Šiandieninėje visuomenėje moterys skiria ypatingą dėmesį savo išoriniam grožiui, o ypač makiažui. Susirasti profesionalią makiažo meistrę, kuri nenuvils ir išpildys visas svajones, dažnai tampa sunkiu darbu. Dauguma šiauliečių jau žino jaunąją vizažistę-grimo dailininkę Gabrielę Švarcukaitę, kuri dar labai jauna, tačiau jau ne vieną stebina savo sugebėjimais ir nepaprastu talentu išryškinti moters natūralų grožį. Jaunoji vizažistė-grimo dailininkė jau turi įkūrusi savo grožio studiją ir visada stengiasi dar labiau patobulinti savo žinias, tad jos populiarumas sparčiai didėja.

G. Švarcukaitė sutiko dienraščio „Šiaulių naujienos“ skaitytojams papasakoti apie vizažistės darbo pradžią, pagrindines makiažo tendencijas, daromas klaidas ir savo svajones.

– Kaip susidomėjote vizažistės darbu?
– Susidomėjau visiškai atsitiktinai. Vizažistės darbą atradau per savo eksperimentus, kai buvau maždaug 8-oje ar 7-oje klasėje. Pradėjau žiūrėti įvairius videoklipus, kuriuose parodoma, kaip merginos darosi makiažą. Pradėjau imti mamos dažus, eksperimentuoti, domėtis tuo.

Po kiek laiko visa tai peraugo į aistrą. Tada pradėjau nuolat pirkti įvairias medžiagas, teptukus. Labai daug eksperimentavau ant savęs, išbandžiau įvairius įvaizdžius. Vieną kartą pabandžiau savo pusseserę padažyti – jai patiko. Tada paprašė pusseserės draugė. Taip pradėjau dar labiau gilintis, dar daugiau priemonių pirkti, nes vieno atspalvio pudros neužtenka.

Viskas plėtėsi ir plėtėsi, kol galiausiai nusprendžiau, kodėl gi nepabandžius būti vizažiste. Į tai pradėjau žvelgti visai kitomis akimis. Pamačiau, kad iš to galiu užsidirbti, moterys yra patenkintos, joms patinka, ką aš darau, kokį įvaizdį joms sukuriu.

– Apie kitą profesiją nebuvote pagalvojusi?
– Visada nuo vaikystės svajojau būti dailininke. Dabar aš vadinuosi vizažiste-grimo dailininke. Esu baigusi Šiaulių dailės mokyklą. Ji man suteikė spalvinį suvokimą, sužinojau, kokie pagal anatomiją yra mūsų bruožai. Aš žiūriu į žmogų ir automatiškai matau, kaip pieščiau. Visa tai ir makiaže atsispindi.

Savo karjerą šioje sferoje pradėjau labai anksti, kai man buvo 16 m., o dabar esu 18 m. Per dvejus metus gan sparčiais žingsniais šuoliuoju į priekį. Po dvejų metų pradėjau ir pati vesti mokymus. Mokau merginas pasidažyti, apmokau profesionalias vizažistes. Drobė yra visiškai lygi ir balta, o žmogaus veidas turi reljefą. Kiekviena žmogaus veide esanti linija ar bruožas įkvepia tolimesniam kūrybiniam procesui. Taip ir gimsta makiažas.

Prieš tai gaminau papuošalus, visada nuo vaikystės buvau meniška ir labai versli. Dariau viską, kas susiję su menu. Galvodavau, kad kada nors atsidarysiu savo meno studiją.  Po to pagalvojau, kad noriu ne meno studiją atsidaryti, bet grožio studiją. Tai dabar ir turiu tai.

Makiažas savaime atėjo į mano gyvenimą. Šiuo metu mokausi profesinėje mokykloje – po 10 klasės įstojau mokytis kosmetikės specialybės. Būdama mokykloje supratau, kad tai yra mano kelias, kad atradau save ir nebenoriu to tikrai paleisti. Aš atradau veiklą, kurioje pailsiu. Labai myliu šį darbą, nors kartais tikrai pavargstu. Tačiau pailsėjusi vėl ilgiuosi savo klienčių, savo priemonių, savo darbo.

– Kokius vedate kursus?
– Vedu individualius makiažo kursus, kartais kursus organizuoju ir grupelėms. Tai yra nuo pieštukinės iki švytėjimo technikos ar tobulo akių pravedimo technikos. Sudarome tokias programas, atsižvelgiant į tai, kokių žinių trūksta moterims.

Vienos merginos ima vieną pamokėlę tam tikroje temoje, kitos nori pagilinti žinias, užpildyti spragas, kitos mokosi nuo pačių pagrindų. Tikrai yra daug susidomėjusių. Pavyzdžiui, spalio mėnesį beveik nebeturiu jau vietų. Dirbu dideliu tempu, pildosi jau ir kitų metų kalendorius. Dabar labai daug atsiranda moterų, kurios nori įsilieti į grožio sferą, joms yra įdomu, stengiasi dėl savęs, daugiau dėmesio skiria savo išvaizdai.  

– Kokia buvo vizažistės darbo pradžia?
– Buvo vienas kartas, kai galvojau, kad tai gal yra ne man. Atrodė, kad nėra klienčių. Turėjau abejonių dėl savo įgūdžių, dėl žinių. Tada susiėmiau ir pradėjau labai daug gilintis į šią sferą, investuoti į savo žinias. Daugiau tokių dvejonių nebuvo. Taip pat turiu labai didelį artimųjų palaikymą. Jie mane motyvuoja ir palaiko mano idėjas.

– Kokį makiažą jūs atliekate?
– Aš atlieku dieninį, vakarinį, nuotakos, jaunikio grimą ir teminį makiažą. Dirbu su įvairiais projektais. Turime projektą, su kuriuo keliaujame po Lietuvą, padedu ruoštis čempionatams, kuriu įvairius įvaizdžius. Pavyzdžiui, nagų meistrės dalyvauja čempionatuose. Tai ir aš prisidedu prie jų laimėjimų. Ne vieną taurę esame iškovoję. Labai daug dirbu su nekasdieniniais makiažais.

– O jūs pati gal esate kokių nors laimėjimų pasiekusi?
– Šiais metais dalyvavau Lietuvos čempionato fotokonkurse, kuriame jaunojo talento kategorijoje laimėjau 5-ąją vietą. Tai buvo mano debiutas. Esu dar dalyvavusi vestuvių parodoje, kurioje kūriau nuotakos įvaizdį. Šiame konkurse laimėjau prizinę vietą. Labai yra smagu dalyvauti, išbandyti save, savo jėgas. Ateityje tikrai planuoju dar ne kartą dalyvauti, nes taip įrodau sau, jog galiu daugiau.

– Kokios yra jūsų klientės?
– Turiu įvairių klienčių. Yra VIP klientės, su kuriomis beveik kiekvieną mėnesį susitinkame, kurios dažosi įvairiomis progomis. Tiek vestuvėms, tiek krikštynoms. Būna kažkokia išvyka, fotosesijos, kurių metu moterys nori būti gražios. Yra nuolatinių klienčių, bet yra ir tokių, kurios tik vieną kartą per metus ateina pas mane. Kiekvienoje sferoje galime susidurti su įvairiomis klientėmis, bet turime mokėti gražiai paaiškinti, patarti, viską tinkamai išspręsti.

– Kokio makiažo pageidauja nuotakos?
– Pastebėjau tokį dalyką, kad rudenį visos nuotakos nori ryškių lūpų. Manau, kad jas paveikia spalvinis koloritas. Vasarą renkasi lengvesnį makiažą, daugiau išryškiname akis.

Iš tikrųjų  būna labai įvairių nuotakų. Vienos nori labai ryškaus makiažo, kitos – visiškos klasikos, o dar kitos – blizgučių ir matinių atspalvių. Mes kartu kuriame bendrą įvaizdį, atsižvelgiu į jų norus, į visas makiažo galimybes.

Pasitaiko, kad nuotakos nori to, kas joms netinka. Tada atrandame tarpinį makiažą, kad būtų ir nuotaika, ir aš, ir fotografai patenkinti. Randame aukso viduriuką.

– Minėjote, jog ir jaunikiui darote makiažą. Ar tokių daug atsiranda?
– Šiais laikais kuo toliau, tuo daugiau jaunikių to nori. Jiems tai tampa normalu ir įprasta. Makiažo sfera keliauja į priekį labai sparčiai, todėl ateityje daugiau vyrų norės grimo.

Jaunikio grimas nėra toks, kaip nuotakos. Natūraliai vyrų veido odos atspalvis yra sulyginamas, nuimamas veido blizgėjimas, pakoreguojame antakius, lūpas patepame vazelinu. Tai yra labai minimalus ir plika akimi tikrai nepastebimas makiažas.

Vyrai keičia savo požiūrį ir supranta, kad ir jiems kartais to reikia. Ypač per fotosesijas, pats jaunikis jaučiasi daug geriau ir vėliau dėkoja, kad buvo atliktas grimas.

Būna vyrų, kurie nepasidarė makiažo, tad šalia stovinti nuotaka atrodo lyg princesė, o jaunikis – raudonas kaip burokėlis.

– Kuo jūs išsiskiriate iš kitų vizažisčių?
– Anksčiau savo karjeros pradžioje galvodavau, kad makiažas yra kaip tam tikras menas ir nieko daugiau. Tačiau šiame darbe yra labai daug pasislėpusių sričių. Mes klientams esame ir psichologai, nes turime labai gerai mokėti nuraminti nuotaką, nuteikti ją procedūrai. Taip pat turime būti menininkais ir stilistais. Turime mokėti sukurti bendrą įvaizdį, nusimanyti apie koloristiką.

Manau, vienas iš išskirtinesnių bruožų ir yra tai, kad aš į makiažą žiūriu labai rimtai. Neturiu makiažo šablono, kiekviename veide esanti linija mane įkvepia. Makiažą turime atlikti pagal žmogaus anatomiją, atsižvelgiant į jo prigimtines detales. Negalima per daug nukrypti, nors, žinoma, yra ir transformuojantys makiažai, teminiai įvaizdžiai. Niekada neišleisčiau su tokiu makiažu į šventę moters, kurios niekas nepažintų ir klaustų, kas tau taip padarė. Aš atsižvelgiu į daugiau dalykų ir į daug ką gilinuosi.

– Koks makiažas jums yra gražus?
– Man patinka švytintys, lengvi makiažai. Daug dėmesio skiriu veido odos paruošimui prieš makiažą. Darau specialius pilingus, veido kaukes. Ypač didelį dėmesį skiriu nuotakų veido odai. Jei nebus gražiai padengta oda, jei visko bus per daug, atrodys nenatūraliai, tai visas makiažas, nors ir kaip gerai bus akys padažytos, bet, deja, jis neatrodys gerai. Manau, jog pats svarbiausias dalykas makiaže yra veido odos padengimas.

– Ar stengiatės išryškinti moters gražiausius veido bruožus ar paslėpti trūkumus?
– Kai tik pradėjau dirbti, buvo vienas požiūris, tačiau jis pasikeitė. Anksčiau atrodė, kad jei išlįs strazdana ar raudonis, tai jau yra blogai, tačiau kurios nori tai paslėpti, užmaskuoju. Visada stengiuosi išryškinti natūralų moters grožį ir per daug nenukrypti nuo gamtos.

– Ar turite vizažistę, kuri jums yra lyg autoritetas?
– Yra meistrė Matilda Inozemtseva iš Ukrainos. Buvau jos kursuose, ji kardinaliai pakeitė mano
požiūrį į makiažą, į techniką, apskritai į šį darbą. Dabar spalio mėnesį važiuosiu kelti kvalifikacijos į II lygio kursus pas ją. Ji yra mano pavyzdys, kuriuo noriu sekti.

– Kokios yra lietuvių makiažo tendencijos?
– Dar yra tokių lietuvių, kurios neskoningai dažosi, bet jau mažėja nenatūralumas ir perdėtas
puošnumas. Tikrai galiu pagirti, kad didžioji dalis moterų labai daug dėmesio skiria savo išvaizdai, makiažui, odos priežiūrai. Reikia nepamiršti, kad makiažas niekada gražiai neatrodys, jei oda nebus prižiūrėta. Lietuvaitės yra šaunuolės, pažiūrėjus į kitų šalių merginų makiažus, mes tikrai pirmaujame.

– Kokias moterys daro klaidas?
– Bando per daug užmaskuoti, per daug apkrauna veidą. Dažnai pasirenka ne tą atspalvį arba per daug padengia veidą. Taip pat būna, kad pasirenka ne tokį lūpų dažų atspalvį. Labai dažnai pastebiu  antakių klaidų. Jie būna per daug nupešioti, per ryškūs, nenatūraliai atrodantys. Aš taip pat atlieku antakių korekciją ir dizainą, stengiuosi, jog harmoningai atrodytų antakiai, kad per daug neišsiskirtų ir būtų savo vietoje.

– Kas yra madinga šiais metais?
– Yra madingas veido odos švytėjimas. Grįžtama prie natūralumo, nebedarome grafiškų antakių. Dabar madinga lūpas padažyti blizgiu, grįžta klasikiniai, blizgūs lūpų dažai. Iš mados išeina matiniai atspalviai. Šiais metais labai populiarūs yra violetiniai, rusvo atspalvio, turkio spalvos  šešėliai.

– Ar pritariate, kad makiažas daro stebuklus?
– Galbūt taip. Makiažas moterims labai daug suteikia pasitikėjimo. Kai kurios moterys turi tam tikrą kompleksą, kurį nori užmaskuoti. Su makiažu galima labai daug ką padaryti. Makiažo galimybės yra beribės. Šiais laikais keičiasi tekstūros, atsiranda daugiau galimybių kurti ir išpildyti tam tikrą viziją.

– Tobulas akių pravedimas daugeliui moterų yra neįmanoma misija. Ką galėtumėte patarti?  
– Nežinau – kodėl, bet daugumai moterų yra sunku padaryti tobulą akių pravedimą. Svarbiausia atkreipti dėmesį į priemones. Iš tikrųjų yra labai lengva išmokti, tereikia žinoti tam tikrus taškus. Sunku žodžiais papasakoti, reikia pamatyti.

– Ką pasakytumėte toms, kurios nori tapti vizažistėmis?
– Pasakyčiau, jog nebijokite eksperimentuoti, gilintis ir atrasti savo išskirtinumą, kodėl klientas turėtų rinktis būtent jus, o ne kitas grožio specialistes. Taip pat patariu nenusivertinti savęs, nenusipiginti. Reikia  įvertinti savo laiką, priemonių krepšelį, žinių bagažą, nesustoti vienoje vietoje, visada kelti kvalifikaciją, nes makiažo tendencijos labai sparčiai keičiasi. Pirmauja tie meistrai, kurie nestovi vietoje, kurie visada turi kažko naujo pasiūlyti klientams, kurie nebijo būti grožio sferoje.

– Kokios yra jūsų svajonės?
– Turu labai didelę svajonę. Noriu dalyvauti ir laimėti prizinę vietą pasaulio grožio čempionate, kuris vyksta Prancūzijoje. Yra nepaprastas jausmas laikyti apdovanojimą ir žinoti, kad patenki tarp  pačių geriausių pasaulyje. Viena iš svajonių neseniai išsipildė – turiu savo grožio studiją. Ateityje turiu labai daug planų, nežadu sustoti vienoje vietoje. Norėčiau įkurti ir savo akademiją, jau po truputį ruošiu ir mokymosi programą.

2018 09 14 11

2018 09 14 13

2018 09 14 14

Vizažistės-grimo dailininkės G. Švarcukaitės sukurti makiažo pavyzdžiai.
G. Švarcukaitės asmeninio archyvo nuotr.

 

Į viršų