Pastarasis mėnuo šiauliečiams menininkams Redai ir Arūnui Uogintams – itin darbingas. Rugsėjo 8-ąją Šiaulių dailės galerijoje atidarę kūrybinio jubiliejaus parodą „Archeologai 25“, neilgai trukus jie kibo į naujo projekto darbus, kurių rezultatas – 80 ant Valstybinio Šiaulių dramos teatro pastato fasado „nutūpusių“ drugelių.

Drugeliai – plenero darbo vaisius
R. ir A. Uogintų tapybos kūrinys ant teatro sienos atsirado dėl jau trečius metus Šiaulių dailės galerijos organizuojamo tarptautinio grafičių meno plenero „Saulės pagrobimas III“.

Prieš dvejus metus startavęs projektas buvo skirtas Saulės mūšio 780 metinėms. Tuo metu įvairiuose miesto rajonuose sukurti kūriniai įprasmino ir interpretavo Lietuvos istorijai svarbų ir Šiaulių miesto tapatumą pabrėžiantį Saulės mūšį. Dabar projektas virsta tradiciniu, kiekvienais metais organizuojamu viešų erdvių meno projektu.  

Į šį meno renginį kasmet kviečiami žinomi Lietuvos ir užsienio menininkai, savo idėjas realizuojantys viešose Šiaulių miesto erdvėse. „Saulės pagrobimas“ – duoklė ne tik miesto gražinimui, bet ir kultūrinio Šiaulių miesto gyvenimo puoselėjimui. „Apgyvendindami“ savo darbus įvairiausiose miesto vietovėse, menininkai miesto bendruomenei skleidžia meno idėjas.

Be naujausio, paskutinio meno plenero „Saulės pagrobimas III“ kūrinio – R. Uogintienės ir A. Uoginto tapytų drugelių – viešose miesto erdvėse „įsikūrė“ ir kiti menininkų darbai: Beno Alejūno „86 karta“, Dainiaus Trumpio „Tvarka ir teisingumas“ bei kt.

Trapi aktorių būtis
Teminiai kūriniai projekto metu viešose miesto erdvėse įprasmina urbanistinę aplinką bei skatina tolimesnes, kūrybines viešų erdvių transformavimo iniciatyvas. Ne išimtis ir R. bei A. Uogintų naujausias darbo vaisius – drugeliai. Teatro sieną „apspitę“ margaspalviai vabzdžiai – teatro meno, grožio ir trapumo simbolis.

„Šio drugelių projekto mintis labai paprasta, bet turinti perkeltinę reikšmę. Drugeliai yra kaip ir aktoriai scenoje, – jų pasirodymo ir „sužibėjimo“ laikas labai ribotas“, – sako tapybos darbo, papuošusio teatro pastato sieną, viena autorių R. Uogintienė.

Drugelių ir teatro gyvenimo sąsajos menininkų kūryboje – akivaizdžios. Ant teatro sienos „nutūpę“ drugeliai visai kaip aktoriai – vieni spalvotesni, ryškesni, kiti blankesni, vieni didesni ir labiau matomi, o kiti blankūs ir tarsi susiliejantys su bendra mase. Kompozicijoje vaizduojama ir viena drugio lerva, dar tik laukianti savo virtimo ryškiaspalviu drugiu arba savo šlovės valandos.

Mini 88 teatro sezoną
Tiesa, meno kūriniu – drugeliais – siekta atskleisti ne tik trapią aktorių gyvenimo laikinumą, bet ir pristatyti 88 Šiaulių dramos teatro sezoną. Prie per visą sieną nusidriekusio drugelių būrio – prierašas, orientuotas į Valstybinių Šiaulių dramos teatro gyvavimo metus. „80 drugelių – 80 metų teatro pastatui“ – skelbia užrašas šalia tapybos darbo.

R. Uogintienė teigia, kad sieninės tapybos kūrinio idėja gimė bendradarbiaujant su teatru ir Šiaulių dailės galerija. Bendra iniciatyva pradėtas meninis projektas neužtruko ir po kelių kūrybinio proceso dienų žaismingi, praeivių akis traukiantys gigantiški drugeliai papuošė ne tik Šiaulių dramos teatro sieną, bet ir visą miestą.

Į viršų