„Mano gyvenimas – keturios kambario sienos. Prie lango dar šiaip taip nukrebždenu, stebiu, kaip šermukšnio šakose žvitriai sukinėjasi zylės, skaičiuoju tolumoje plentu prašvilpiančias mašinas. Dienos ilgos, vienodos, – skundžiasi senolė. – Nei vaikų, nei giminių. Viena likau. Kad bent užeitų kas ar telefonu paskambintų...“

Pasirodo, šitoks vaistas nuo vienatvės egzistuoja: pasikalbėti telefonu galima su ,,Sidabrinės linijos“ savanoriais. Apie tai  „Šiaulių naujienos“ pasiteiravo Jurgitos Jacovskienės, ,,Sidabrinės linijos”  komunikacijos projektų vadovės.

Nemokamas pokalbis telefonu
„Sidabrinė linija“ yra nemokama draugystės, bendravimo ir pagalbos telefonu paslauga vienišiems ir bendravimo stokojantiems garbaus amžiaus žmonėms. Projektą jau dvejus metus vykdo Mariaus Čiuželio labdaros ir paramos fondas, – sako J. Jacovskienė. – Jeigu jaučiatės vienišas, išsiilgote bendravimo, nerandate, kas išklausytų jūsų rūpesčius ar džiaugsmus, tereikia užsiregistruoti paskambinus tel. 8 800 800 20.“

Svarbu pažymėti, kad skambutis ir visi pokalbiai nemokami.

Pasak vadovės, paskambinusieji ne tik gaus svarbią jiems informaciją, išgirs atsakymus į rūpimus klausimus, bet galės kas savaitę sutartu laiku pasikalbėti, aptarti savo pomėgius ar pasiguosti. Pavyzdžiui, Marytė ras patarėją, kaip auginti kambarines gėles, Petras aptars paskutines krepšinio varžybas ir pan. Kai senatvėje lieki vienas su televizoriumi arba dar blogiau – vaizdų nebegali įžiūrėti, pažįstamas balsas sutartu laiku gali vienatvės dienas praskaidrinti. J. Jacovskienės teigimu, girdėti kitą, būti išgirstam – labai svarbu, kad nesijaustum nuo viso pasaulio atskirtas. Šiltas bendravimas gali atitolinti ligas, liūdesį, netekties skausmą.

Savanoriai pasirengę išklausyti, patarti, bendrauti
Su senoliais kalbasi apmokyti savanoriai. Jų amžius neribojamas, neretai jie irgi būna jau užtarnauto poilsio išėję, brandžios asmenybės, su nemaža gyvenimo patirtimi. Dažnam senoliui ar senolei su panašaus amžiaus pašnekovu lengviau rasti bendrą kalbą.

Mokymuose savanoriai įgyja šiek tiek psichologijos žinių, kad gebėtų suprasti, susikalbėti su žmogumi, kuris gal nevisai rišliai mintis išsako, nelabai suprantamai kalba. Paprastai savanoris pasirašo sutartį pusei metų. Siekiama, kad pokalbis vyktų bent kartą per savaitę tuo pačiu metu. Vienišam asmeniui tai tampa lyg atspirtis vienatvei įveikti. Turi ko laukti. Pokalbis neturėtų užtrukti ilgiau nei dvi valandas.

Bendravimui nesvarbu, kokiu telefonu žmogus naudojasi. Išlaikomas anonimiškumas, nė viena pusė neturi perduoti nei savo adreso, nei kitų asmeninių duomenų. Jei atsitinka, kad neužsimezga tarpusavio ryšys, nėra vadinamosios „chemijos“, nepatinka balso tembras ar kita, galima prašyti pašnekovą pakeisti. Dėl to abi pusės turi galimybę kreiptis.

Poveikis abipusis
„Sidabrinė linija“ padeda spręsti visuomenės ir vyresnio amžiaus žmonių atskirumo, vienišumo, bendravimo trūkumo problemas, suteikdama senoliams galimybę vėl džiaugtis oriu, prasmingu, visaverčiu gyvenimu.

Šiauliuose ,,Sidabrinės linijos“ paslauga naudojasi 78 žmonės. Iš viso Lietuvoje užsiregistravo 1394. Šiauliečių savanorių – kol kas 11, tačiau kalbamasi neapsiribojant teritorija. Gal net įdomiau, kai pašnekovai vienas gyvena, tarkim, Ukmergėje, kitas Marijampolėje. Gali atsirasti įvairesnių temų.

Pasitaiko netradicinių atvejų, kai abu sutuoktiniai naudojasi pokalbių paslauga, nes jiems įdomiau kalbėtis su pašnekovu ,,iš šalies“. Teikiama paslauga ir psichinę negalią turintiems asmenims, nes šeimos nariai nebepajėgia atlaikyti emocinio krūvio.

Pasak J. Jacovskienės, dabar vyksta kampanija – savanoriai kviečiami dalytis potyriais. Daugelis pripažįsta, kad prieš pirmąjį pokalbį jaučia nerimą, o paskui susidraugauja, visai nesunku kalbėtis. Kartais net kalbėti nereikia, užtenka išklausyti. Malonių minučių patiriama, kai supranti, kad išpildai troškimą pasijusti, jog esi kažkam svarbus. Žmogui reikia žmogaus. Girdėti kitą ir būti išgirstam – didelė laimė. Gyvenimas įgauna naują prasmę tiek savanoriui, tiek jo pašnekovui.

Į viršų