Šiaulių miesto biudžetas mažesnis nei prognozuota. Praėjusių metų gruodžio pabaigoje skelbta vienokia 2019 m. biudžeto suma, o dabar – visai kita. Daugiausia biudžeto lėšų numatoma skirti miesto švietimo sistemai, investicijų projektams, miesto infrastruktūros objektų priežiūrai ir modernizavimui.

Tikisi Tarybos palankumo
Šiaulių miesto savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė Vaida Kalasevičienė sakė, kad numatomos biudžeto pajamos turėtų siekti apie 156 mln. eurų. 43 proc. visų pajamų sudaro dotacijos (66,6 mln. eurų), 39 proc. – mokesčiai (60,9 mln. eurų), 9 proc. – metų pradžios likutis (14,8 mln.) ir kitos pajamos – 9 proc. (14 mln.). Dotacijos šiemet auga 8,5 milijono eurų, mokesčiai – 1 mln. eurų, kitos pajamos didėja 4 mln. eurų.

Kaip ir ankstesniais metais, daugiausia lėšų numatoma skirti miesto švietimo sistemai – daugiau nei 63 mln., investicijų projektams numatoma kiek mažesnė suma (beveik 53 mln.), o ketvirtadalis visų išlaidų (35,5 mln. eurų) suplanuota miesto infrastruktūros objektų priežiūrai ir modernizavimui.

Jei lygintume 2018-ųjų ir šių metų biudžetus, miesto infrastuktūros reikmėms skiriamos lėšos didėja labiausiai – net 8 mln. eurų, arba 30 proc. Švietimui planuojamos lėšos auga apie 2 mln. eurų.

2019 m. Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto projektą numatoma tvirtinti vasario 7 dieną Šiaulių miesto tarybos posėdyje.

Skatins kūrybiškumą
Praėjusiame „Šiaulių naujienų“ numeryje pateikėme informaciją apie pirmąją dieną Savivaldybėje pristatytas planuojamo biudžeto programas. Šiandien informuojame apie likusias.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė sakė, kad šiemet Kultūros plėtros programai planuojama skirti 8 mln. 231 tūkst. eurų. Viena iš programos priemonių yra Šiaulių miesto kultūros ir meno įvairovės, sklaidos, prieinamumo skatinimas. Kaip sakė vedėja, šios lėšos labai svarbios projektų veiklai įgyvendinti. Lėšos skirstomos konkurso būdu, atsižvelgiant į prioritetus ir vertinimo kriterijus. Šia priemone skatinama kultūros įvairovė, kūrybiškumas, kritinis mąstymas.

Pagal numatytas priemones toliau bus skatinami meno kūrėjai, jaunimo iniciatyvos, užtikrinimas reprezentacinių Šiaulių miesto festivalių tęstinumas, dalinis jų finansavimas, naujų idėjų, raiškos formų atsiradimas ir raida. Iš viso šiais metais už 250 tūkst. eurų planuojama įgyvendinti šešis festivalius. Toliau bus minimos valstybinės šventės, atmintinos datos, organizuojami svarbūs renginiai, plenerai, puoselėjamos tautinės tradicijos. Tam planuojama skirti 396 tūkst. eurų. Nuskriaustos neturėtų likti ir kultūros įstaigos. Planuose ir vėl atsiranda koncertinės įstaigos „Saulė“ rekonstrukcija, Kultūros centro remonto užbaigimas ir kiti projektai. Kultūrinių įstaigų veiklos užtikrinimui planuojama skirti apie 3 mln. 249 tūkst. eurų.

Daugės reprezentacinių renginių
Švietimo, kultūros ir sporto departamento Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas kalbėjo, kad Kūno kultūros ir sporto plėtros programai planuojama skirti 6 mln. 892 tūkst. t. y. 5,5 proc. mažiau nei pernai, nes nemaža dalis investicijų, projektų jau buvo įgyvendinta praėjusiais metais.

Šiais metais planuojama vykdyti miesto, apskrities, šalies ir tarptautinius sporto renginius bei pasirengti ir dalyvauti šalies ir tarptautinėms varžyboms. Čia paraiškas teikia mūsų reprezentaciniai klubai, kitos sporto organizacijos, kurių komandos atstovauja Šiauliams tarptautiniu lygmeniu.

Pasirengti ir dalyvauti Lietuvos čempionato ir sporto šakų federacijų taurės, Baltijos lygos ir taurės laimėtojų, Europos taurės ir kitose oficialiose varžybose.

Įgyvendinti Šiaulių miesto reprezentacinių renginių programą. Tikimasi, kad Šiauliuose vyks trys nauji reprezentaciniai renginiai: Europos moterų futbolo klubų čempionų lygos varžybos, tarptautinės sportinių šokių varžybos ir Europos motokroso čempionato etapas.

Toliau bus skiriamos stipendijos perspektyviausiems sportininkams, užtikrinama sporto ugdymo centrų veikla, biudžetinių sporto įstaigų veikla, įgyvendinami kiti projektai.

Daugiausiai lėšų skirs švietimui
Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė teigė, kad Švietimo prieinamumo ir kokybės užtikrinimo programa iš kitų išsiskiria savo apimtimi, nes yra viena didžiausių. Programai planuojama skirti 63 mln. 324 tūkst. eurų, t. y. beveik dviem milijonais daugiau nei praėjusiais metais. Programai skiriamos lėšos sudaro apie 40 proc. visų Savivaldybės biudžeto lėšų. Tiesa, ji yra finansuojama iš įvairių šaltinių. Lėšos skiriamos tiek valstybės deleguotoms funkcijoms, tiek Savivaldybės valdiškoms funkcijoms vykdyti.

Anot vedėjos, lėšų augimas susijęs su įvairiais teisės aktų pasikeitimais. Dėl darbo apmokėjimo įstatymo nuostatų įgyvendinimo, pareiginės algos bazinio dydžio padidinimo, toliau tęsiamo etatinio mokytojų apmokėjimo sistemos įgyvendinimo, įvairių švietimo sektoriaus darbuotojų atlyginimo didinimo.

Pagal programą planuojama finansuoti švietimo įstaigų veiklą. Finansuoti viešųjų įstaigų, įgyvendinančių bendrąsias ir specialiąsias ugdymo programas, veiklą. Finansuoti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų veiklą. Finansuoti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančias viešąsias įstaigas. Finansuoti neformaliojo vaikų švietimo mokyklų veiklą. Taip pat numatytos lėšos investicijų projektams finansuoti. Už šias lėšas planuojama įgyvendinti Medelyno progimnazijos pastato modernizavimo projektą, Juliaus Janonio gimnazijos pastato rekonstravimo projektą, Didždvario gimnazijos pastato remonto projektą, miesto gimnazijų ir mokyklų sporto aikštynų rekonstravimo projektą ir t. t.

Bandys pritraukti daugiau gydytojų
Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė sakė, kad Bendruomenės sveikatinimo programai planuojama skirti 3 mln. eurų. Šioje programoje numatytos Sveikatos skyriaus kuruojamos priemonės ir asignavimai dviem biudžetinėms įstaigoms. Iš vienuolikos programos priemonių, keturios yra naujos, viena tęstinė ir 6 einamosios metinės. Pagal naujas priemones bus siekiama pritraukti gydytojus specialistus į Šiaulių miestą ir išlaikyti jame. Pradėti įgyvendinti du projektai iš ES struktūrinių fondų. Įrengti ventiliaciją Všį Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre.  

Viena tęstinė priemonė persikelia į šiuos metus, tai lėšos, skirtos VŠĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo geriatrijos centro remonto darbams, kurie turėtų būtų baigti šių metų sausio mėn. Dar vienas programos išskirtinumas yra tas, kad beveik dvigubai gali brangti Visuomenės sveikatos biuro veikla.

Toliau skirs socialines pašalpas
Socialinės paramos įgyvendinimo programai planuojama skirti 16 mln. eurų. Socialinių reikalų departamento Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus vedėja Aušra Gailiūnienė kalbėjo, kad 2 mln. 360 tūkst. planuojama skirti socialiniai pašalpai, būsto šildymo, geriamojo vandens kompensacijoms. Suma paskaičiuota pagal praėjusių metų Vyriausybės nutarimu patvirtintas metodikas.

Socialinio būsto poskyrio vedėja Ija Jencienė sakė, kad šis poskyris administruoja ir vykdo septynias priemones. Dvi iš jų – tai sumokėti socialiai remtinų piliečių palūkanas už paskolas ir kompensuoti būsto nuomos mokesčio dalį. Vieną iš didžiausių sumų 350 tūkst. eurų planuojama skirti apmokėti Savivaldybei nuosavybes teise priklausančių būstų eksploatavimo, administravimo, kaupimo, nuomos mokesčio surinkimo, komunalinių mokesčių, remonto išlaidas.

Kita gan svarbi priemonė – tai investicijų projektų įgyvendinimas, socialinio būsto fondo plėtra Šiaulių misto savivaldybėje. Iki projekto pabaigos (2020 m.) liko įsigyti 22 butus. Pagal investicijų planą, projekto paraišką Savivaldybė iš viso privalo įsigyti 62 butus.

Socialinių paslaugų skyrius atsakingas už likusių priemonių įgyvendinimą. Tai priemonės, susijusios su vienkartinės pašalpos skyrimu, užimtumo didinimo programa, socialinių paslaugų, globos namų veiklos užtikrinimu ir t. t.

Į viršų