Rugsėjo 15 d. Šiauliuose vaikų ir jaunimo klubas „Tarp savų“ dviračių entuziastus pakvies į jau 10 kartą organizuojamą pilietinę akciją „Laisvė dviračiui“. Jau ne vienerius metus organizuojamos akcijos vienas pagrindinių organizatorių ir klubo „Tarp savų“ vadovas, fotografas, pedagogas Ramūnas Snarskis sako, kad renginio metu dalyviai nebijo blogo oro – važiuoja ir saulei kaitinant, ir lietui lyjant. Juk šiuo renginiu skatinama atkreipti vairuotojų dėmesį į keliais riedančius dviratininkus, todėl akcijoje galioja tik viena taisyklė – svarbu ne greitis, o saugus važiavimas.

Teikia visokeriopą pagalbą
Jubiliejinės, 10 pilietinės akcijos „Laisvė dviračiui“ rengėjas klubas „Tarp savų“ – R. Snarskio nuopelnas. Klubo vadovas, prisimindamas klubo įkūrimą, mena 2001 metus.

„Buvau kupinas idėjų, todėl atėjau į „Šiaulių televiziją“ ir tuometinio direktoriaus paklausiau, ar galėčiau kurti laidą jaunimui. Gavęs jo palaiminimą ėmiau rodyti laidą, kuri sulaukė pasisekimo jaunuomenės gretose ir todėl kilo noras įtraukiant jaunimą nuveikti dar kažką daugiau. Į galvą šovė mintis, kad reikia įkurti jaunimo klubą, todėl to greit ir ėmiausi. Tais pačiais 2001-aisiais įregistravome nevyriausybinę organizaciją – asociaciją-klubą „Tarp savų“ vaikams, kuriems trūko veiklos ir užimtumo“, – sako R. Snarskis.

Vis augantis jaunimo susidomėjimas skatino kilti  aukštyn, todėl nuo 2003 metų klubas pradėjo veikti dar ir kaip vaikų užimtumo dienos centras.

„Nuo pirmos klubo įkūrimo dienos iki šiol vykdome projektus, skirtus vaikams, kuriems reikalinga pagalba, nes daugelis jų – iš nedarnių ar asocialių šeimų. Čia vaikai gauna visokeriopą pagalbą su namų darbais, dėmesį, užimtumą. Vaikus čia mokome filmuoti, fotografuoti, kartu organizuojame renginius. Dienos užimtumo centre turime pedagogų, socialinių darbuotojų, psichologų, todėl vaikams suteikiame visas galimybes augti ir tobulėti“, – teigia R. Snarskis.
Jis mini, kad klubas „Tarp savų“ glaudžiai bendradarbiauja ir su muzikantais, su kuriais vykdo įvairiausius projektus.

Pavyzdžiui, kitiems metams su dienos centro vaikais planuojama pastatyti miuziklą apie narkotikų vartojimo žalą.

„Su vaikais sugalvojame ir nuveikiame pačių įvairiausių dalykų: stovyklaujame su palapinėmis, važiuojame pas kitų dienos užimtumo centrų vaikus. Yra buvę, kad su vaikais net gyvenome miškuose. Gyvenimas klube buvo ir yra labai spalvingas – jei kada galėsiu, būtinai apie tai parašysiu knygą“, – juokauja R. Snarskis.

Gerumas – gerumu
Mokyklinio amžiaus vaikai į dienos užimtumo centrą „Tarp savų“ renkasi labai noriai. Klubo vadovas sako, kad klube užaugino ir į pasaulį išleido jau ne vieną kartą, su buvusiais nariais labai gerai sutaria iki šiol.

Daugelis jų emigravo, tačiau grįžę į Lietuvą užsuka ir į klubą, pasipasakoja, kaip sekasi. „Tarp savų“ vadovas teigia, kad dėl emigracijos problemos su klubo vaikais dažnai kalbasi apie ateitį, karjeros galimybes Šiauliuose ar bent jau Lietuvoje.

„Mes siekiame, kad jauni žmonės turėtų ko siekti, turėtų kur pasilikti ir ką čia, Šiauliuose ar Lietuvoje, veikti. Užsienis ir emigracija – gerai, tačiau būti geru šeimininku namuose – dar geriau“, – sako R. Snarskis.

Šiuo atveju jis naudojasi savo, kaip Šiaulių profesinio rengimo centro mokytojo, padėtimi, nes turi galimybę klubo vaikus tiesiogiai supažindinti su ateities perspektyvomis, galimomis profesijomis.

„Esame išugdę jau ne vieną specialistą, kurie profesinio rengimo centre įgijo net po kelias profesijas, o dabar sėkmingai dirba. Iš savo klubo vaikų užauginome ne vieną socialinę darbuotoją ir net vieną daktarą“, – sako R. Snarskis ir užsimena apie linksmai pasibaigusią istoriją, kai patyręs galvos traumą nuvažiavo į Respublikinę Šiaulių ligoninę, o ten jį pasitiko buvęs klubo „Tarp savų“ auklėtinis.

„Tai natūralus dėsnis – kadaise tu padarei žmogui gera, o dabar jis daro gera tau“, – džiaugiasi klubo vadovas.

„Laisvė dviračiui“
Pilietine akcija „Laivė dviračiui“ šiuo metu rūpinasi vaikų ir jaunimo klubas „Tarp savų“. Tiesa, tai buvo ne visada – 2009 metais pirmą kartą organizuojamam renginiui pradžią davė Šiaulių miesto savivaldybės Taryba, kurioje tuo metu buvo ir R. Snarskis.

„Pamanėme, kad Šiauliams reikia kokio nors renginio, skirto dviračiams, nes jie kadaise garsėjo kaip dviračių miestas. Šiauliuose seniau vykdavo įvairios varžybos, o po to staiga, vienu metu visi šie dviratininkų renginiai „mirė“, – prisiminimais dalijasi vienas pilietinės akcijos iniciatorių.

Po kelių organizuotų renginių dviračiams Savivaldybė šios idėjos galiausiai atsisakė, tačiau matydamas aplinkinių susidomėjimą ir nusisekusius „Laisvės dviračiui“ renginius, R. Snarskis „užsispyrė“ tęsti šį dviratininkų kasmet laukiamą projektą. Parašęs projektą ir laimėjęs konkursą, jis toliau vykdė „Laisvės dviračiui“ pilietinę akciją.

„Pirmuosiuose renginiuose nebuvo labai sudėtinga dirbti, nes tai rengėme kartu su Šiaulių miesto savivaldybe ir tam buvo kuriamos didelės darbo grupės. Dabar esame nedidelė komanda, tačiau turime nuveikti tuos pačius darbus. Tai reikalauja daug laiko ir pastangų – net ir surasti rėmėjus reikalauja daug kantrybės ir atkaklumo“, – teigia R. Snarskis ir priduria, kad su kiekvienais metais suorganizuoti renginį tampa vis lengviau, nes įgyja ištikimų draugų ir rėmėjų, kurie neatsisako pagelbėti. Vieni tokių – prekybos ir pramogų centras „Tilžė“, jau kelintus metus dovanojantis dviračius, kuriuos vėliau gali laimėti pilietinės akcijos dalyviai.  

Galimybių laimėti dviračius organizatoriai – klubas „Tarp savų“ – kasmet sugalvoja pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, vienais metais floristai galėjo laimėti dviračius už gražiausiai gėlėmis dekoruotą dviratį, o vaikai galėdavo laimėti vaikiškus dviratukus už gražiausiai nupieštus piešinius ant asfalto.

Akcijos centre – ekologija ir dviratininkų saugumas
Jau 10 metų organizuojamo renginio „Laisvė dviračiui“ vienas organizatorių R. Snarskis tikina, kad ši pilietinės akcijos tradicija – labai laukiama miesto gyventojų. Jis sako, kad nors dalyvių skaičius kasmet varijuoja, tačiau nėra buvę metų, kad renginyje būtų mažiau nei 140 dviračių entuziastų.

„Tarp savų“ vadovas teigia, kad per 10 metų buvo sulaukta ir 400, ir 500, ir 600 dalyvių, tačiau jų rekordinis skaičius – 1176 Šiauliuose dviračių trasa riedėję žmonės.

„Nuo to laiko, kai pradėjome organizuoti „Laisvė dviračiui“, Šiauliuose žymiai padaugėjo tokio pobūdžio renginių ir pačių dviratininkų. Mes džiaugiamės, kad Šiauliai vėl tampa aktyvus dviratininkų miestas“, – sako R. Snarskis.

Kasmetinio dviratininkų suvažiavimo iniciatorius teigia, kad šio renginio tikslas – atkreipti vairuotojų dėmesį ir jiems priminti, jog dviratininkai yra tokie pat kelių eismo dalyviai. Dėl to šioje akcijoje galioja viena taisyklė – svarbu ne greitis, o saugus važiavimas.

„Be galimybės laimėti dviračius dalyvių lauks ir simbolinis nugalėtojo medalis – nors greitis nebus fiksuojamas, tačiau kiekvienas yra nugalėtojas jau vien dėl to, kad saugiai nuvažiavo visą trasą“, – sako klubo „Tarp savų“ vadovas.

Ši pilietinė „Laisvės dviračiui“ akcija beveik visuomet vyksta panašiu laiku – rugsėjo viduryje, Dieną be automobilio. Tą savaitę mieste kaip tik vyks Dienai be automobilio skirti renginiai. „Raginame miestiečius išlipti iš automobilio ir sėsti ant švaraus, ekologiško dviračio sėdynės“, – teigia R. Snarskis.

Pilietinė akcija „Laisvė dviračiui“ tradiciškai prasidės rugsėjo 15 d. 10 val. prie Šiaulių dviračių muziejaus. Iš ten dviratininkai pajudės Draugystės prospektu, Dubijos, Žemaitės, Vaidoto, Tilžės gatvėmis ir finišuos „Tilžės“ pramogų ir prekybos centro aikštelėje.

2018 09 12 14

Akimirka iš 2017 m. vykusios pilietinės akcijos „Laisvė dviračiui“
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų