Šiaulių universitetą (ŠU) purto permainų vėjai. Dar visai neseniai buvusiam universiteto rektoriui prof. dr. Donatui Jurgaičiui pranešus apie pasitraukimą iš rektoriaus posto, kone kardinaliai keičiasi ir universiteto vadovybė – penktadienį išrinktas naujasis laikinasis rektorius, iš ŠU Tarybos pasitraukė jos pirmininkas, o jau visai netrukus bus renkami ŠU studijų bei mokslo ir meno prorektoriai.

Rinkosi tarp dviejų kandidatų
ŠU vadovybės pokyčiams pradžią davė spalio pabaigoje vykęs Tarybos posėdis, kurio metu apie pasitraukimą iš ŠU rektoriaus pareigų pranešė prof. dr. D. Jurgaitis. 40 darbo metų universitetui atidavęs mokslininkas pastaruosius 6 metus dirbo universiteto rektoriumi.

Prof. dr. D. Jurgaitis paskutinę universiteto rektoriaus darbo dieną minėjo spalio 31-ąją, todėl netrukus, po poros dienų, Šiaulių universiteto tarybos posėdyje buvo svarstomas universitetui aktualiausias klausimas – laikinojo Šiaulių universiteto rektoriaus paskyrimas.

Į laikinojo rektoriaus pareigas buvo iškeltos dvi kandidatūros – studijų prorektoriaus prof. dr. Remigijaus Bubnio ir Informatikos katedros profesoriaus, matematiko prof. dr. Dariaus Šiaučiūno.

„Tarybos posėdžio metu buvo iškelti keli galimi kandidatai, tačiau galiausiai Taryba apsistojo ties dviem, už kuriuos ir buvo balsuojama. Daugumos balsų sprendimu – rezultatu 5:3 – naujuoju laikinuoju rektoriumi buvo išrinktas prof. dr. D. Šiaučiūnas“, – pasakoja Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorius dr. Modestas Grigaliūnas.

Naujasis laikinasis rektorius šias pareigas eis iki tol, kol ŠU taps Vilniaus universiteto (VU) dalimi.

„Preliminariai manoma, kad ŠU taps VU padaliniu jau liepos mėnesį. Tai reiškia, kad laikinasis rektorius universitetui vadovaus taip pat tik iki liepos mėnesio. Visgi tai nėra iki galo aišku – visą šį universitetų jungimąsi dar turės apspręsti ir Seimas“, – teigia Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorius.

Universiteto reorganizacijai įtakos nedarys
Po universitetų vadovybės pasikeitimų daugeliui kyla natūralus klausimas, ar dėl naujų valdžios žmonių nepakis ŠU jungimosi su VU situacija. Dr. M. Grigaliūnas patikina, kad tai universiteto likimui jokios įtakos nedarys.

„Kai buvo inicijuota universiteto reorganizacijos idėja, tame procese dalyvavo dabar jau buvęs universiteto rektorius prof. dr. D. Jurgaitis. Jam užimant rektoriaus pareigas jungimosi darbai gerokai įsibėgėjo, todėl buvo derinamasi dėl jungimosi sąlygų ir galimų ateities veiksmų. Tai reiškia, kad universiteto jungimosi procesas yra jau pakankamai pažengęs, jog dar būtų galima ką nors pakeisti. Tiek buvęs ŠU Tarybos posėdžio pirmininkas, tiek naujasis rektorius taip pat tvirtino, kad universiteto jungimosi kryptis nebus keičiama – nauja valdžia tęs buvusios komandos darbus“, – sako jis.

Po naujojo laikinojo ŠU rektoriaus išrinkimo turės keistis ir kiti rektorato darbuotojai – studijų bei mokslo ir meno prorektoriai.

Šiuo metu laisva liko ir ŠU Tarybos pirmininko vieta. Penktadienį po Tarybos posėdžio ir balsavimo dėl laikino rektoriaus skyrimo universiteto tarybą pranešė paliekantis jos pirmininkas Vidmantas Japertas. Jis atsistatydino ir iš tarybos pirmininko, ir iš tarybos narių pareigų.

„Naujojo laikinojo rektoriaus rūpestis – suformuoti savo naująją komandą ir išsirinkti prorektorius. Tiesa, šie darbai turės dar kiek palūkėti, nes pirmiausia jau artimiausio Tarybos posėdžio metu bus renkamas Tarybos pirmininkas. Tik po to naujasis laikinasis rektorius galės Senatui siūlyti du kandidatus prorektorių pareigoms užimti“, – sako dr. M. Grigaliūnas.

Juto poreikį atsitraukti
Penktadienį ŠU Tarybos posėdžio metu išreiškęs norą apleisti ne tik Tarybos pirmininko, bet ir nario poziciją V. Japertas šį savo žingsnį vadina itin logišku. Posėdžio metu jis ŠU rektoriaus pareigoms užimti kėlė prof. dr. R. Bubnio kandidatūrą, tačiau balsavimo metu naujuoju laikinuoju rektoriumi buvo išrinktas prof. dr. D. Šiaučiūnas. Dėl šios priežasties, anot V. Japerto, po rinkimų jis juto natūralų poreikį atsitraukti.

„Prieš beveik metus, kai ŠU Tarybos nariai mane skatino užimti Tarybos pirmininko postą, aš tai dariau aiškiai suvokdamas, kad šios pareigos – visuomeninis darbas, reikalaujantis visų Tarybos narių tarpusavio bendravimo ir supratimo. Aš maniau, kad visi dirbsime komandoje, dirbsime išvien. Nesu pratęs dirbti kitaip, pavyzdžiui, kai grupėje žmonės yra pasiskirstę, prieš kažką nusiteikę. Po to, kai buvo nepritarta mano siūlymui, atsisakiau ne tik Tarybos pirmininko, bet ir Tarybos nario posto, nes neketinu oponuoti daugumai“, – sako jis.

V. Japertas sako, kad jo pasitraukimas kitiems Tarybos nariams nebuvo staigmena. Dar prieš Tarybos posėdį jis pranešė neketinantis pasirašyti sutikimo dėl naujojo laikinojo rektoriaus išrinkimo, nes traukiasi iš Tarybos pirmininko pareigų. Paklaustas, kaip į pasitraukimą reagavo kiti Tarybos nariai, V. Japertas patikina – buvo išlaikyta momentinė pauzė.
„Nepaisant mano pasitraukimo, Taryba turi užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą. Tikiuosi, kad taip ir bus“, – sako jis.
Visgi V. Japertas įsitikinęs, kad universiteto darbus turėjo pradėti ir pabaigti tie patys žmonės, o ne nauji.

„Galėjome apsiriboti seniai visose permainose dalyvavusiais, patikimais žmonėmis, tačiau užuot pasirinkę mano siūlytą kandidatą – prof. dr. Remigijų Bubnį – buvo išrinktas kitas žmogus. Šis žingsnis man atrodo visiškai neargumentuotas“, – sako buvęs ŠU Tarybos pirmininkas.

Svarstydamas, ar po permainų ŠU vadovybėje kis ŠU ir VU jungimosi situacija, J. Japertas sako, kad pagrindinis sprendimas jau yra priimtas, todėl didelių permainų nereikėtų laukti.

„Nemanau, kad kas nors kardinaliai keisis. ŠU Senatas iškėlė siūlymą dėl universitetų jungimosi, o Taryba tam vienbalsiai pritarė. Abejoju, kad po permainų valdžioje Taryba staiga sugalvotų keisti savo poziciją“, – teigia jis.

Į viršų