Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugija ,,Atgaja“ šiandien rengia akciją, skirtą  Europos ir Pasaulio organų donorystės ir transplantacijos dienai. Nuo 16 iki 19 val. užsukę į skverelį prie fontano „Saulės diskai“ kiekvienas galės išgirsti atsakymus apie organų donorystę ir uždegti žvakutes, pagerbiant kiekvieno – gyvo ar mirusio – donoro atminimą. 

17 val. Šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje – šv. Mišios.

Apdovanojimai šiauliečiams
Organų donorystės ir transplantacijos diena Europoje minima nuo 1996 metų. Lietuvos asociacija „Gyvastis“ minėdama savo veiklos 25-metį, organizavo padėkos renginį, skirtą pagerbti tuos, kurie dalyvauja organų donorystės ir transplantacijos procese: vieni jų prisideda didžiuliu žmogiškumu ir dosnumu, kiti – nepamatuojamu profesionalumu ir atsidavimu, treti – tikėjimu ir organų donorystės idėjos palaikymu. Padėkos renginyje buvo pagerbti ir šiauliečiai medikai, kurių pasiaukojantis kasdienis darbas palengvina netekties skausmą, pastiprina priimant sunkius sprendimus, stiprina lūkesčius ir tikėjimą, pagerbti artimieji, išgelbėję šeimos nario gyvybę.

LR Vyriausybės padėka už pasiaukojantį darbą įteikta Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus anesteziologei-reanimatologei Gabrielei Slunksnienei, Sveikatos apsaugos ministerijos padėka skirta B. Braun Avitum UAB, Šiaulių dializės klinikos bendrosios praktikos slaugytojai Linai Parieštienei. Už svarbų dalyvavimą donorystės procese „Gyvasties“ laimingų istorijų dėkingumo koliažas įteiktas Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriui (vedėja Rasa Bracaitė), Seimo Sveikatos reikalų komiteto padėka – šiaulietei Valentinai Šuškevič, gyvajai donorei, kuri dovanojo inkstą dukrai Olgai.

Pasidalyti gyvenimu
Nepaprastai svarbų darbą atlieka dializių įstaigų slaugytojos, be jų pagalbos neišsiverstų sunkūs ligoniai.

Lina Parieštienė „Šiaulių naujienoms“ prisipažino, kad vyriausybės apdovanojimas jai be galo svarbus, nes toks pirmas per ilgametį tikrai pasiaukojantį darbą. Malonu, kad ligoniai pasiūlė, parodė dėkingumą, dėmesį. Dializės slaugytoja moteris dirba nuo 1991 metų. Per dvi darbo vietas tenka slaugyti beveik 100 pacientų. Skaudu žiūrėti į jų kančias. 3 kartus per savaitę varginanti procedūra kai kuriems atliekama 10–15 metų.

Puiku, kad asociacija ,,Gyvastis“, draugija „Atgaja“ bent jaunesniems suteikia galimybę bendrauti, mokytis su liga susidraugauti, puoselėti viltį. Džiugu, kai atsiranda galimybė kai kuriems sergantiesiems atlikti transplantaciją.

Dažniausiai mama dovanoja inkstą dukrai ar sūnui, pasitaiko, kai žmona gelbsti vyrą. Laimingi, galėdami pasidalyti gyvenimu.

Sunkus sprendimas
„Sveikata – brangiausias žmogaus turtas. Donorystė – prasmingiausia žmogaus veikla. Tai dovana, kurios kaina – gyvenimas....“ – rašoma padėkose, skirtose donorų artimiesiems, dėl kurių kilnaus sprendimo suteiktas gyvenimas keliems, laukiantiems transplantacijų žmonėms.

Anesteziologė-reanimatologė Rasa Bracaitė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad per paskutinius 5 metus žmonės vis daugiau žino apie organų transplantaciją. Daugėja šeimų, kurios apie tai namuose pasikalba, daugėja pasirašiusių sutikimus tapti organų donorais. Vis dėlto netekties akimirką daryti sprendimus artimiesiems yra be galo sunku. Jeigu  šeima nesutinka, jos sprendimas vykdomas, nors asmuo buvo pasirašęs sutikimą. Gydytojos nuomone, supratimas, kad galima dovanoti kitam žmogui gyvenimą  yra labai kilnus. Gaila, dar pasitaiko manančių, kad organai galėtų būti panaudoti pasipelnymo tikslais. Kitus stabdo įsitikinimai, nežinojimas, kad bažnyčia pritaria donorystei.

Antras gyvenimas – neįkainojamas
Žmonės, padovanoję kitam antrą gyvenimą, nežino, kaip jis klostysis. Tačiau šią dovaną priėmęs dažniausiai brangina jį kur kas labiau nei pirmąjį. Išmoksta džiaugtis kiekviena – tiek maža, tiek didele – pergale. Per 48 metus Lietuvoje buvo1607 gyvų ir mirusių organų donorų, kurių dovanoti organai suteikė viltį gyventi ir išgelbėjo tūkstančių sunkių ligonių gyvybę. Gyvųjų donorų, kurie dovanojo vieną inkstą ar dalį kepenų savo šeimos nariui, iki šiol buvo 320. Todėl spalio 19 d. Vilniuje, Katedros aikštėje, suliepsnos 1607 žvakelė. Žvakeles už organų donorus tuo pačiu metu uždegs 13 Lietuvos miestų – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė, Alytus, Vilkaviškis, Mažeikiai, Viekšniai, Skuodas, Valkininkai, Prienai.

Į viršų