Šiaulių miesto bendruomenės ir nevyriausybinės organizacijos neturi kada nuobodžiauti. Aktyvūs bendruomenių nariai organizuoja kultūrinius renginius, sporto varžybas, lanko vienišus senjorus. Panašu, kad jų veikla nenutrūks ir ateityje, nes organizacijų projektams įgyvendinti skiriama nemažai lėšų. Tik ar tie pinigai bus išleisti prasmingai?

Paskirstė lėšas
Šiaulių miesto savivaldybės administracija paskirstė lėšas, skirtas bendruomeninę veiklą skatinantiems projektams. Administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje informavo, kad Šiaulių miestui skirta 72,763 tūkst. eurų.

„Artimiausiu metu sudarysime sutartis su organizacijomis, kurios teikė projektus, kad jos dar iki metų pabaigos galėtų panaudoti šias lėšas ir suteikti geras paslaugas miesto bendruomenei“, – žadėjo A. Bartulis.

Nevyriausybinių organizacijų koordinatorė Neringa Vilčinskaitė-Zavackienė informavo, kad į bendruomeninę veiklą mieste skatinančios priemonės lėšas pretendavo 14 projektų. Viena paraiška neatitiko administracinės atitikties, todėl vertinama nebuvo.

„Iš viso buvo vertinama 13 paraiškų. Jas teikė 5 bendruomeninės organizacijos ir 8 nevyriausybinės organizacijos. Buvo visiškai finansuoti visų bendruomeninių organizacijų projektai ir dviejų nevyriausybinių. Iš dalies skirtos sumos vienai bendruomeninei ir vienai nevyriausybinei organizacijai“, – sakė N. Vilčinskaitė-Zavackienė.

Dalinai skirta suma Rėkyvos gyvenvietės bendruomenei – 2,222 tūkst. eurų ir VšĮ „Motinos Teresės šeimų namams“ – 1,314 tūkst. eurų. Iš viso aštuonioms organizacijoms skirta 69,858 tūkst. eurų. Kadangi nuo maksimalios finansuotinos sumos liko 1,468 tūkst. eurų, Savivaldybės administracija paskelbė naują konkursą šiai sumai gauti.

Veiklos spektras platus
Koordinatorės N. Vilčinskaitės-Zavackienės teigimu, organizacijų pateiktų projektų veiklos spektras labai platus. Projektai skirti socialinei atskirčiai mažinti, pažeidžiamiems visuomenės nariams, orientuoti į vaikų ir jaunimo užimtumą, bendruomenių susitelkimą, taip pat sveikatinimo ir sportines veiklas.

Didžiausią finansavimą gavusiam projektui, kurį teikė nevyriausybinė organizacija Všį „Šiaurės Lietuvos kolegija“, prie kurios prisidėjo keturios bendruomenės (Lieporių, Dainų, Aukštabalio, Gytarių), skirta 36,696 tūkst. eurų. Už šias lėšas numatyta suorganizuoti tris pilietines iniciatyvas. Bus lankomi socialiai pažeisti vieniši žmonės, suburta moksleivių dienos stovykla, kurioje vyks edukacinės ir kūrybinės veiklos. Taip pat bus tvarkomos Verdulių kapinės, organizuojami sveikatinimo renginiai. Bendruomenės bus įtrauktos į diskusiją dėl Šiaulių miesto viešojo transporto pertvarkos galimybių. Gytarių rajone bus pastatyta informacinė lenta, perkama mobiliosios scenos dalis ir t. t.

Šiaulių bendruomenės organizacijai skirta 10 tūkst. eurų. Už šias lėšas bus organizuojama konferencija, skirta susipažinti su savanoryste. Aktyviausi savanoriai dalyvaus ekskursijoje į Druskininkus. Taip pat savanoriai bus įtraukti į aktyvią savanorystę lankantis senolių namuose.

Tikisi papildomos pagalbos
„Motinos Teresės šeimų namai“ direktorė Regina Zabielienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad tikėjosi gauti didesnę sumą, bet džiaugiasi ir tuo numestu trupiniu: „Dėkojame ir už mažą trupiniuką, juk ir patys esame visai mažiukai.“

Direktorės teigimu, dalis gautų pinigų bus skirti spalio 18 d. vyksiančiam rudens mozaikos renginio viešinimui, lankstinukų gamybai. Šiauliečiai bus kviečiami pasigrožėti šiuose namuose gyvenančių asmenų pagamintais darbeliais.

Taip pat bus organizuojama konferencija, kurioje dalyvaus šeimos gerovės srityje dirbančių organizacijų atstovai. Už likusias lėšas bus perkamos sūpynės vaikams.

R. Zabielienė atviravo, kad šeimų namuose gyvenančioms mamoms labai reikalinga aplinkinių pagalba. Šeimos vargsta, be to, „Motinos Teresės šeimų namai“ neturi iš ko sumokėti už suteiktas komunalinės paslaugas.

„Tikėjomės, kad už projektą gauta suma leis mums įkvėpti šiek tiek daugiau oro, bet neleido“, – guodėsi namų direktorė.

Tiesa, ji vis dar tikisi ateityje sulaukti didesnės miesto valdžios pagalbos: „Rengiame raštą, kad mums pagelbėtų, padėtų išlaikyti pastatą ir padėtų išspręsti kitas problemas.“

Zokniškiai dažniau sportuos
Zoknių rajono bendruomenės projekto „Sportas – sveikatos šaltinis“ įgyvendinimui skirta 3,782 tūkst. eurų.

Bendruomenės pirmininkė Ligita Stankuvienė dienraščiui sakė, kad bendruomenė gavo tokią sumą, kurios ir prašė: „Mūsų projektas surinko maksimalų balų skaičių ir finansavimą, kurio buvome prašę.“

Direktorės teigimu, tas lėšas prasminga išleisti sportinėms veikloms, nes sportuodami žmonės turi galimybę ne tik pagerinti savo fizinę būklę, bet ir pabendrauti su kartu sportuojančiais žmonėmis.

Ji įsitikinusi, kad bendruomenių vykdoma veikla yra naudinga miestui, tik svarbu, jog bendruomenės savo veiklą vykdytų protingai.

„Bendruomenių yra prikurta visokių ir visokiems tikslams. Aš laikausi standarto, kad gerą rezultatą galima gauti tik vykdant sąžiningą veiklą“, – kalbėjo L. Stankuvienė.

Bus mažinama socialinė atskirtis
Šiaulių bendruomenės pirmininkė Vida Pociuvienė atviravo besidžiaugianti, kad projektui „Šiluma iš mūsų rankų – 2018“ skirta 10 tūkst. eurų.

„Jau pernai dalijome dovanėles vienišiems žmonėms. Šiemet dovanėles gaus daugiau žmonių. Nuostabus jausmas apima, kai vienišas žmogus apsidžiaugia gavęs dovanėlę. Numatėme kalėdines dovanas skirti ir vaikams. Jas įteiksime vaikams iš socialinės rizikos šeimų ir aktyviems vaikučiams, kurie šoka, dainuoja, tai bus tarsi moralinis paskatinimas“, – kokiems tikslams bus išleistos lėšos, pasakojo V. Pociuvienė.

Ji užsiminė, kad prasminga daugiau kalbėti ir apie savanorystę, nes tai – veikla, galinti atnešti daug naudos visai Šiaulių miesto bendruomenei. „Savanorystė kažkokios materialinės naudos neatneša, bet duoda labai didelę moralinę naudą. Savanoriavimas suteikia psichologinį pasitenkinimą, kad tu padarei kažką gero. Norime apie tai daugiau papasakoti aplinkiniams, todėl ta tema ir organizuosime konferenciją“, – sakė V. Pociuvienė.

2018 10 09 6

N. Vilčinskaitė-Zavackienė sakė, kad iš viso buvo vertinama 13 paraiškų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų