Šiaulių miesto valdžia susitarė su Šiaulių arenos operatoriumi – VšĮ „Pramogų sala“ – dėl kai kurių koncesijos sutarties punktų pakeitimo. Jeigu pakeistą sutartį patvirtins ir miesto Taryba, ilgiai trukę nesutarimai pagaliau baigsis.

Laukia Tarybos patvirtinimo
„Sutartis pakeista. Derėtasi ir susiderėta. Spalio mėnesį Tarybai keliaus sprendimo projektas. Labai tikiuosi, kad politikai nesiims keisto žaidimo ir pakeista sutartis bus patvirtinta“, – tokiais žodžiais vakar vykusią spaudos konferenciją pradėjo miesto meras Artūras Visockas.

Panašiai apie įvykusias derybas atsiliepė ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis: „Šis pusmetis nebuvo lengvas, įvyko ne vienas susitikimas. Galbūt administracijos kategoriškumas, maksimalių rezultatų siekimas ir lėmė, kad tas derybų procesas tiek ilgai truko.“

Jau ilgą laiką Šiaulių miesto savivaldybė ir „Pramogų sala“ nesutarė dėl 2016 metais sumokėto koncesijos mokesčio. Dėl to teismo buvo prašyta įmonei „Pramogų sala“ taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Kitaip tariant – įšaldyti jos sąskaitas. Prieita net iki Arbitražo teismo.

Vis dėlto dabar panašu, kad teismo procesas bus sustabdytas, nes abi pusės, suvokusios, kad bylinėjimasis brangiai kainuoja, pasuko derybų keliu.

Panaikino kelis sutarties punktus
Administracijos direktorius informavo, kad pavyko susitarti dėl koncesijos mokesčio. Įmonė per trejus metus sutiko Savivaldybei grąžinti 107 tūkst. eurų. Susitarta ir dėl koncesijos mokesčio mažinimo. Jeigu Taryba pritars, Savivaldybė įmonei per trejus metus vietoje 215 tūkst. eurų, mokės 160 tūkst. eurų koncesijos mokestį. Tokiu atveju „Pramogų salai“ teks savo veiklą efektyvinti taip, kad tų lėšų užtektų.

Sutartyje trejiems metams panaikintas punktas, leidžiantis su tuo pačiu koncesininku pratęst sutartį dar dešimčiai metų. Savivaldybės administracijai tokia sąlyga pasirodė nepriimtina, todėl ji buvo išbraukta.

Taip pat išbrauktas punktas, kuris skambėjo šitaip: „Jei Koncesininkas, vykdydamas koncesinę veiklą per vienerius veiklos metus gauna pelną (teigiamas balansas), tai Savivaldybė koncesijos mokesčio nemoka, o jei Koncesininko grynasis pelnas per vienerius veiklos metus yra didesnis nei 6 proc., Koncesininkas įgyja pareigą sumokėti Savivaldybei koncesijos mokestį, kuris yra lygus visai grynojo pelno sumai, viršijančiai 6 proc., iki einamųjų metų liepos 1 d.“

Tikisi taikaus bendradarbiavimo
Susitarus dėl minėtų punktų iš sutarties išbraukimo ar jų pakeitimo, praėjusią savaitę Savivaldybė iki spalio 10 d. inicijavo Arbitražo teismo proceso sustabdymą.

„Pritarus Tarybai, inicijuosime teismui prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių nutraukimo. Pasirašysime pataisytą koncesijos sutarties tekstą ir nuo spalio mėnesio turėsime naują teisinę situaciją, kuri galios dar trejus metus iki koncesijos sutarties pabaigos“, – sakė A. Bartulis.

VšĮ „Pramogų sala“ direktoriaus pavaduotojas Gintaras Radavičius komentavo, kad pakeisti sutarties punktai įmonei nėra palankūs ir kol kas dar neaišku, kaip visa tai paveiks jos veiklą.

„Laikausi tos nuomonės, kad geriau bloga taika nei geras karas. Išvardyti punktai yra aptarti, suderinti. Lieka tikėtis, kad Taryba pritars mūsų susitarimams. Nežinau, kaip mums seksis sumažinus koncesijos mokestį, tai pamatysime po metų. Aišku, ieškosime būdų, kaip išsilaikyti, galbūt teks sumažinti darbuotojų skaičių ir ieškoti kitų taupymo variantų. Bet kuriuo atveju, akivaizdu, kad tai tikrai nebus lengva“, – guodėsi G. Radavičius.

Meras apibendrino, kad nepaisant visko, svarbiausia, jog pavyko susitarti taikiai: „Manau, kad šiame susitarime yra daugiau taikos negu kažko kito. Manau, mes toliau bendradarbiausime ir iš to turėsime abipusę naudą.“

Į viršų