Šiaulių miesto politikai pagaliau sutarė dėl vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas miesto viešosiose vietose išdavimo nuostatų, masinių renginių organizavimo mieste tvarkos aprašo pakeitimo bei rinkliavos už leidimą organizuoti komercinius renginius Šiauliuose. Taip pat pritarė, kad sporto mokyklos taptų sporto centrais.

Ilgai ieškojo kompromiso
„Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, kad per praėjusius Tarybos posėdžius politikai dėl pirmųjų trijų aukščiau išvardytų klausimų niekaip negalėjo susitarti. Situacija pasikeitė iniciatyvą perėmus Socialdemokratų frakcijai. Ji parengė klausimų alternatyvas ir, pradėję kalbėtis su administracija, rado kompromisą.

Posėdžiavę Tarybos nariai pranešėjo vicemero Justino Sartausko prašė paskelbti dėl kokių esminių pakeitimų sutarta su Savivaldybės administracija.

„Pakeitimų nėra daug. Patikslinome apibrėžimą, kas yra komercinis renginys. Masinių renginių sąvoką atskyrėme nuo mugės. Patikslinome, kad leidimą komerciniam renginiui būtų galima išsiimti ne prieš šešis, bet prieš devynis mėnesius. Paprašę leidimo prieš devynis mėnesius ir susimokėti turės anksti, per mėnesį, o ne likus dešimčiai dienų iki renginio“, – pakeitimus vardijo vicemeras.

Taip pat politikams parūpo, kodėl minėtų klausimų  rengėjas – ne administracija, bet Socialdemokratų frakcija.

Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis atsakė, kad į diskusijas su frakcija leistasi, nes per praėjusius Tarybos posėdžius administracijos siūlomi variantai politikams neįtiko.

„Per kelis mūsų posėdžius radome bendrą formuluotę, kuri subalansuotai išspręstų visus klausimus. Ir mokėjimo, ir rinkliavos rinkimo. Tokiu būdu pradėjome pritarti ir alternatyviam projektui. Šiuo projektu parodėme, kad administracija irgi turi minčių, bet kai Tarybos nariai, pasinaudodami reglamento galimybėmis, pateikė pasiūlymus, nugalėjo sąžiningoje, dalykinėje, intelektinėje konkurencijoje, miestui nuo to tik geriau“, – paaiškino A. Bartulis.

Išklausius atsakymus į pateiktus klausimus, Tarybos narys Jonas Bartkus suskubo replikuoti: „Smagu girdėti, kad po metų darbo administracijos direktorius suprato, jog su Taryba galima tartis ir susitarti.“

Patikslintos tam tikros sąvokos
Aiškinamajame rašte rašoma, kad vieno iš patvirtintų sprendimo projektų tikslas – pakeisti masinių renginių organizavimo Šiaulių mieste tvarkos aprašą. Šiuo metu galiojo aprašas, patvirtintas 2016 m. lapkričio 3 d. Apraše yra nuostatų, neatitinkančių galiojančių teisės aktų, kai kurios nuostatos yra pasenusios arba perteklinės, atsirado poreikis įvesti naujas nuostatas, todėl administracijos direktoriaus iniciatyva šiuo sprendimo projektu teikiama patvirtinti naują masinių renginių organizavimo Šiaulių mieste tvarkos aprašo redakciją.

Tvarkos aprašo nauja redakcija nustato masinių renginių organizavimo Šiaulių miesto viešosiose vietose tvarką ir sąlygas. Koreguota masinio renginio sąvoka, skyrius papildytas naujomis, komercinio ir nekomercinio renginio sąvokomis.

Patikslinti bendrieji reikalavimai renginiams organizuoti, prašymų pateikimo, nagrinėjimo, sprendimų priėmimų ir leidimų išdavimo komerciniams ir nekomerciniams renginiams organizuoti tvarka, renginių organizavimo tvarka, prekybos ir paslaugų teikimo renginio teritorijoje tvarka.

Numatyta, kad nekomercinio renginio organizatorius gali pateikti prašymą renginiui organizuoti ne vėliau kaip prieš 10 darbo dienų ir ne anksčiau kaip prieš 6 mėn. iki renginio organizavimo dienos; ne vėliau kaip prieš 20 darbo dienų ir ne anksčiau kaip 9 mėnesiai iki komercinio renginio organizavimo dienos.

Jei renginio metu galima prekyba, kartu su prašymu renginio organizatorius privalo pateikti renginio vietos schemą, kurioje turi būti nurodytos renginio teritorijos ribos, įvažiavimai, laikinų statinių vietos bei teritorija, kurioje galima prekyba. Šis Tarybos patvirtintas sprendimas įsigalios nuo 2018 m. spalio 1 d.

Kito politikų patvirtinto sprendimo projekto tikslas – reglamentuoti vietinės rinkliavos už leidimo organizuoti komercinius renginius Šiaulių miesto savivaldybei priklausančiose ir kitose nesuformuotose viešojo naudojimo teritorijose išdavimą rinkimo tvarką, rinkliavos dydžius, lengvatas rinkliavos mokėtojams, rinkliavos rinkimo kontrolę ir atsakomybę, rinkliavos grąžinimo tvarką.

Iki šiol nebuvo patvirtinti vietinės rinkliavos už leidimo organizuoti komercinius renginius išdavimą nuostatai. Vietinė rinkliava bus mokama į Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto sąskaitą. Surinktos lėšos bus naudojamos miesto viešųjų erdvių tvarkymui ir atnaujinimui, infrastruktūros paslaugoms (viešieji tualetai, šiukšlių konteineriai ir kt.) teikti.

Sprendimo projekte numatytas sprendimo įsigaliojimo terminas – nuo 2018 m. spalio 1 d.

Bus keičiami įstaigų pavadinimai
Socialdemokratų frakcija Tarybos posėdžiui pateikė ne tik renginių rinkliavos alternatyvas, bet ir sporto mokyklų pavadinimo keitimo į sporto centrus alternatyvų projektą.

Tarybos nariams dėl to daug klausimų nekilo. Politikai tik pasidomėjo, ar pritarus sprendimo projektui, meras vis dar turės teisę sporto centro direktorių atšaukti iš pareigų. Sulaukus patvirtinimo, kad meras galės atšaukti direktorių iš pareigų, gavęs išankstinį Tarybos pritarimą, politikai balsavo „už“ ir pritarė sprendimo projektui, kuriame numatyta pakeisti Šiaulių sporto mokyklų ,,Atžalynas“, ,,Dubysa“ ir ,,Klevas“, Šiaulių plaukimo mokyklos ,,Delfinas“ ir Šiaulių teniso mokyklos pavadinimus į Šiaulių sporto centrų „Atžalynas“, „Dubysa“, Šiaulių regbio ir žolės riedulio akademijos, Šiaulių plaukimo centro „Delfinas“ ir Šiaulių teniso akademijos pavadinimus ir patvirtinti Šiaulių sporto centrų „Atžalynas“, „Dubysa“, Šiaulių regbio ir žolės riedulio akademijos, Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro, Šiaulių plaukimo centro „Delfinas“ ir Šiaulių teniso akademijos nuostatus, kuriuose keičiami įstaigų pavadinimai.

Vicemeras Domas Griškevičius replikos teise po balsavimo suskubo ironizuoti, esą labai negerai, kai projektų sprendimus rengia ne administracija, bet frakcija.

„Gal pusę metų praėjo, kai administracija teikdavo sprendimo projektą, o Tarybos nariai jį atmesdavo. Šiandien sprendimo autoriaus pasiūlytame variante esminio skirtumo nemačiau, bet supratau tik viena, norint priimti kažkokius sprendimus, tiesiog reikia prirašyti, kad rengėjas yra Justinas Sartauskas, ir visos problemos dings“, – ironizavo D. Griškevičius.

Tarybos narė Angelė Kavaliauskienė taip pat dėl to neslėpė savo pasipiktinimo: „Manau, turėtų būti kitokia praktika, administracija sprendimo projektus turėtų rengti taip, kad Taryba pritartų. Priešingu atveju, didelė frakcija gali nuolat balsuoti prieš sprendimo projektą, kol būtent ji nebus rengėja.“

Į viršų