Šiaulių apygardos teisme vasario 11 d. iškilmingai atidaryta ekspozicija „Vasario 16-osios-Kovo 11-osios signatarai teisėjai“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 101-osioms metinėms. Spalvingi, informatyvūs stendai pasakoja apie Stanislovą Narutavičių, vieną iš Vasario 16-osios akto signatarų, bei šešis teisėjus, kurie 1990 m. kovo 11 d. kartu su kitais Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos nariais pasirašė Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo aktą: Egidijų Jarašiūną, Zenoną Juknevičių, Kęstutį Lapinską, Joną Liaučių, Joną Prapiestį, Liudviką Narcizą Rasimavičių (Rasimą). Šių asmenybių istorijas įdomiai papasakojo ekspozicijos autorius, buvęs  teisėjas Alfredas Vilbikas.

Signatarų sienelė
„Stanislovas Narutavičius – ne tik Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dokumento signataras, bet ir vienas iš keturių Tarybos narių, parašiusių patį Vasario 16 akto teksto projektą, – ekspozicijos pristatyme pasakojo A. Vilbikas. – Jo dienoraščių nėra išlikę, nelengva buvo rasti nuotraukų.“ Tyrinėjant sužinota įdomių istorinių ir biografijos  faktų, kurių dalį A. Vilbikas atskleidė klausytojams.

Ruošiant ekspoziciją teko bendrauti su Kovo 11-osios akto signatarais, žinios apie juos pateiktos glaustai, atrinktos informatyvios nuotraukos. Kilnojamos signatarų ekspozicijos, kurią jos kūrėjas pavadino Signatarų sienele, jau laukiama kituose Lietuvos teismuose.

O jos autorius A. Vilbikas, jau daug metų besidomintis Lietuvos teismų istorija, jau planuoja naujus darbus – galbūt pamatysime ekspoziciją apie moteris teisėjas iki 1940 metų.

Teisėjai – valstybės kūrimo priekyje
„Mūsų valstybės atstatyme dalyvavo įvairių profesijų žmonės. Didžiuojamės, kad tarp jų yra ir mūsų kolegų teisėjų, – ekspozicijos atidaryme sakė Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius. – Tai įdomios, kūrybingos asmenybės, labai svarbios mūsų valstybės istorijai.“

Teismo pirmininkas atkreipė dėmesį, kokia svarbi yra teisinė kalba: „Nepriklausomybės aktas – teisiniai valstybės pagrindai, sudėti į kelis sakinius: nepriklausoma nuo kitų, kurianti laisvą, darnią visuomenę. Teismai visada buvo valstybės kūrimo priekyje. Kiti teisėjai gal tiesiogiai nedalyvavo akto pasirašyme, bet aktyviai kūrė pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją, dalyvavo Konstitucinio teismo darbe.“ Tokios parodos, pasak V. Kursevičiaus,  prisideda prie teismo populiarinimo, teisingos nuomonės formavimo.

„Džiaugiamės tomis  idėjomis, kurias pateikia Alfredas Vilbikas, – kalbėjo V. Kursevičius, – tai maža, tiesa, gana brangi, dovana 101-osioms atkurtos  valstybės metinėms. Ekspozicija keliaus po kitus teismus, įvairius renginius. Ji formuoja pozityvų teismo veidą, to labai reikia visuomenei.“

Ne tik pamatyti, bet ir išgirsti
„Tai vienas iš mieste vykstančių šventinių renginių, kuriuos organizuoja Šiaulių kultūros centras, o apygardos teismas yra vienas iš renginių dalyvių. Ekspozicija veiks visą savaitę darbo valandomis, o kasdien  nuo 11 iki 12 val. ekspoziciją pristatys kadenciją baigęs Šiaulių apygardos teismo teisėjas Alfredas Vilbikas“, – sakė Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Ekspozicija veikia vasario 11–15 dienomis  Šiaulių apygardos teismo hole (Dvaro g. 83) 8–17 val.

Į viršų