Šiuo metu lietuviai vis daugiau dėmesio skiria savo augintinių mitybai ir sveikatai. Per pasaulį nusiritusi sveikos gyvensenos banga neaplenkia ir naminių gyvūnų. Specialistai pastebi, kad vis daugiau šeimininkų augintiniams perka aukštesnės kokybės ir sveikesnį ėdalą. Tačiau dėl finansinių sunkumų ne visi tai gali įpirkti.

Kačių ėdale – kuo daugiau mėsos
Gyvūnų ėdalas pagal savo sudėtį skirstomas į tris klases: ekonominę, „premium“ ir „super premium“. Ekonominės klasės ėdalas yra pigiausias, o jo sudėtyje yra mažai mėsos, todėl mažiau ir baltymų. Taip pat labai daug grūdinių kultūrų (angliavandenių). Gyvūnai dėl įvairių sintetinių priedų bei cukraus tokius produktus ėda su malonumu, tačiau jis nėra itin maistingas.

„Šios klasės pašaro atitikmuo žmogui būtų greitas maistas. Gyvūnams iš pašaro reikia gauti atitinkamą kiekį maistingųjų medžiagų. Prastesnės kokybės ėdale yra vos keli procentai gyvūninės kilmės produktų – dažniausiai kaulų miltai, gyvūniniai subproduktai (organai), įvairios gyvūninės kilmės atliekos. Visą kitą dalį sudaro grūdai ir jų miltai, kukurūzai, ryžiai, cukrinių runkelių išspaudos – mažiau maistingi angliavandeniai“, – teigia veterinarijos klinikos gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė.

Pasak U. B. Liutkevičiūtės, katėms ypač reikalingas kuo didesnis mėsos kiekis, nes jos yra plėšrūnės. Šunų ėdale mėsos gali būti ir mažiau, tačiau svarbu užtikrinti, kad kiti sudėtyje esantys produktai būtų kokybiški. Gydytojos teigimu, siekiant apsaugoti augintinių sveikatą, reikėtų atkreipti dėmesį į naudojamo pašaro klasę bei jo sudėtį.

„Premium“ ir „super premium“ klasių maistas pasižymi dideliu kokybiškos, dažnai ir šviežios mėsos kiekiu. Jame nėra genetiškai modifikuotų produktų, konservantų ar dirbtinių aromatų. Jis yra papildytas vitaminais, mineralais bei aminorūgštimis, būtinomis kiekvienam gyvam organizmui. Aukštesnės klasės ėdalas dėl savo sudėties yra geriau įsisavinamas, todėl gyvūnas jo suėda mažesnį kiekį.

Alergiškiems – begrūdžiai pašarai
Dienraščiui „Šiaulių naujienos“ veterinarijos gydytojas Audrius Kriščiūnas sako, jog kiekvienas šeimininkas, auginantis tam tikrą augintinį, pirmiausia turėtų atsižvelgti į savo finansus. Sauso pašaro ir konservų kaina skiriasi, tačiau jei pirksime prastą pašarą, dėl to gali sutrikti gyvūno sveikata, o jei pirksime aukštos klasės pašarą, jo kaina yra pakankamai didelė. O tai įpirkti yra pajėgus ne kiekvienas šeimininkas.  

„Dabar dažniausiai žmonės renkasi ne pagal tai, ką mes pasiūlome, bet pagal kainą. Šeimininkai paskaičiuoja, kiek išeis jų gyvūno išlaikymas. Negalėtume tiesiogiai pasakyti, kad rekomenduojame tik šį sausą pašarą ar konservus. Kiekvienas augintinio šeimininkas turi žiūrėti, kiek pašare yra mėsos. Jei perka prastą pašarą, kuriame yra tik keli procentai mėsos, tai kyla klausimas, o kas yra likusi dalis.

Tačiau labai individualu yra pasirinkimas, nes kai kurie gyvūnai yra išrankūs. Pašarų rinka yra didžiulė, todėl pasirinkti yra sudėtinga. Reikėtų ateiti pas mus ir tada parinktume tinkamiausią. Mažų veislių šuniukai dažniausiai neėda sauso maisto, labiau mėgsta konservus. Jaunus augintinius iki pusės metų rekomenduojama šerti pakankamai geros kokybės pašarais. Šiais laikais labai daug kas yra susiję su finansiniais dalykais, nes pasitaiko, kad gerų pašarų žmonės neįperka, tada perka labai prastus, atsiranda problemos, o tada mes juos gydome. Gyvūno sveikatos būklė labai gerai matosi iš jo išorės. Ypač matyti iš gyvūnų, kurie yra senjorai. Jie dažniausiai būna nutukinti, o tai yra didžiulė problema, nes atsiranda širdies, kvėpavimo sutrikimai. Šiais laikais didesnė dalis gyvūnų yra nutukusių nei normaliai atrodančių“, – sako A. Kriščiūnas.

Veterinarijos gydytojas taip pat papasakojo, jog šiuo metu užsienyje yra itin populiaru specialūs racionai, kurie yra paruošiami kiekvienam gyvūnui individualiai.

„Yra specializuotos parduotuvės, kurios prekiauja ekologiškais pašarais, tinkamais tam tikram gyvūnui pagal jo kraujo tyrimus. Sudėtyje yra ir daržovių, ir mėsos. Lietuvoje to dar nėra, pas mus dar tik bandoma. Šiauliuose buvo bandyta į dešras dėti specialius grūdus, bet dabar labai dažnai augintinių šeimininkai susiduria su augintinių alergijomis. Todėl dabar labai populiaru yra begrūdžiai pašarai. Kaip ir žmonės, taip ir gyvūnai būna alergiški glitimui, kuris gali sukelti alergiją. Todėl dabar gamintojai siūlo begrūdę liniją. Taip pat vis dažniau atsisakoma pašarų su vištiena. Taip yra todėl, kad daugelis veterinarų teigia, kad vištiena dažnai tampa alergijos priežastimi“, – pasakoja A. Kriščiūnas.

Į viršų