Praėjusią savaitę Vilniuje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Kai kurių politikų nuomone, dėl to meras privalo atsistatydinti.

Pataria daryti išvadas
„Pasitarę su Šiaulių TS-LKD skyriumi, skyriaus pirmininku, laikomės nuomonės, kad Šiaulių meras privalo atsistatydinti. Ką apie tai mano kiti partijos nariai, negaliu pasakyti. Partija negali kiekviename miestelyje visko sužiūrėti, į tuos niuansus įsigilinti. Tiesiog išreiškiau daugumos nuomonę, kad tokie pažeidimai, ypač užimant aukštas pareigas, yra negalimi ir turi būti padarytos išvados“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narys Vladas Artūras Balsys.

Jis priminė, kad 2016-aisiais Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad vienos Šiaulių savivaldybės įstaigos vadovas taip pat pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnybos įstatymo nuostatas. Tuo pagrindu mero A. Visocko iniciatyva įstaigos vadovas atleistas iš užimamų pareigų net tris kartus. Tokius mero veiksmus teismas įvertino kaip piktnaudžiavimą valdžia, bet mero tai nesustabdė.

„Abu – ir meras, ir Savivaldybės įstaigos vadovas – pažeidė tą patį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Jei, kaip buvo mero ir jo aplinkos teigiama, įstaigos vadovas prarado pasitikėjimą, susikompromitavo, nebėra nepriekaištingos reputacijos, tas pačias nuostatas meras turi taikyti ir sau. Po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo meras A. Visockas nebėra nepriekaištingos reputacijos, yra susikompromitavęs politikas ir vadovas“, – teigė V. A. Balsys.

Nepatinka mero ambicijos
Tarybos nario teigimu, mero ir Savivaldybės administracijos noras bylinėtis su šiauliečiais, ignoruoti teismų sprendimus jau kainavo ne vieną dešimtį, o gal ir šimtus tūkstančių eurų. Informacija viešai neskelbiama ir neteikiama net Tarybos nariams. Savivaldybė, norėdama save apginti, samdo vienus iš brangiausių šalies advokatų. Visa tai – iš visų šiauliečių pinigų. Nepamatuoti sprendimai daro didžiulę žalą miesto biudžetui.

„Siūlau savivaldybės administracijai viešai paskelbti, kiek jau šiauliečiams kainavo Savivaldybės pralaimėtos bylos teismuose su asmenimis, įstaigomis ir įmonėmis 2015–2018 metais (kompensacijos, išlaidos advokatams ir panašiai). Kiek savivaldybė ir jos įstaigos jau išleido ir dar išleis tam lėšų? Asmeninės mero ambicijos turi būti tenkinamos iš asmeninės A. Visocko kišenės“, – būdą, kaip išspręsti problemą, siūlė A. Balsys.

Politikas išsakytų savo minčių nelaiko spaudimu. Dienraščiui sakė, kad tai paprasčiausias faktų konstatavimas: „Galbūt kai kas tą supras kaip spaudimą, bet iš tiesų tai tik nuomonės išreiškimas, atliktų veiksmų padarinys.“

Taip pat neslėpė tikintis, kad meras į išsakytą nuomonę sureaguos: „Tikiuosi, mero pozicija šiek tiek pasikeis, nebetaikys dvigubų standartų ir pasidarys išvadas.“

Ruošiasi blogiausiam
Meras į išsakytą kritiką iš tiesų sureagavo. Savo „Facebook‘o“ paskyroje nusprendė paironizuoti: „Čia per kiek laiko man atsistatydinti? Man atsistatydinti siūlo TS-LKD narys Artūras Balsys. Ką mano Jurgis Razma, Gabrielius Landsbergis?”

Taip pat išsakė viską, ką mano apie Vyriausios tarnybinės etikos komisijos sprendimą: „VTEK nusprendė, jog iš mano čiaupo bėga kitoks vanduo, ir aš moku už komunalines paslaugas kitaip, negu visi miesto gyventojai? Išskirtinės ir nuotekos? Aš, kiti tarybų nariai ir merai uždavė klausimą VTEK, ar reikia nusišalinti, kai kalba eina apie viešąsias paslaugas. Gaunamas aiškus atsakymas, jog nusišalinti nereikia. Taip ir darau. Bet bac ir pats VTEK nebemato savo išaiškinimo. Sprendimas daromas dieną prieš Tarybos posėdį ir kelios dienos po mano paskelbto tarpinio įrašo dėl galimo kandidatavimo į mero poziciją. Žinoma, tai sutapimai. Skundikas į VTEK anoniminis. Žmonės klausia, ką tai reiškia. Nuraminu. Šis VTEK sprendimas netrukdo kandidatuoti, bet perspėja, jog privalau būti pasiruošęs viskam. Ačiū VTEK. Žinosiu, jog turiu išskirtinį vandenį savo čiaupe.“

2018 10 10 12

A. Balsys sako, kad tokie pažeidimai, ypač užimant aukštas pareigas, yra negalimi.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų