Šiauliuose tęsiami Didždvario ir Juliaus Janonio gimnazijų renovacijos darbai. Dėl vykstančių darbų mokiniai priversti glaustis Šiaulių universiteto Technologijų fakulteto pastate, kur vyksta dalis pamokų. Dėl to tam tikrų nepatogumų patiria ne tik mokyklų bendruomenės, bet ir Šiaulių miesto savivaldybė, nes patalpų nuoma brangiai kainuoja.

Nespėja pagal grafiką
Šiaulių miesto savivaldybės Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento direktorius Virgilijus Statkus informavo, kad Didždvario gimnazijos renovacija vyksta sklandžiai. Pagal grafiką tvarkomos pagrindinės senojo korpuso patalpos, sporto salė, persirengimo kambariai, keičiamos elektros apšvietimo komunikacijos, vandentiekio vamzdynai. Statybos darbus planuojama pabaigti šių metų gegužės 31 d. Iš viso, pasirašiusius rangos darbų sutartį, iš Savivaldybės biudžeto tam numatyta skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų, iš Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto – dar apie 360 tūkst. eurų. Praėjusiais metais darbų buvo atlikta už 989,5 tūkst. eurų.

Juliaus Janonio gimnazijoje darbus vykdo du rangovai. Su rangovu AB „Pakruojo arka“ sutartis sudaryta 2018 metų liepos 2 d. Sutartyje numatyta darbų už 370 tūkst. eurų. Kaip ir buvo planuota, darbai baigti gruodžio 5 d.

„Rangovas su numatytais darbais susitvarkė visu 100 proc., jokių pretenzijų neturime“, – sakė  V. Statkus. Rangovas atliko darbus, susijusius su gimnazijos klasių remontu. Buvo išdažytos klasių sienos, pakeistos grindys, vidaus durys, sumontuotas nuožulnus keltuvas turintiems negalią, sutvarkyti kompiuteriniai tinklai.

Kitas rangovas – UAB „Orestinos montažas“ visus darbus turėjo pabaigti parėjusių metų gruodžio mėnesį. Pagal sutartį buvo numatyta, kad rangovas darbus už 339 tūkst. eurų atliks per penkis mėnesius, bet neatliko. Rangovas turėjo apšiltinti pastatą, atlikti sporto salės remontą. Iki naujų metų pradžios buvo apšiltinta tik 45 proc. pastato. Darbai sporto salėje taip pat vis dar vyksta.

Ieško, kaip padengti nuostolius
„Mūsų skyriaus specialistai, vykdydami patikras, atkreipė dėmesį, kad darbams atlikti rangovas turėjo skirti didesnį skaičių darbuotojų. Dėl to suorganizavome kelis pasitarimus su rangovu. Jis pažadėjo didesnį skaičių darbuotojų skirti dar iki metų pabaigos, bet, deja, šiandien turime mus netenkinančią situaciją“, – teigė departamento direktorius.

Situaciją apsunkino ir tai, kad dėl laiku neatliktų darbų, liko nepanaudota 194 tūkst. eurų. Šią sritį ir objektą kuravo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička, kurį meras siūlė Tarybai atleisti. Viena iš priežasčių ir buvo, kad jis neinformavo nei mero, nei administracijos direktoriaus apie susidariusią situaciją – vėluojančius darbus ir gresiančius nuostolius. Tarybai tai pasirodė nepakankama priežastis, todėl pavaduotojas nebuvo atleistas. Nepaisant to, miesto meras Artūras Visockas ne kartą sakė, esą jam nuostolį iš 220 tūkst. eurų pavyko sumažinti iki 194 tūkst. eurų.

„Jeigu apie tai būtume informuoti kur kas anksčiau, tokios dilemos nereikėtų spręsti. Dabar mums teks ieškoti sprendimų, kaip rasti trūkstamą dalį lėšų“, – komentavo V. Statkus.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Gintautas Sitnikas pridūrė, kad Savivaldybė iš rangovo už laiku neatliktus darbus bandys prisiteisti delspinigių. Taip pat gali pareikalauti padengti nuostolius.

„Gali tekti kažkiek išsireikalauti negautų lėšų norint užbaigti šį projektą, nes dabar mums papildomų išlaidų sukelia ne tik statyba, bet ir kitų patalpų nuoma“, – sakė G. Sitnikas.

2019 01 09 18

Gimnazijos renovacija turėjo būti užbaigta praėjusių metų gruodį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų