Streikuojantys mokytojai dėkoja visiems už išreikštą palaikymą protesto akcijoje „Paskutinis skambutis“, vykusioje Vilniuje sekmadienį, ir tęsia streiką. Prasidėjo penkta neterminuoto mokytojų streiko savaitė, pamokų neveda per 1110 mokytojų. Vakar planavo streikuoti 72 ugdymo įstaigos. Švietimo ir mokslo ministerijoje mokytojai tebelaukia derybų pradžios.

Vyko taikus mitingas
Akcija „Paskutinis skambutis“, Dainų progimnazijos lietuvių kalbos mokytojos metodininkės Andželos Valaikienės teigimu, labai gražiai organizuota: „Atmeskime tai, kad vieni politikuotojai skelbė, jog mokytojai eina versti Vyriausybės, kiti suskubo mitinge reitingus ,,pasišildyti“. Iš Šiaulių mačiau 2 pedagogų autobusus, gal ir daugiau buvo. Mūsų progimnazijos 15 žmonių su „Romuvos“ kolegomis kartu važiavome. Prie Švietimo ir mokslo ministerijos sustojome, susikibome rankomis, gyva grandinė traukėme Seimo link, sustojome prie Vyriausybės rūmų. Gatvėse minios žmonių – nė žvirbliui nutūpti nerastum vietos. Vyko taikus mitingas. Jokių provokacijų, keiksmų. Daug buvo su vaikais susirinkę, net pravažiuojantys atsidarę langus varpeliais skambino, draugiškai mojavo. Rodė, kad palaiko, kas kaip gali. Nuotaika pakili. Beveik Baltijos kelias. Pedagogams net dangus padėjo: vėjai, šlapdriba atsitraukė.“

Palaikymo akcijoje ,,Paskutinis skambutis“ dalyvavo per 70 šiauliečių pedagogų iš Centro pradinės, „Juventos“, „Romuvos“, Vinco Kudirkos ir Dainų progimnazijų, Specialiojo ugdymo centro,  „Romuvos“ ir Didždvario gimnazijų. Kristina Vaitiekūnienė, LŠDPS Šiaulių skyriaus vadovė, labiausiai patenkinta, kad jų reikalavimus palaiko ne tik mokytojai, priklausantys kitoms profsąjungoms, bet ir kitų profesijų žmonės, per 40 profsąjungų dalyvavo akcijoje. „Gyvoje  grandinėje jutome vienybės jėgą, stebino jūra žmonių gatvėse ir aikštėse, geranoriški vilniečių sveikinimai“, – dalijosi įspūdžiais pašnekovė.  

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti, užtektų maždaug 50 mln. Pirmadienį Seimui ypatingos skubos tvarka teikiamos prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisos, turinčios palengvinti etatinio mokytojų apmokėjimo įgyvendinimą.

Trečiadienį, pasak K. Vaitiekūnienės, kviečiamas profsąjungos vadovų išplėstinis posėdis Vilniuje, galbūt jame bus tariamasi dėl tolesnių veiksmų.

Mitingas suteikė stiprybės
„Po mitingo, pamačius tokį visuotinį palaikymą, atsirado gerų emocijų ir begalinis džiaugsmas, kad esame teisūs, – redakcijai telefonu pasakojo viena iš Švietimo ir mokslo ministerijoje esančiųjų mokytojų Elvyra Kasperavičienė iš Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos. – Streikas dar tęsiamas, nes jokių konkrečių žingsnių derybų link nematyti. Mes vis dar čia, ministerijos patalpose.

Gerų pokyčių yra. Rokas Masiulis, laikinai einantis švietimo ir mokslo ministro pareigas, kalbasi su mumis kaip su žmonėmis, pagarbiai. Pirmą kartą pajutome normalų bendravimą. Pagaliau gyvename civilizuotai, vėl galime naudotis televizija, internetu, išeiti ir sugrįžti. Žmonės atsigavo įkvėpę gryno oro. Deja, apie konkrečias derybas kol kas nėra jokios kalbos.“

Pasak pašnekovės, mokytojai labai vertina Prezidentės parodytą dėmesį, norą padėti, tačiau pasiūlytos pataisos turi būti sukonkretintos. Tikimasi, kad derybose bus numatyti terminai, kaip etatinio apmokėjimo trūkumai bus taisomi, kada ir kiek, kokiais etapais bus keliami atlyginimai.

E. Kasperavičienė sakė, kad LŠDPS reikalauja kolektyvinėje sutartyje įtvirtinti aiškius ir konkrečius mokytojų etatinio darbo apmokėjimo modelio principus, susitarti dėl pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programos, įsipareigoti mažinti vaikų skaičių grupėse ir mokinių skaičių klasėse, nurodant konkrečius skaičius ir terminus.

„Mes nesakome: viskas čia ir dabar, o kviečiame išdėlioti konkrečiais etapais“, – kalbėjo streikuojančios profsąjungos atstovė.

„Jaučiausi kaip Baltijos kely“
„Privalėjau būti akcijoje „Paskutinis skambutis“, nors nesu streikuojančios profsąjungos narė. Mielai streikuočiau, tik mums negalima – Švietimo profesinė sąjunga pasirašė su ministerija šakinę sutartį, – sakė Andžela Valaikienė, Dainų progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė. –  Turbūt dauguma mokytojų yra nepatenkinti etatinio apmokėjimo tvarka, kuri įvesta skubotai – „dovanėlė“ rugsėjo 1-ajai. Ar normalu, kad pradinių klasių mokytojas neturi etato? Ar normalu, kad  lietuvių kalbos mokytojai, turinčiai 19 pamokų, etatas nesusidaro?“

Pasak pedagogės, neoficialiu etatu, normaliu krūviu laikyta18 pamokų, nuo jo būdavo skaičiuojami visi priedai. Dar „geriau“, kad valandos už auklėjamąją klasę atsidūrė trečioje kišenėje – tai esą ne kontaktinės valandos. Darbas su klase, pokalbiai su vaikais ir jų tėvais, klasės valandėlės – prilyginti kokio koncertuko ar minėjimo organizavimui. Tai tik veikla su bendruomene?

Deklaracija „už viską bus sumokėta“ –  juokinga pasirodė. Kelios skaičiuoklės, neaiškūs kriterijai, iš kiek savaičių dauginti ir pan.

„Mūsų progimnazijoje labai gražiai susiskaičiavome, susidėliojome per vasarą, o rudenį paaiškėjo, kad lituanistui teko 0,78 etato. Gal kai ateis pensijos laikas, kita bus valdžia ir išgirsime – dirbai nepilnu etatu, trūksta darbo stažo...“ – svarsto pašnekovė. Buvo viltys, kad atlyginimai kils – subliuško.

Bendruomenės supriešintos. Dabar dar bandoma visuomenę supriešinti: atseit mokytojų gerovei iš pensininkų atims, iš vaikų, iš…

2018 12 10 26

2018 12 10 24

Tūkstančiai žmonių iš įvairiausių Lietuvos kampelių nepertraukiama grandine nuo Švietimo ir mokslo ministerijos iki pat Seimo išreiškė solidarumą mokytojams.
Remigijaus VENCKAUS nuotr.

Į viršų