Vakar skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės organizuota socialinė akcija „Raudonas balionas“. Ši akcija vyko ne tik Šiaulių mieste, bet ir visoje Lietuvoje. Todėl visi Lietuvos gyventojai buvo kviečiami išeiti iš savo namų ar darboviečių su raudonu balionu ir parodyti, kad esame vieningi. Tai nebuvo mitingas ar piketas, o socialinė akcija, kai miestiečiai išsiskyrė iš kitų su raudonais balionais rankose, parodydami, kad supranta kitų šeimų skausmą, jog yra visuomenės palaikymas, todėl ji buriasi ir priešinasi neteisybei.

Iš Lietuvos šeimų buvo paimta apie 1100 vaikų
Visuomenėje kilo protestų banga, kai plačiai nuskambėjo istorijos apie atimtus iš šeimų vaikus, apie teismo procesus, apie stulbinamus nuo liepos 1 d. įsigaliojusio Vaikų teisių įstatymo vykdymo pasekmių skaičius, kuriuose skirtingais vertinimais kalbama apie daugiau nei 2000 bent laikinai paimtus iš šeimų vaikus. Pagal Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenis, per liepos ir rugpjūčio mėnesius iš Lietuvos šeimų buvo paimta apie 1100 vaikų, iš kurių buvo sugrąžinti 587. Socialiniuose tinkluose ėmė kurtis tėvų grupės, komitetai, jau egzistuojančios tėvų ir šeimų asociacijos.

Taip gimė ši socialinė akcija, kai paviešinti vaikų atėmimo atvejai parodė, kad pasikeitusi teisinė bazė suteikia Valstybinei vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai galimybę paimti vaiką iš šeimos ir laikyti neribotą laiką, net jei šeima vykdo visus tarnybos nurodymus. Minėtam procesui pradėti pakanka anoniminio skundo apie galimą smurtą šeimoje. Akcentuotina, kad ikiteisminiai tyrimai tęsiasi mėnesių mėnesius ir visą tą laiką vaikai laikomi atskirti nuo šeimų.

„Visais būdais pasisakome prieš smurtą“
Visuomenininkė Ernesta Bagdonaitė teigė, jog socialinės akcijos idėja gimė socialiniuose tinkluose, kai viena moteris pasiūlė pasivaikščioti su balionais. Tada viską apgalvojus buvo nuspręsta, kad tik pasivaikščioti neužtenka, todėl idėja buvo tobulinama ir nuspręsta organizuoti socialinę akciją „Raudonas balionas“.

„Šios akcijos pagrindinis tikslas yra tas, jog visais būdais pasisakome prieš smurtą, nes mes jo netoleruojame. Tai yra ir visuomenės dėmesio atkreipimas į tai, kad įstatymo leidėjai imtųsi efektyvių veiksmų, kad nuo liepos 1 d. įsigaliojęs įstatymas būtų koreguojamas. Inicijuojame, kad pirmiausia reikia teigti šeimai pagalbą ir tik kraštutiniu atveju vaikas turi būti pašalintas iš nesaugios aplinkos. Visa Lietuva tam jungiasi, net keista, kad prisideda tokie Lietuvos miestai kaip  Gasčiūnai, Pakruojis, Prienai. Jei peticija „STOP tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą“ bus nepriimta ir bus atmesta, tada bus organizuojami mitingai. Dabar tai yra taiki akcija, visuomeninis judėjimas, o ne mitingas ar piketas.

Šią socialinę akciją  inicijuoja fiziniai asmenys, kurie nepriklauso jokiai politinei partijai, nevyriausybinei organizacijai. Socialinės akcijos pagrindinis akcentas yra raudonas balionas, kuris simbolizuoja vaikystę, pačius vaikus, nes suaugę jau nebežaidžia su balionais. O raudona spalva perteikia skausmą, net metaforiškai galime pavadinti kraujuojančią širdį, jog visuomenei skauda, kai šeima netenka vaikų. Viena vertus balionas turėtų teigti džiaugsmą, tačiau jo raudona spalva perteikia tik šeimų skausmą, todėl atsiranda priešprieša tarp džiaugsmo ir skausmo“, – pasakojo visuomenininkė E. Bagdonaitė.

Renginio organizatoriai džiaugėsi, jog į socialinę akciją rinkosi įvairi auditorija: jauni žmonės, vaikai, senjorai.

Vadinasi, ši akcija pasiekė neribotą žmonių amžiaus cenzą. Visuomenininkė E. Bagdonaitė teigė, jog jai svarbiausia yra kiekvienas žmogus, kuris išdrįso ateiti į šią akciją, nes taip jis jau yra lyderis.

„Kažkas kovoja už savo anūkus, už savo vaikus ar paprasčiausiai nelieka abejingi tam. Šia socialine akcija mes visoje Lietuvoje atkreipsime dėmesį. Tai yra tik parodomoji socialinė akcija, nes  geriausios idėjos gimsta, kai yra diskutuojama su teisininkais ir kitų sričių atstovais. Jei matysime, jog iš tikrųjų niekur nejudame, tada mitingui bus labai gerai pasiruošta“, – teigė visuomenininkė E. Bagdonaitė.

Į viršų