Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko tradicinis  Šiaulių krašto mokinių edukacinis-kultūrinis reginys „Laiko ženklai. Šimtmečio asmenybės ir faktai“, kuris įtrauktas į Lietuvos Vyriausybės renginių planą, skirtą paminėti Tėvo Stanislovo metus.

Pranešimą „Gyvoji istorija“ skaitė VU Istorijos fakulteto doktorantas Darius Indrišionis, kurio hipoteze remiantis buvo surasti A. Ramanausko-Vanago palaikai.

2018 metų ženklai
LR Seimas 2018-uosius metus paskelbė  Lietuvos atkūrimo 100-mečio, Sąjūdžio, Lietuvos skautų judėjimo, Lietuvos katalikių moterų sąjungos, Trakų Dievo Motinos, Lietuvos globėjos, Vydūno, Simono Daukanto, A. Ramanausko-Vanago, Tėvo Stanislovo metais.

Taigi moksleiviai galėjo pristatyti darbus šiomis temomis. Darbų pobūdis labai įvairus: individualūs ir grupių žodiniai ar originalūs stendiniai pranešimai, sceninės improvizacijos, Tėvui Stanislovui dedikuoti eilėraščiai ar jo žodžių  instaliacijos ir vizualizacijos,  kalendoriai, plakatai,  informacija apie 2018 metų kultūrines-literatūrines ekspedicijas ir žygius.

Misija – šviesti ir burti
Renginys vyksta jau devintus metus, keičiasi jo pavadinimas, formatas, bet tikslas išlieka tas pats – paminėti įžymias asmenybes, svarbias datas, suburti literatus, menininkus, šviesuolius, kuriems svarbi tautos kultūra ir istorija.

Svarbiausi jo rengėjai yra Šiaulių profesinio rengimo centro Mechanikos skyrius, Šiaulių Maironiečių draugija, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka. Pasak lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos metodininkės Violetos Vileikienės,  renginys nepraranda populiarumo, priešingai – vis sunkiau sutalpinti norinčius. Susirinko moksleiviai ir jų mokytojai iš 11 mokyklų,  parengtas 31 pranešimas, juos skaitė  44 pranešėjai. Moksleivius konsultavo 33 įvairių sričių mokytojai. Dalyvauja visi Šiaulių profesinio rengimo centro skyriai, mielai įsitraukė Šiaulių miesto ,,Romuvos“, Juliaus Janonio, „Saulėtekio“, Simono Daukanto gimnazijos, Zoknių progimnazija. Atvyko moksleivių iš kitų rajonų: RTVMC Šeduvos technologijų ir verslo mokymo skyriaus, Joniškio r. Žagarės gimnazijos, Joniškio žemės ūkio mokyklos.

Renginio pradžioje skamba šimtmečio daina „Lietuva brangi“, rodomos skaidrės iš edukacinės išvykos į Paberžę, muzikinę programą „Dainuoju Lietuvai“ atlieka Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos choras „Bene Notes“ ir vokalinis ansamblis „Fresco“ (mokytoja Aušra Kardašienė). Konferencijų salę puošia mokinių kurti plakatai, stendai su kelionių įspūdžiais, meninės instaliacijos. Prieigose eksponuojama Knygos grafikos centro organizuotos edukacinės dienos, kurioje dalyvavo Mechanikos skyriaus mokiniai, ekslibrisų, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, Tėvui Stanislovui, paroda (dailininkė Lolita Braza).  

Šie metai pažymėti  ypatingo įvykio – atrasti A. Ramanausko-Vanago palaikai. Vilniaus Universiteto Istorijos fakulteto doktoranto Dariaus Indrišionio pamoka „Gyvoji istorija“, skirta A. Ramanauskui-Vanagui, išklausyta labai įdėmiai. Istorikas smulkiai papasakojo, kokie laimingi atsitiktinumai padėjo atrasti palaikus, išsakė viltį, kad pavyks rasti ir kitų žymių politinių veikėjų palaidojimo vietas, suintrigavo, jog tuo pačiu metu ieškoma ir dingusių Barboros Žagarietės relikvijų.

Šiaulių profesinio rengimo centro direktorius Saulius Dargužas sveikindamas dalyvius pabrėžė, jog pagrindinis šio renginio akcentas yra Tėvo Stanislovo kalba, mintys, patirtis ir išsakė viltį, kad visi, mylintys Lietuvą, įsiklausytų į jo ištartus žodžius: „Protas, valia ir jausmai – trys stygos, ir jos turi skambėti harmoningai.“

Daugiausia darbų susieta su Tėvo Stanislovo žodžiu, asmenybe. Šiaulių profesinio rengimo centro Mechanikos, Statybos, Technologijų skyrių mokiniai keliavo Tėvo Stanislovo takais, skaitė ir aptarinėjo su mokytojomis jo tekstus ir pateikė vizualizaciją „Tėvo Stanislovo žodžių keliu“ (mokytojos Violeta Vileikienė, Branguolė Šimkūnienė, Faustina Klevinskienė). Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos mokinių kasdieniai skaitymai „Anot Tėvo Stanislovo...“ nustebino jaunų žmonių minties gelme, šviežiu pastabumu.

Mokytoja Gitana Trinkaitė įtraukė mokinius į Tėvo Stanislovo posakių studijas. Pasiūlė pakomentuoti pasirinktą posakį, susieti jo prasmes su savo patirtimi. Datos, minėjimai pasimiršta, o tai, prie ko ilgiau stabtelėjo, pasvarstė – ilgam išliks.

Ne mažiau svarbi asmenybė – Simonas Daukantas. Ypač jo vardu pavadintos gimnazijos bendruomenei. Pristatytas Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos video filmas „Kai lietuviai rūmėj gyveno“. Mokytojos Angelės Bražaitės vadovaujami moksleiviai kūrė videofilmą pagal S. Daukanto ,,Būdą“. Filme rodoma ir aptariama 10 statinių, kurie buvo vadinami keistu, skambiu žodžiu „rūmė“.

Neįmanoma aptarti visų pranešimų, bet nenuginčysi, kad tie, kas juos rengė, ir tie, kas klausėsi, patyrė didelį bendrystės ir dalijimosi džiaugsmą, suprato, kad prisiliesti prie praeities – prasminga.

2018 11 23 4

Viena iš renginio organizatorių B. Šimkūnienė.
Ievos SLONKSNYTĖS nuotr.

Į viršų