Ketvirtadienį vykusiame Šiaulių miesto tarybos posėdyje mero Artūro Visocko teikimu nesėkmingai bandyta atleisti administracijos direktoriaus pavaduotoją Marijų Veličką. O netrukus įvyks dar vienas Tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas klausimas dėl vicemero Domo Griškevičiaus, administracijos direktoriaus Antano Bartulio atleidimo.

Bandyta klausimą išbraukti
Miesto meras paaiškino, kad sprendimas dėl M. Veličkos atleidimo Tarybos posėdžiui teikiamas ne be pagrindo: „Užsiėmęs politikavimu ir nesusitvarkęs su tiesioginėmis pareigomis jis padarė miestui per 200 tūkstančių eurų žalą. Taip įvyko dėl nesugebėjimo tinkamai koordinuoti Juliaus Janonio gimnazijos renovacijos projekto įgyvendinimą. Tokios sumos praradimas būtų didžiausia netektis per mano 4 metų kadenciją.“

Opozicijai toks paaiškinimas neįtiko, todėl bandyta šį klausimą apskritai išbraukti iš darbotvarkės, tik nesėkmingai. A. Visockas informavo, kad šio klausimo išbraukti negalima, remiantis Vietos savivaldos įstatymu. Pagal šį įstatymą meras turi iniciatyvos teisę siūlyti, teikti, priimti ir atleisti administracijos direktorių ir jo pavaduotojus.

„Taryba gali nepriimti klausimo balsuodama prieš, bet negali apriboti mero kompetencijos šią iniciatyvą realizuoti“, – patvirtino teisininkas Arnas Ilgauskas.

Patvirtinus darbotvarkę, klausimas dėl atleidimo taip paprastai neišsisprendė. Mero prašyta išsamiau paaiškinti, kodėl administracijos direktoriaus pavaduotoju anksčiau pasitikėjo, o dabar – nebe.

„Jei jums 200 tūkst. eurų žalos, kurią dabar bandoma iškuopti, nepakanka, jūs galėsite tai pademonstruoti slaptame balsavime“, – atkirto miesto meras.

Visus kaltinimus neigė
Po apsižodžiavimų lavinos pasisakyti buvo leista ir pačiam administracijos direktoriaus pavaduotojui M. Veličkai. Jis sakė niekada negirdėjęs jokių nusiskundimų savo adresu, STT pažyma, reikalinga šioms pareigoms užimti, buvo nepriekaištinga, o atsakymų, kodėl inicijuotas atleidimo klausimas, sakė neradęs ir Tarybos posėdžio metu: „Supratau, kad meras apie mane žino kažką, ko aš nežinau pats, ir naudoja tai prieš mane net nežinodamas kuriame kontekste.“

M. Velička juokavo, kad jei, kaip jis mano, atleidimo motyvas yra jo kolegų, Darbo partijos atstovų, parašai ant interpeliacijos, tai neramus turėtų būti ir kitas pavaduotojas Gintautas Sitnikas – juk jo kolegos socialdemokratai taip pat pasirašė. Pavaduotojas pridūrė, kad atleidimo ir parašo teisės atšaukimo sumetimai nėra mokyklos remontas, o tik noras patraukti į šoną žmogų, nepritariantį sprendimams, kurie nenaudingi miestui.

Kalbėdamas apie J. Janonio gimnazijos remonto situaciją teigė, kad dėl to taip yra neteisingai kaltinimas: „Nesijaučiu nė vienoje vietoje kad būčiau padaręs pažeidimą. Manau, tikrai sąžiningai dirbau savo darbą, sąžiningai reikalavau, kad rangovas, kuris atlikinėjo tą paslaugą, viską padarytų laiku, kokybiškai ir taip, kaip reikia. Svarbiausia, kai tik sužinojau, kad šiam projektui finansuoti pinigai yra skiriami iš Vyriausybės investicijų programos, ir kai man Statybos skyriaus vedėjas pranešė, jog šie pinigai negali persikelti į kitus metus, tą pačią dieną apie tai informavau tiesioginį savo vadovą.“

Nesutarimų neišvengta
Remonto situaciją iš savo pusės komentavo ir administracijos direktorius A. Bartulis. Jo teigimu, pavaduotojo išsakyti argumentai neatitinka tikrovės: „Argumentai, kad jis nežinojo, jog šitas objektas finansuojamas iš vipinės programos lėšų, yra netiesa, nes šią finansavimo sutartį, mano atostogų metu buvo pasirašęs pats M. Velička.“

Po ilgų administracijos direktoriaus bandymų paaiškinti, kas dėl visko kalčiausias, įvyko slaptas balsavimas. Iš 30 išduotų biuletenių 11 buvo „už“, 19 „prieš“ atleidimą, tad M. Velička išlaikė savo kėdę miesto Savivaldybėje.

Tarybos išvakarėse meras buvo paskelbęs, kad gruodžio 20 dieną šaukia Tarybos posėdį, kuriame bus svarstomi ir 15 politikų teikti sprendimo projektai atleisti iš pareigų administracijos direktorių A. Bartulį ir vicemerą D. Griškevičių bei sudaryti komisiją mero atstatydinimo procedūrai pradėti. Tačiau politikai nusprendė tai padaryti anksčiau ir perskaitė pareiškimą, kad šaukia posėdžiauti Tarybą gruodžio 13 dieną.

2018 12 07 22

M. Velička sakė, kad dirba sąžiningai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 12 07 17

Dauguma Tarybos narių palaikė M. Veličką.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų