Šiemet yra paruošta 1,9 mln. gyventojų išankstinių turto ir pajamų deklaracijų – 1,4 mln. gyventojų jas galės pateikti vos keliais mygtukų paspaudimais. Deklaracijas, kaip ir kasmet, gyventojai turi pateikti iki gegužės 2 d., bet deklaravę anksčiau pajamų mokesčio permokos gali tikėtis  jau balandžio mėnesį. Gal dėl to kovo 20-osios rytą prisijungimų prie deklaravimo sistemos buvo tiek daug, kad ji pradėjo strigti.  

Šiauliuose – deklaruojančiųjų antplūdis
Prie Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos kovo 20 d. iš pat ankstaus ryto nusidriekė didžiulės eilės. Šiaulių apskrities gyventojams parengta beveik 180 tūkst. preliminarių deklaracijų, kurias tereikia peržiūrėti ir patvirtinti. Tačiau jei reikia teisingai užpildyti deklaracijas padeda  konsultantai. Užtenka turėti asmens dokumentą ir kiekvienas deklaracijos punktas paaiškinamas, maloniai atsakoma į klausimus. Su konsultantės pagalba deklaravimo procesas užtruko tik kelias minutes.

Šiaulių apskrities mokesčių inspekcijos viršininkė Auksė Tutkutė informavo, kad praėjusiais metais 319 tūkst. šalies gyventojų deklaravo 135,9 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. 69 tūkstančiams Šiaulių apskrities gyventojų VMI grąžino 10,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos. A. Tutkutė priminė, kad šiemet iki liepos 1 d. gyventojams palankus laikas deklaruoti ir praeityje pamirštus mokesčius – pateikus ar patikslinus senas (nuo 2014 m.) deklaracijas, už pradelstą laiką delspinigių sumokėti nereikės. Be to, Šiaulių AVMI viršininkė A. Tutkutė ragino nevargti eilėse ir pajamas bei mokesčius deklaruoti elektroninėje erdvėje, bet patikino, kad deklaravimo laikotarpiu visi apskrities padaliniai dirbs tol, kol aptarnaus paskutinį klientą.

Deklaruoti privalu – ir naudinga
Šiaulių AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Vitalija Kublickienė priminė, jog pajamų deklaracijas turi pateikti gyventojai, vykdę ar tik užregistravę individualią veiklą, tie piliečiai, kas gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.), ir, be abejo, visi, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių. Pajamų deklaracijas  reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis, ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba deklaravus galima  susigrąžinti šį mokestį, jei buvo taikytas per mažas neapmokestinamasis pajamų dydis.

Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

„Šiųmetis pajamų deklaravimas toks pat kaip ir praėjusiais metais, deklaracijos forma ir deklaracijų teikimo tvarka nesikeitė, – sakė Vitalija Kublickienė. – Tačiau daliai gyventojų deklaruoti bus paprasčiau, t. y. tėvams už auginamus vaikus skaičiuoti metinio papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio nereikės, kadangi nuo 2018-ųjų nėra taikomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis, tėvai gauna tiesiogines išmokas už vaikus.“

Paramos gavėjų daugėja
Pernai apskrities paramos gavėjams beveik 56 tūkst. gyventojų skyrė per 1,1 mln. eurų, iš jų 68 tūkst. eurų – politinėms partijoms. VMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad nuo šių metų, šalia įprastų dviejų procentų pajamų mokesčio skyrimo paramos gavėjams ir vieno procento skyrimo politinėms partijoms, jau bus galima skirti papildomą 1 procentą ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams. 2019 metai, planuojama, yra paskutiniai, kai skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus, nes nuo 2020-ųjų tokie prašymai bus priimami tik elektroniniu būdu. Šiaulių apskrityje 2018 m. tokius prašymus e. būdu pateikė 60,4 proc. gyventojų. Padaliniuose konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas.

Į viršų