Važiuodamas  nuo Gegužių gatvės kyli gražiu  K. Korsako gatvės kalniuku. Nuo jo visai malonu būtų apsidairyti, bet... Įkalnėje, ties 9-uoju namu, atsiveria visai nepoetiški vaizdai. Didelėje aikštelėje stovi 6 komunalinių atliekų konteineriai, šalia gatvės – dar 3, skirti antrinėms žaliavoms. Už kelių metrų – dar 3, skirti popieriui, stiklui, plastmasei, ir prie pat gatvės kiokso du buitinių  atliekų konteineriai. Taigi iš viso – 14. Ištisa šiukšlių karalija. Vasarą joje šeimininkauja tikrieji sąvartynų gyventojai – būriai besipešančių kirų, karksi varnos, kartkartėmis taikosi savo dalies ir balandžiai. Šaligatvis ir gretima pievelė, rudeniop „pasipuošianti“ piktžolių stagarais, nuolat apšnerkšti šiukšlėmis, maisto atliekomis, stiklo duženomis.

Kas atsakingas už atliekų konteinerių švarą ir tvarką jų surinkimo aikštelėse – redakcija klausė  Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro.

„Šiaulių mieste šiltuoju metų laiku konteineriai yra plaunami ir dezinfekuojami, grafikas skelbiamas www.sratc.lt tinklalapyje. Jeigu gyventojai kreipiasi dėl nešvarių bendro naudojimo konteinerių ar sklindančio nemalonaus kvapo iš jų, informuojame paslaugų teikėją ir įpareigojame išplauti ir dezinfekuoti konteinerį arba pakeisti konteinerį švariu, dažniau nei to reikalaujame pagal grafiką“, – rašoma Monikos Šarnienės, Rinkliavos administravimo ir paslaugų kontrolės tarnybos konsultantės atsakyme.

– Konteineriai K. Korsako g. stovi ir ant šaligatvio, ir aikštelėje. Lengva prie jų privažiuoti ir čia išmetama daugybė stambiagabaričių šiukšlių: baldai, buitinė technika, kt. Gal jos išmetamos iš pravažiuojančių mašinų?
– Atliekas dažniausiai išmeta šalia esančių daugiabučių namų gyventojai tamsiu paros metu, kai niekas nemato. Pasitaiko ir gyventojų, kurie iš pravažiuojančių automobilių palieka atliekas.

– Kur gyventojai turėtų pristatyti nereikalingus baldus, remonto atliekas?
– Didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelės (DGASA) yra adresu Pailių g. 19 ir J. Basanavičiaus g. 168 B. Kadangi gyventojai dažnai teisinasi, kad neturi su kuo nuvežti didelio gabarito atliekų iki aikštelės, primename, jog Šiaulių miesto gyventojai 4 kartus per metus prie atliekų konteinerių pagal grafiką gali palikti didelio gabarito atliekas, o didelio gabarito atliekų išvežimo grafikus kiekvienais metais skelbia VšĮ „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ tinklapyje www.sratc.lt. Nepaisant to, didelio gabarito atliekas gyventojai tiesiog išmeta prie konteinerių, nesilaikydami tvarkos.

– Gyventojai nesiteikia atliekas išrūšiuoti, sumeta dėžes su buteliais, stiklainiais tiesiai ant žemės. Gal yra numatyta kokia nors atsakomybė taip besielgiantiems?
– Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 367 straipsnyje už patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimą numatytos baudos iki 600 Eur. Gyventojus raginame pamačius daromą pažeidimą jį užfiksuoti ir apie tai informuoti Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrą arba Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

– Gal įmanoma kokiu nors būdu bendrijoms ar daugiabutį prižiūrinčioms įmonėms užtikrinti tvarką?
– Vadovaujantis Šiaulių miesto atliekų tvarkymo taisyklių 32.7 punktu, komunalinių atliekų turėtojai privalo tarp atliekų išvežimų palaikyti atliekų konteinerių stovėjimo aikštelės tvarką ir švarą. Iš Šiaulių miesto sodų bendrijų praktikos galime teigti, kad palaikyti tvarką gali padėti įrengtos kameros, kurias pirmininkai įrengia bendrijų lėšomis.

– Kokios priemonės yra jūsų kompetencijoje?
– Komunalinių atliekų surinkimo ir transportavimo į jų apdorojimo vietas paslaugų teikimo sutarties vykdymo priežiūra, nuolat vykdomi kontroliniai patikrinimai, kurių metu tikrinamos konteinerių stovėjimo vietos ir fiksuojami pažeidimai. K. Korsako g. 9 konteinerių stovėjimo vieta paskutinį kartą buvo tikrinama 2019 metų sausio 9 dieną. (Lentgaliai, daiktų prikrautos kartoninės dėžės teberiogso, nors jau sausio 22 d., – aut.)

Šiaulių miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklių 144 punktas skelbia, kad taisyklėse nustatytų reikalavimų laikymąsi kontroliuoja Savivaldybė ir Administratorius. Už taisyklių nesilaikymą taikomos sankcijos.

– Kaip ir kur reikėtų pranešti, pamačius, kad netinkamai atsikratoma atliekų?
– Gyventojų ar bendrijų pirmininkų persiųstos nuotraukos ar filmuota medžiaga su užfiksuotais asmenimis, kurie pažeidžia Šiaulių miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, yra perduodamos Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. Pažeidėjams yra taikoma administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nuostatas.

– Kur reikėtų išmesti elektronikos atliekas?
– Smulkios elektronikos atliekos (planšetės, telefonai, elektroniniai žaislai ir kt.) yra nemokamai surenkamos tam skirtuose konteineriuose. Jų yra prekybos centruose, bibliotekose, pašto skyriuose ir kitose dažnai lankomose vietose. Norint atsikratyti stambiagabaritės elektronikos (pavyzdžiui, šaldiklių, skalbimo mašinų, indaplovės ir pan.), ji nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete adresu www.epa.lt skiltyje „Gyventojams“.

Į viršų