Mokyklinio amžiaus vaikus auginančioms šeimoms nauji mokslo metai verčia nemenkai pakratyti pinigines. Tik neseniai praūžęs priešmokyklinis apsipirkinėjimo maratonas – ne vienintelis dalykas, reikalaujantis didelių sumų iš bendro šeimos biudžeto. Vis daugiau tėvų be būtiniausių, mokyklai reikalingų reikmenų, negaili pinigų ir kokybiškam vaiko užimtumui bei popamokinėms veikloms.

Būreliams skiria 50 eurų
Kaip ir kasmet, mokyklinio amžiaus vaikus auginančioms šeimoms vaiko finansinis aprūpinimas prieš mokyklą atseikėjo nemažą dalį iš šeimos biudžeto. Prieš rugsėjo 1-ąją daugelis tėvų rūpinosi vaikui reikalingomis kanceliarinėmis prekėmis, šokių ir sportinėmis aprangomis, uniformomis, taip pat kasdienai skirta apranga.

Prasidėjus mokslo metams tėvai lengviau atsipūtė – pasiruošimas mokyklai baigėsi. Tačiau tik įsibėgėjus mokslo metams tėvų išlaidos ir toliau nemažėja, priešingai – pradžioje nemenką dalį teko skirti pratyboms, o dabar kas mėnesį mokama už vaikų užklasines veiklas, korepetitorius.

Šiuo metu daugiausia pagrindinių tėvų išlaidų vaikams tenka jų užklasiniam užimtumui. Priklausomai nuo užsiėmimo pobūdžio, šalyje vieno būrelio kaina gali svyruoti nuo 20 iki 100 eurų, tačiau siekdami užtikrinti kokybišką vaiko laisvalaikio užimtumą tėvai tam negaili savo finansinių resursų – vieno vaiko užklasiniam užimtumui tėvai per mėnesį skiria vidutiniškai po 50 eurų.

Lietuvoje daugiausiai – trys iš dešimties (31 proc.) – tėvų vaiko užklasiniam užimtumui skiria nuo 50 iki 100 eurų per mėnesį. Ketvirtadalis, 26 proc., tėvų teigia popamokinei vaiko veiklai skiriantys iki 50 eurų. Kiek mažiau, 23 proc., per mėnesį skiria iki 20 eurų. Mažiausia dalis tėvų, 17 proc., nurodė, kad vaiko būreliams skiria 100 eurų ar daugiau.

Rūpinasi kokybišku užimtumu
Savo finansus kruopščiai skaičiuojančios šeimos teigia, kad planuoti vaiko laisvalaikį yra būtina, tačiau veiklos, kuriomis užsiima vaikas, turi būti kokybiškos. Be to, nemažos būrelių kainos tėvus ir jų vaikus verčia gerai apsvarstyti, kad užklasinė vaiko veikla ne tik kokybiška, itin mėgstama vaiko, bet ir naudinga.

„Mano dukra, lankanti ketvirtą klasę, yra labai smalsi. Jei tik galėtų, su dideliu entuziazmu lankytų gal net 5 būrelius vienu metu. Visgi daugelis mergaitės lankomų būrelių skaudžiai atliepia finansiškai, todėl prieš šiuos mokslo metus jai pasakėme, kad išsirinktų tik du sau labiausiai patinkančius būrelius. Nors pradžioje dukra buvo kiek nusiminusi, tačiau tai pasitarnavo tiek mums, tiek jai – per mėnesį už jos būrelius mokame tik po 60 eurų, o gerai apgalvojusi dukra pasirinko tuos būrelius, kuriuos labiausiai mėgsta“, – sako šiaulietė Irma.

Moteris teigia, kad šis sprendimas dukrą leisti tik į du būrelius yra logiškas ir motyvuotas, nes, be jau minėtos kas mėnesį mokamos sumos, būreliams skiriama ir daugiau išlaidų.

„Dukra šiemet nusprendė lankyti chorą ir šokių būrelį. Be nario mokesčio, būreliams išleidžiame ir daugiau pinigų: abiejuose būreliuose vaikams reikalinga speciali apranga, avalynė. Dažnai tenka dukrą vežioti ne tik į Šiauliuose, bet ir kituose miestuose vykstančius pasirodymas. O kas būtų, jei ji lankytų daugiau būrelių? Manau, kad daugelis tėvų šiais laikais elgiasi taip pat, kaip ir mes – rūpinasi vaikų užimtumo kokybe, tačiau užklasines veiklas renkasi itin atsakingai“, – įsitikinusi moteris.

Ieško tarpinio varianto
Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) direktoriaus bei Europos neformaliojo vaikų ir jaunimo švietimo asociacijos prezidento Valdo Jankausko teigimu, Lietuvoje tėvams itin svarbus vaikų užimtumas, tačiau nepamirštama atsižvelgti ir į finansinę jų pusę.

„Būrelių kainos tėvams itin svarbios. Pastebime, kad tėvai ieško optimalaus pasirinkimo – vaikui patinkančios veiklos ir per daug „nesikandžiojančios“ kainos“, – teigia jis.

Anot LVJC direktoriaus, kiekvieno būrelio kaina priklauso nuo vykdomos veiklos pobūdžio, užsiėmimų skaičiaus per mėnesį, trukmės ir kitų veiksnių.

„Daugumos LVJC būrelių kaina – apie 30 eurų mėnesiui. Visgi verta pabrėžti, kad tai dar nebūtinai ta suma, kurią moka tėvai, kadangi ugdymo programos yra akredituotos NVŠ krepšeliui, kurioms skiriama 15 eurų per mėnesį. Su jomis būreliams taikomos lojalumo, antros veiklos ir kitos nuolaidos“, – sako V. Jankauskas.
Jau ne vienerius metus populiariausi yra plaukimo, šuolių į vandenį, vandensvydžio, atletinės gimnastikos būreliai. Ne ką mažiau susidomėjimo jaunimo tarpe sulaukia šiuolaikiniai šokiai, kulinarija, fotodizainas, drabužių dizainas ir modeliavimas.

LVJC direktoriaus V. Jankausko teigimu, vaikai ir jaunimas dažniausiai lanko vieną, du arba tris būrelius. Tam įtakos daro ir kruopščiai tėvų skaičiuojami finansai, ir laiko stoka.

Į viršų