Šiaulių miesto savivaldybė nepanaudojo 72 proc. piniginės socialinės paramos lėšų. Infografiką su tokia žinia praėjusią savaitę paskelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Miesto valdžia į šią žinią sureagavo ir patikino, kad tos lėšos skirtos kitoms socialinėms reikmėms.

Kilo pasipiktinimo audra
„2018 m. savivaldybės piniginei socialinei paramai galėjo skirti 223,3 mln. Eur. Tačiau liko nepanaudota 117,5 mln. Eur arba 52,6 proc. skirtų lėšų.

Šiuos pinigus buvo galima skirti socialinę riziką patiriančių žmonių reabilitacijai, pagalbai vaikams, neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms, smurto, savižudybių, priklausomybių prevencijai, užimtumo didinimui, socialinių paslaugų plėtrai ar socialinių darbuotojų atlyginimo didinimui ir panašiai“, – teigiama ministerijos socialinių tinklų paskyroje paskelbtoje informacijoje, iliustruotoje lėšų nepanaudojusių savivaldybių žemėlapiu.  

Pasklidusi informacija nepraslydo pro internautų akis. Socialiniuose tinkluose užvirė karšta diskusija.

„Šiaulių valdžia mano, kad sėdėti ant pinigų maišo ir jų nepanaudoti yra labai išmintinga. Visiškas ekonomikos neišmanymas“; „Keistai atrodo tas perteklinis biudžetas, kai dienos centrai ieško paramos“. Taip rašė komentatoriai.

Skaičiavo išleistas lėšas
Taip pat atsirado panorusių sužinoti, kiek ir kokiai priemonei tos lėšos buvo skirtos. Nesulaukęs atsakymo vienas šiaulietis susirado Tarybos sprendimu patvirtintas 2018 metų socialinės paramos (10 programos) suplanuotas lėšas ir ta informacija pasidalijo. Paaiškėjo, kad iš 36,443 mln. Eur 2018 metais išleista 35,561 mln. Eur.

Socialinės paramos priemonių yra kelios dešimtys, tai vienoms priemonėms lėšų išleista daugiau, kitoms – mažiau. Pavyzdžiui, skirti socialinę paramą moksleiviams – metų pradžioje suplanuota 564 tūkst. Eur, o panaudota 403 tūkst. Eur. Organizuoti vasaros poilsį vaikams, patiriantiems socialinę riziką, suplanuota 26 tūkst. Eur ir tiek išleista.

Užtikrinti vaikų dienos centrų veiklą –suplanuota 60 tūkst. Eur ir išleista 60 tūkst. Eur. Finansuoti socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus – suplanuota 195 tūkst. Eur, išleista 203 tūkst. Eur.

Užtikrinti Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namų veiklą suplanuota 810 tūkst. Eur, išleista 823 tūkst. Eur.

„Vienu žodžiu, galai niekaip nesueina, tikiuosi, kad sulauksiu atsakymo, kiek ir kokioms priemonėms buvo panaudoti sutaupyti milijonai“, – rašė šiaulietis.

Pateikė savo versiją
Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Deividas Petrolevičius vykusioje spaudos konferencijoje teigė, esą pasklidusi informacija yra neteisinga.

„Net pati ministerija pasitaisė, kad tai yra tiesiog informacija, kiek lėšų buvo nepanaudota socialinei paramai, tačiau jokiu būdu tai nereiškia, jog savivaldybės tų lėšų nepanaudojo kitoms socialinėms reikmėms“, – aiškino D. Petrolevičius.

Anot jo, per keletą pastarųjų metų Šiauliai susitvarkė socialinių išmokų sistemą. Tie laikai, kai socialinės paramos gavėjai pašalpų atvykdavo prabangiais automobiliais ar paramos pinigais tik papildydavo galimai nelegalias pajamas – jau praeityje. Socialinė parama dabar skiriama tik tiems, kam ji iš tiesų yra reikalinga – todėl kasmet sutaupoma lėšų, kurias galima skirti kitoms socialinėms reikmėms.

„Tai byloja ir apie tam tikrą gyventojų pajamų didėjimą. Didėjant minimaliam atlyginimui, natūralu, kad retėja pašalpas gaunančių gretos“, – akcentavo departamento direktorius.

Šiaulių miesto savivaldybė piniginei socialinei paramai finansuoti 2018 metais gavo 6,7 mln. Eur. 2018 m. lėšų poreikis šiauliečių socialinėms pašalpoms ir išmokoms buvo 1,85 mln. eurų, o likusi suma (apie 4,85 mln. Eur) panaudota kitoms socialinėms reikmėms pagal įstatyme nurodytus punktus: pagalbai vaikams, neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms, užimtumo didinimui, socialinių paslaugų plėtrai ar socialinių darbuotojų atlyginimo didinimui, grupinio gyvenimo namų steigimui ir t. t.

„Savivaldybė nuo pašalpų likusias lėšas būtent ir skyrė socialinėms paslaugoms, kurių labiausiai reikia Savivaldybės gyventojams. Kiekvienais metais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai yra teikiamos ataskaitos apie kryptingą lėšų panaudojimą gyventojų socialinėms reikmėms. Pastabų dėl lėšų paskirstymo Šiaulių miesto savivaldybė nėra sulaukusi“, – sakė D. Petrolevičius.

Į viršų