Kitais metais bus nustatyta didesnė elektros kaina buitiniams vartotojams. Dėl neprognozuojamai augančios biokuro kainos, gali pabrangti ir šildymas. Jau dabar akivaizdu, kad dėl augančių kainų vartotojų piniginės plonės sparčiau.

Galutinės kainos dar nežino
AB „Šiaulių energija“ atstovė spaudai Marina Visockienė informuoja, kad šilumos kainos pokyčius lemia keletas faktorių. Vienas iš jų – šilumos kainų dedamųjų perskaičiavimas kasmet.

Perskaičiavus ir Šiaulių miesto savivaldybei bei Valstybinei kainų bei energetikos kontrolės komisijai patvirtinus šilumos kainos dedamąsias, šilumos kaina bendrovės vartotojams nuo šių metų lapkričio 1 d. turėtų mažėti apie 7 proc. Tačiau kitas svarbus šilumos kainą įtakojantis veiksnys – kuro kainos.

„Faktiškai pirkto kuro kainos įskaičiuojamos į šilumos kainas. Dėl pabrangusio biokuro prognozuojame, kad šilumos kaina gali didėti. Kiek tiksliai ji kis, dar pasakyti negalime, nes kol kas esame įsigiję tik apie pusę biokuro, reikalingo visam šildymo laikotarpiui. Pažymime, kad bendrovės tikslas – vartotojų šilumos poreikių tenkinimas jiems mažiausiomis sąnaudomis“, – „Šiaulių naujienoms“ atsiųstame laiške cituojama M. Visockienė.

Teks padengti energijos įsigijimo sąnaudas
Didesnių sąskaitų vartotojai gali sulaukti ir už elektrą. SEB banko l. e. p. vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas pranešime žiniasklaidai rašo, kad dėl didesnės šiemet elektros kainos didmeninėje rinkoje neišvengiamai 2019 metais bus nustatyta didesnė elektros kaina buitiniams vartotojams.

Jis primena, kad elektros energijos kaina buitiniams vartotojams yra reguliuojama. Dauguma vartotojų, pasirinkę AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) siūlomą standartinį planą, už elektros energiją šiemet moka 11,3 ct už kilovatvalandę. Nustatyta didmeninė elektros kainos dalis 2018 metams yra maždaug 3,4 ct už kilovatvalandę, tad didmeninės kainos dalis sudaro trečdalį galutinės kainos. Tačiau jau dabar aišku, kad didmeninė elektros kaina bus bent 1 ct didesnė, negu nustatyta šiems metams, tad pagal galiojančius įstatymus vartotojams reikės kompensuoti ESO šiemet patiriamas didesnes, negu planuota, elektros energijos įsigijimo sąnaudas.

Ekonomistas sako, kad žmonės priprato prie mažėjusios elektros kainos tendencijų, tad žinią apie jų kėlimą sutiks neigiamai. Vargu ar žmones paguos faktas, kad didmeninė elektros kaina augo visame regione (ir Baltijos, ir Šiaurės šalyse), todėl su didesnėmis sąskaitomis už elektrą veikiausiai susidurs visų šių šalių gyventojai.

Mokėsime bent keliais procentais daugiau
T. Povilauskas paaiškina, kad priežasčių, kodėl pastaraisiais mėnesiais elektros kaina biržoje ūgtelėjo, yra kelios. Pirma, vandens lygis Šiaurės šalių hidroelektrinių baseinuose dėl sausų orų yra mažesnis negu prieš metus. Antra, laikinai buvo išjungta daugiau, negu planuota, atominių elektrinių blokų Švedijoje ir Suomijoje (įdomu tai, kad šiltesnis, negu įprasta, Baltijos jūros vanduo, kuriuo mėgavosi poilsiautojai, buvo per šiltas atominių elektrinių blokams aušinti, tad už klimato pokyčius teks mokėti didesne elektros kaina). Trečia, vidutinė gamtinių dujų kaina didmeninėje rinkoje šiemet yra ketvirtadaliu didesnė negu prieš metus. Ketvirta, apyvartinių taršos leidimų kaina ūgtelėjo beveik keturis kartus. Beje, kaltinti nuo rugpjūčio vidurio taisomos „NordBalt“ jungties dėl elektros brangimo Lietuvoje negalima, nes apskritai kelias dienas rugpjūčio pabaigoje didmeninės elektros kaina Lietuvoje buvo netgi mažesnė negu Švedijos ketvirtojoje zonoje.

Lietuvoje pagaminama tik trečdalis visos reikalingos elektros energijos, o likusią importuojame, tad mes esame tiesiogiai priklausomi nuo elektros kainą lemiančių veiksnių aplinkinėse šalyse, įskaitant ir Rytų kaimynes. Beje, elektros kaina dienos metu Lenkijoje dar didesnė, todėl elektra per „LitPol Link“ jungtį dieną įprastai teka Lenkijos kryptimi. Kad ir ką kalbėtume apie energetinį saugumą, neveikiant „NordBalt“ jungčiai, elektros srautai iš Karaliaučiaus srities ir Baltarusijos sudaro du trečdalius viso elektros importo į Lietuvą. Kainos Lietuvoje galėtų mažėti dėl stipresnio vėjo, tačiau jis šiais metais irgi buvo silpnesnis.

Dabartinė padėtis elektros rinkoje rodo, kokią įtaką elektros kainai turi laikinai išjungti keli atominių elektrinių blokai Švedijoje ir Suomijoje. Tad jeigu švedai laikysis pažadų uždaryti du atominių elektrinių blokus jau 2020 metais, pigios elektros rinkoje jau netrukus sumažės ir nelaikinai. Beje, atsinaujinantys energetikos ištekliai dar negali užtikrinti konkurencingos elektros kainos. Žinoma, saulės energetikos įrenginiai sparčiai pinga, tad lūkesčiai dėl jų didesnės įtakos regionui yra nemaži. Galiausiai padidėsiančios elektros kainos vartotojams Lietuvoje gali paskatinti populistines kalbas, kad be baltarusiškos ir rusiškos elektros vis tiek neišsiversime, tad konkurencingų gamybos pajėgumų didinimas šalyje turi būti strateginė užduotis Lietuvoje.

Ekonomisto teigimu, elektros kaina Lietuvoje yra trečia pagal mažumą Europos Sąjungos šalyse, tad dar labiau susispausti ir atrasti elektros energetikos sektoriui šaltinių, kaip neleisti kitąmet didėti galutinei elektros kainai, bus sudėtinga. Daug veiksnių, kurie lėmė elektros brangimą biržoje, gali būti išties trumpalaikiai, tad elektros kaina didmeninėje rinkoje kitąmet veikiausiai vėl bus mažesnė, tačiau buitiniams vartotojams 2019 metais teks už elektrą mokėti bent keliais procentais daugiau.

Skirtumą kompensuosime kitais metais
ESO atstovas ryšiams su visuomene Tomas Kavaliauskas „Šiaulių naujienoms“ komentuoja, kad visą gyventojams tiekiamą elektros energija ESO įsigyja tarptautinėje elektros biržoje „Nord Pool”. Vidutinė pirmojo pusmečio didmeninė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje sudarė 43,7 euro/MWh ir buvo beveik 26,8 proc. didesnė nei tuo pačiu laiku 2017 m. Be to, didmeninė elektros kaina dėl sausesnių nei įprasta metų ir atominių jėgainių Švedijoje bei Suomijoje remonto augo visame regione. Pastebėtina, kad elektros įsigijimo kaina galutinėje elektros kainoje buitiniams klientams sudaro apie 40 proc., atitinkamai šios dedamosios augimas didintų ir galutinę elektros energijos kainą.

„Konkrečių elektros kainos dydžių kol kas negalime įvardyti, nes jie priklauso nuo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skaičiavimų. Be to, einamaisiais metais elektros rinkos kainų padidėjimo įtakos buitiniai klientai nejaučia – šią įtaką prisiima visuomeninis tiekėjas, tačiau susidaręs didžiulis skirtumas turėtų būti kompensuotas visuomeniniam tiekėjui vėlesniais metais“, – sako T. Kavaliauskas.

 

Reklama: zidiniaipigiau.lt

Į viršų