Žmogus gali patikti vien dėl to, kad jis šypsosi, spinduliuoja gera nuotaika, maloniai bendrauja. Užtenka kitam tik parodyti nuoširdų dėmesį, atidžiai jo klausyti, nekalbėti apie save ir geras įspūdis bus paliktas. Be to, toks elgesys suteikia daug privalumų.

Šypsena užkrečia
Palikti gerą įspūdį visai nesunku. Susirasti gerbėjų – taip pat. Kaip sakė Šiauliuose viešėjęs komunikacijos konsultantas, lektorius Giedrius Drukteinis – tereikia būti šiek tiek įdomesniam už kitus.

„Rinkodaroje tai vadinama marketingo miksu, keturiomis P raidėmis“, – vykusiame seminare kalbėjo G. Drukteinis.

Pirmoji P angl. (product) reiškia produktą, kai tikimasi, kad jis visada bus geros kokybės. Bendraujant su kitu, panašiai tikimasi, kad ir pašnekovas bus geru žmogumi. Visada maloniai bendraus, paskolins pinigų, laiku grąžins skolas, padoriai elgsis ir t. t.

Antroji P angl. (price) reiškia kainą. Paprastai, jeigu vienos rūšies pienas kainuoja 1,5 euro, kitas – 0,60 euro centų, neturint pinigų visada perkamas – pigesnis. Kalbant apie santykius su žmonėmis, viskas vyksta panašiai. Laimi tas, kuris neatima daug energijos, nesiskundžia, bet kitiems „įkrauna“ daug gerų emocijų.

„Nekainuokite žmonėms daug. Nebūkite tie, kurie nuolat zyzia, skundžiasi gyvenimu. Atvirkščiai, duokite kažką gero. Aišku, nepasakokite, kiek daug uždirbate, kaip jums viskas sekasi, bet labiau domėkitės kitais“, – patarė komunikacijos konsultantas.

Mes visi mėgstame kalbėti apie save. Daug kartų sakinius pradedame nuo žodžių: „aš“, „man“, „mano“, o tai nėra gerai. Sulauktumėme didesnio aplinkinių palankumo, jeigu tuos pačius sakinius pradėtumėme nuo žodžių: „tu“, „tau“, „tavo“. Lektoriaus teigimu, pastaruoju atveju žmonių požiūris į mus visada pasikeičia, nes pradedama gilintis į tai, ką kitas – nuveikė ar padarė.

„Brangiausias dalykas gyvenime yra ne sveikata, laimė, vaikai ar tėvynė. Galima gyventi be to ir būti laimingam. Daug svarbesnis yra vienas dalykas, kurį išsikovojus sunku išlaikyti, tai yra dėmesys“, – pabrėžė G. Drukteinis.

Norėdami sulaukti daugiau dėmesio, žmonės neretai ryžtasi žiūrovų pilname stadione pasirodyti nuogi, pradeda šokinėti nuo kalnų, krėsti visokiausias išdaigas ir viskas tik tam, kad gautų kelių minučių suvokimą, jog yra svarbūs visam pasauliui.

Būtent todėl lektorius patarė dažniau atkreipti dėmesį į kitus: „Kalbėkite ne apie save, bet  apie tą žmogų, kuris yra jums svarbus. Juokitės iš jo lėkštų bajerių. Jeigu linksi, linksėkite ir jūs, jeigu nori kalbėti apie žvejybą, kalbėkite ir jūs, užuot sakę, kad tai jums neįdomu.“

Išsiskirti yra nesunku
Trečioji P angl. (procurable) reiškia prieinamumą. Pasaulyje yra daug produktų, kuriuos perka visi ir vien dėl to, kad jie – lengvai pasiekiami. Apie žmones galima pasakyti lygiai tą patį. Visada palankiau bus vertinamas tas, kuris į draugo pagalbos skambutį atsilieps, kad ir vidury nakties, visada išklausys ir paprašytas ką nors patars.

„Jūs visada turite pasirinkimą. Galite būti pasyvūs ir tyliai sėdėdami kamputyje laukti, kol prie jūsų kažkas prieis. Galite būti aktyvūs, pirmi prieiti prie žmonių ir juos pakalbinti. Bet kuriuo atveju, jeigu savo istorijos nepapasakosite jūs, tai padarys kiti“, – išskyrė lektorius.

Ketvirtoji P angl. (promoting) reiškia skatinimą, reklamavimą. Šiuo atžvilgiu ir vėl reikia galvoti, kaip pritraukti žmogaus dėmesį ir tapti įdomesniam. Tik kaip tai padaryti, jeigu gimei ir užaugai mažame miestelyje, nepasiturinčioje šeimoje, esi neišskirtinės išvaizdos ir neturi dikcijos?

Atsakymas paprastas – vadovautis žydų sėkmės principu: niekada nesekti paskui minią, bet viską daryti truputį kitaip.

Štai mes visi rytais keliamės iš lovos, prausiamės, valgome, išeiname pro savo būsto duris ir t. t., tačiau jeigu prie kiekvieno veiksmo pridėtume istoriją, gyvenimo ciklas šiek tiek pasikeistų. Pavyzdžiui, galime kitiems papasakoti, kad šiandien prabudome nuo mylimojo ar mylimosios prisilietimo arba jog prižadino šalia prašliaužęs smauglys.

Pusryčiams valgėme ne dešreles su kiaušiniu, bet krembriule. Išėjome ne pro duris, bet iššokome pro langą ir pan.

„Nebijokite elgtis kitaip nei kiti. Jeigu visi vaikšto be kaklaraiščio, jūs kaklaraištį užsiriškite. Jeigu visi sėdi paniurę, jūs nusišypsokite. Jeigu visi laikrodį nešioja ant kairės rankos, jūs nešiokite ant – dešinės. Taip jūs gausite patį brangiausią dalyką – dėmesį“, – kalbėjo G. Drukteinis.

Iš tiesų pasaulyje yra labai daug žmonių, kurie nesišypso, su kitais nesisveikina, nemoka gražiai kalbėti, prajuokinti, pralinksminti, todėl akivaizdu, kad atsiradus bent vienam „kitokiam“, gražiai besielgiančiam žmogui, jis tikrai neliks nepastebėtas. Tik ne visiems aišku, kas yra tas gražus elgesys.

Svarbiausia – žmogiškumas
Komunikacijos konsultantas paaiškino, kad pagal antikos suvokimą, gražu ir mandagu yra tai, kam atlikti suvartojama minimaliai energijos. Pavyzdžiui, galima rėkti visą valandą bandant kažką įtikinti arba galima tą patį pasakyti ramiu tonu, neeikvojant daug jėgų.

Iš viso egzistuoja trys gražaus elgesio kategorijos. Pirmoji – manieros, kurios reiškia elgesį, paremtą žmogiškumu. Anot lektoriaus, žmonija pradėjo gražiai elgtis tuo momentu, kai suvokė, kad reikia paisyti vienas kito interesų, nemindžioti kitiems ant kojų, bet užleisti kelią.

„Niekada netikėkite tais, kurie jums sako, kad nemokate gražiai elgtis. Visi mes mokame elgtis kaip žmonės. Manierų mūsų niekas nemokė, jos tiesiog pačios užgimė mumyse“, – akcentavo G. Drukteinis.

Antroji – protokolas. Jis sukurtas siekiant žmonėms priminti hierarchinę visuomenės struktūrą. Paprastai protokolo laikomasi, kai tenka dalyvauti pobūvyje su aukštesnio rango žmogumi: prezidentu, karaliumi, popiežiumi. Tuomet reikia žinoti, kada jau galima pradėti valgyti, kada galima kalbėti ir pan.

Trečiajai kategorijai priskiriamas etiketas. Tai sistema, padedanti žmonėms identifikuoti savo klasės, luomo, gildijos atstovus.

„Mes visi galime būti šiauliečiai, lietuviai, bet keli iš mūsų visada ryšės kaklaraištį, o tai reiškia, kad vieni bus priskiriami kaimiečiams, kiti – didikams“, – ironizavo lektorius.

Surimtėjęs paragino įsivaizduoti septynis brolius, valgančius vakarienę. Šeši iš jų valgo su šakute ir peiliu, o vienas – pirštais, bet broliai neskuba pastarojo nuginti nuo stalo, nes jis – šeimos narys. Aišku, jie pasąmonėje žino, kad brolis kitoks, bet jam nieko nesako, nes etiketas tam ir reikalingas.

„Niekada nepasirodysite džentelmeniškai, jeigu žmogui nuolat prikaišiosite, kokias klaidas jis padarė. Aišku, klaidas galite pastebėti, bet tokiu atveju svarbiausia pasielgti žmogiškai“, – sakė G. Drukteinis.

Reziumuodamas jis patarė nebijoti pasielgti kitaip nei kiti, nes kad ir kaip bepasielgtumėme, žmonija jau yra išbandžiusi viską – valgyti su pirštais, be peilio ar tik su šakute, šakutę laikyti tiek kairėje, tiek dešinėje rankoje ir pan.

„Kaip bepasielgtumėte, visada atminkite, kad kažkuriame istorijos tarpsnyje buvo daroma taip pat. Jeigu kažkas jus bandys pamokyti, kad elgiasi ne taip, atsakykite, kad anksčiau taip elgėsi anglai. Svarbiausia, niekada neužmirškite šypsenos ir skirkite daugiau dėmesio kitiems“, – patarimus dalijo lektorius.

2018 09 21 7

Seminaro dalyviai domėjosi, kaip palikti gerą įspūdį kitiems.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų