. Programos dalyviai bus sugrąžinti į darbo rinką, o tai padidins jų galimybes tapti aktyviais ir rasti nuolatinį darbą.

Šiaulių teritorinės darbo biržos duomenimis, 2018 m. rugsėjo 1 d. Šiaulių mieste registruota 4512 darbo ieškančių asmenų, iš jų suteiktas bedarbio statusas – 3429.

Į viršų