Šiaulių universitetui pasirašius jungimosi su Vilniaus universitetu susitarimą, miesto visuomenei kilo klausimų ne tik dėl Šiaulių universiteto ateities, bet ir dėl mokslo reikmėms iki šiol naudotų universiteto pastatų likimo. Viešojoje erdvėje pasklido žinia, esą tarp ketinamų parduoti-privatizuoti objektų įtraukta ir Šiaulių dvaro sodyba, kitaip vadinama Zubovų rūmais arba Didždvariu. Nejau tai reiškia, kad Šiauliai neteks kultūros židinio?

Neturi teisės privatizuoti
Šiaulių dvaro sodyboje, esančioje Aušros al. 50, daugiau nei 50 metų veikė Šiaulių universiteto Menų fakultetas. Dabar Zubovų rūmai yra apleisti, ten tik minimaliai palaikomas šildymas, kad juos skubos tvarka būtų galima bet kada parduoti.

Miesto kultūros ir meno bendruomenei toks universiteto ketinimas pasirodė įtartinas. Pasidomėję teisės aktais, jie išsiaiškino, kad sodybos ir rūmų niekas neturi teisės privatizuoti.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. balandžio 7 d. nutarimu Nr. 256 „Dėl buvusių dvarų sodybų – istorijos ir kultūros paminklų išsaugojimo principų atstatant nuosavybės teises, vykdant privatizavimą ir žemės reformą“ Šiaulių dvaro sodyba patvirtinta kaip neprivatizuotina buvusi dvaro sodyba – istorijos ir kultūros paminklas ir traktuojama kaip istoriškai susiformavęs kompleksas, kurio vientisumas sudaro kultūrinę jo vertę.

Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2005 m. balandžio 29 d. įsakymu Nr. ĮV-190 „Dėl nekilnojamųjų kultūros vertybių pripažinimo saugomomis“ kompleksinis kultūros paveldo objektas − Šiaulių dvaro sodyba, pripažintas valstybės saugomu, kurio apsaugos tikslas – saugoti viešajam pažinimui ir naudojimui. Taip pat minėtas objektas yra Zubovų giminės atstovų dovana Šiaulių miestui kultūros ir švietimo reikmėms.

Tačiau, nepaisant paminėtų faktų, Šiaulių dvaro sodybą, rūmus, kurie yra kompleksinio kultūros paveldo objekto sudėtinės ir neatskiriamos dalys, siūloma įtraukti į Šiaulių universiteto parduodamų-privatizuojamų objektų sąrašą.

Kreipėsi į atitinkamas institucijas
Tai žinodama Šiaulių miesto kultūros taryba, aktyvioji miesto kultūros ir meno bendruomenė, susirūpinusi dėl Šiaulių universiteto ketinimo parduoti-privatizuoti minėtas kultūros paveldo objekto kompleksines dalis, kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę, prašydama jį išsaugoti ir panaudoti visuomenės, įskaitant ir miesto bendruomenę, poreikiams.

Anot jų tai, kad kultūros paveldo objekto kompleksinės dalys liktų valdomos Lietuvos Respublikos, būtų svarbus impulsas miesto kultūriniam ir visuomeniniam gyvenimui, kartu būtų išsaugoma istorinė Šiaulių dvaro sodybos, kultūros paveldo objektas būtų perduodamas ateities kartoms, sudarant sąlygas visuomenei jį pažinti ir juo naudotis istorinėje aplinkoje.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje patikino, kad miesto valdžia šiuo atžvilgiu jau ėmėsi veiksmų.

„Šiaulių dvaro sodyba pripažinta valstybės saugomu objektu, todėl ir mums keistai nuskambėjo universiteto ketinimai šį objektą parduoti. Siekdami viską išsiaiškinti pasikvietėme miesto kultūros, meno bendruomenę, universiteto atstovus ir pastariesiems pasiūlėme patiems ištaisyti klaidą bei nebeplėtoti pardavimo minties, kuri prieštarauja teisės aktams“, – sakė A. Bartulis.

Direktoriaus teigimu, kol kas universitetas nepažadėjo atsisakyti objekto pardavimo-privatizavimo planų. Nepaisant to, miesto valdžia neketina pasiduoti. Savivaldybės administracija mero vardu Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos išsiuntė raštą, kuriame išsakė savo poziciją dėl minėto objekto ir paprašė tarpininkauti apginant miesto kultūros ir meno bendruomenės interesus.

„Analogiškus raštus ruošiame tiek Švietimo ir mokslo ministerijai, tiek Kultūros ministerijai. Perspėjame visas institucijas, kurios galėtų daryti pozityvų poveikį, kad blogas precedentas nebūtų realizuotas ir tokiu būdu apgintumėme Šiaulių dvaro sodybą nuo visiško privatizavimo“, – kalbėjo A. Bartulis.

Išsaugos visuomenės poreikiams
Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė patvirtino, kad miesto kultūros, meno atstovai iš tiesų yra neabejingi nagrinėjamai problemai. Sakė, jog Šiaulių dvaro sodyba, rūmai yra parko teritorijoje, kuri, Europos Sąjungos struktūrinių fondų, valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšomis įgyvendinant Didždvario ir jo prieigų (S. Lukauskio gatvės) kompleksinio sutvarkymo projektą ir Aušros alėjos (nuo Žemaitės iki Varpo g.) viešųjų pastatų ir viešųjų erdvių prieigų rekonstravimo projektą, bus sutvarkyta ir pritaikyta visuomenės poreikiams.

„Laikomės nuostatos, kad Zubovų rūmai turėtų būti įveiklinti. Tik kol kas nežinome, kokiu modeliu. Vieni menininkai norėtų, kad ten būtų muziejus, kiti – menininkų namai. Dėl to mes dar diskutuosime“, – komentavo D. Kinčinaitienė.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza taip pat sakė, kad Šiaulių dvaro sodybos negalima nei parduoti, nei privatizuoti, ji turi išlikti kaip valstybės nuosavybė: „Niekas šio objekto neparduos, tai tik universiteto norai, kuriems nelemta išsipildyti.“

Kultūros atstovo teigimu, Zubovų rūmai yra senoji miesto istorija, Šiaulių ekonomijos centras, todėl rūmų paskirtis turėtų būti kultūrinė, o objekto pritaikymo galimybės – svarstytinos.

„Vienas iš galimų kelių galėtų būti muziejaus atsiradimas. Galbūt šiauliečiai menininkai ten taip pat rastų vietą. Manau, mes su miesto kultūros ir meno bendruomene rasime bendrą sprendimą ir tą objektą turėsime kaip naują, patvarų, tvarkingą kultūros židinį, išsaugotą visuomenės poreikiams“, – reziumavo R. Balza.

2018 11 13 11

D. Kinčinaitienė sakė, kad Zubovų rūmai turėtų būti pritaikyti visuomenės poreikiams.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 11 13 10

R. Balza: „Niekas šio objekto neparduos, tai tik universiteto norai, kuriems nelemta išsipildyti.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų