Šiandien, rugsėjo 1-ąją, Šiauliuose Mokslo ir žinių dieną švenčia tik viena mokykla – Jovaro progimnazija. Nes tokia yra tradicija jau daug metų. Kol vieni skaičiuoja tik keletą metų mokykloje dirbant ar mokantis praleistų metų – Šiaulių Jovaro progimnazijos direktoriui Arvydui Kukanauzai tai jau dvidešimt septintoji rugsėjo 1-oji. Ir jis sako, kad kardinalių pokyčių nuo pirmos darbo mokykloje dienos ir iki šiol nemato: kiekvieną rugsėjį tos pačios kalbos, tie patys sveikinimo žodžiai, tie patys pažadai. Visgi direktorius prisipažįsta, kad net ir praėjus 27 metams nepakito vienintelis dalykas – prieš rugsėjo 1-ąją jaučiamas jaudulys.

Nauji mokslo metai – nauji tikslai
Direktorius sako, kad prieš kiekvieną rugsėjo 1-ąją jis gimnazijai kelia vis naujus tikslus, kuriuos stengiasi įgyvendinti. Tad ir šiais mokslo metais yra numatęs ugdymo naujovių.

„Šie metai pirmieji, kai vaikai nuo 6 klasės be rusų ir vokiečių dar galės rinktis mokytis ir prancūzų kalbą. Pridėjome vieną papildomą užsienio kalbą, nes didėja mokinių noras išmokti kuo daugiau kalbų“, – sako A. Kukanauza.

Jis pamini ir dar vieną tikslą šiems mokslo metams – sieks iki galo įtvirtinti kuratorių programą, nes Jovaro progimnazija vykdo ne klasės vadovų, o kuratorių sistemą. Į darbą priėmęs dar vieną būsimą kuratorę A. Kukanauza tikisi galutinai įtvirtinti šią sistemą. Jis džiaugiasi, kad atskyrę klasės kuratoriaus ir mokytojo funkcijas, kas dažniausiai būna taikoma tik gimnazijose, sėkmingai pagal šią sistemą tvarkosi jau 8 metus: „Yra klasių vadovų, kurie yra tiesiog fantastiški vadovai, tačiau jiems sudėtinga vesti pamokas. Taip pat yra ir mokytojų, kurie yra fantastiški pedagogai, tačiau jiems sunku būti gerais klasių vadovais. Tai visiškai suprantama – juk ne visi gali suderinti šiuos abu dalykus.“

Kuratoriai neveda pamokų arba veda labai minimaliai, nes turi po 3 klases, kuriomis rūpinasi. Mokytojams turėti savo klasių neprivaloma – jie rūpinasi tik pamokų vedimu.

„Ši sistema ypač tinka penktokams, nes jie ateina pasimetę, jiems kyla daug klausimų ir problemų. Todėl turėdami savo kuratorę jie pas ją gali ateiti bet kuriuo metu ir pasikalbėti, pasitarti“, – sako A. Kukanauza.

Dar vienas tikslas artėjantiems mokslo metams – Jovaro progimnazijos stadiono atidarymas.

„Mero idėja yra tokia, kad Šiauliuose turi būti sporto aikštynai, ypač krepšinio aikštelės, pavadintos Europos čempionų vardais, todėl mūsų naujoji modernioji krepšinio aikštelė bus pavadinta Donato Slaninos vardu. Rugsėjo viduryje pas mus turėtų atvykti pats D. Slanina – ketiname padaryti mini krepšinio turnyrą ir surengti stadiono atidarymą“, – planais dalijasi direktorius.  

Skatina mokinių iniciatyvumą
Jovaro progimnazijos direktorius teigia, kad labai svarbu palaikyti gerus mokinio ir pedagogo santykius. Jis pats su mokiniais sutaria labai gerai: „Būna, kad prieina jau seniai mokyklą baigę mokiniai ir pasisveikina, pakalbina. Kartais per tiek metų jau ir pats to mokinio nebeprisimeni, tačiau vis vien malonu, kai tave prisimena.“

A. Kukanauza teigia, kad su mokiniais visuomet stengiasi būti ne griežtas, o teisingas. Tai puikiai parodo ir tai, kad per 27 metus iš mokyklos jis yra išmetęs tik vieną mokinį. Juk pasitaiko visokių vaikų, tačiau verčiau taisyti situaciją ir padėti mokiniui, nei imtis kraštutinumų.

„Išmetus mokinį iš mokyklos jam ta situacija nepagerės ir nepasitaisys – geriau stengtis jam padėti“, – teigia Jovaro progimnazijos direktorius ir priduria, kad verčiau skatinti mokinių iniciatyvumą ir aktyvumą, nes tokių mokinių mokykloje apstu. Puikus to pavyzdys – mokyklos mokinių savivalda, Jovaro progimnazijoje žaismingai vadinama seimu.

Renkamas mokinių seimas – demokratinės apraiškos elementas.

„Nuo penktos klasės mokiniai renka savo atstovą į seimą, o juo būna išrenkami 7-8 klasių mokiniai. Visi 16 išrinkti nariai seime būna  tol, kol baigia mokyklą, o tada organizuojame naujus rinkimus. Kiekvienas kandidatas paruošia programą, prisistato, pasako, ką naujo pasiūlytų mokyklai“, – mokinių aktyvumu džiaugiasi Jovaro progimnazijos direktorius.

Subūrė kompetentingų pedagogų būrį
Progimnazijos direktoriaus  darbo A. Kukanauza jau 10 metų neveda pamokų mokiniams ir dirba tik administracinį darbą. Jis džiaugiasi, kad subūrė šaunių, kompetentingų pedagogų kompaniją.

„Pats nebevesti pamokų nusprendžiau dėl to, kad mano darbo diena ir taip užimta pasitarimais, posėdžiais ir komandiruotėmis. Prisimenu savo mokyklos laikus, kai mūsų mokyklos direktorius per pusmetį mums pravesdavo po 2-3 pamokas, nes būdavo labai užimtas. Man būtų nesmagu prieš mokinius, todėl visiškai atsisakiau pamokų vedimo. Manau, kad gali būti arba geras pedagogas, arba geras administracijos darbuotojas“, – sako A. Kukanauza.  

Direktorius negaili gerų žodžių kolegoms pedagogams: Jovaro progimnazijos mokytojai labai atsidavę savo darbui – tai geriausiai atspindi mokinių rezultatai.

„Per visus darbo metus suformavome labai gerą, šiltą atmosferą. Esame gana tvirta, stabili, padori mokykla, todėl to stabilumo norėtųsi ir toliau. Na, o ar ta etatinė, ar eksperimentinė sistema... Mes nebijome – mes prisiderinsime“, – sako direktorius.

Rugsėjo 1-oji – tradicijų puoselėjimas
Nors Šiaulių mokyklos Mokslo ir žinių šventę perkėlė į rugsėjo 3-iąją, pirmadienį, Jovaro progimnazijos direktorius kategoriškas – rugsėjo 1-oji turi būti švenčiama tik rugsėjo 1-ąją.

„Aš pasižiūrėjau kalendorių, o ten prie rugsėjo 1-osios, o ne prie rugsėjo 3-iosios parašyta „Mokslo ir žinių diena“. Tad kodėl turėtume šią šventę nukelti? O ar kas nors nukelia, pavyzdžiui, Naujuosius metus dviem dienoms? Na bent man neteko girdėti“, – juokauja A. Kukanauza.

Jo teigimu, kad rugsėjo 1-osios šventimas – tai ir savotiškas tradicijų puoselėjimas.

„Reikia naudotis tuo, kad ši rugsėjo 1-oji yra šeštadienį, nes tai tobula diena švęsti – tėvai laisvi, seneliai laisvi. Po to vaikai gali švęsti su šeima, lankytis koncertuose, kavinukėse. Aš manau, kad šiuo aspektu mes prisidedame ir prie tradicijų puoselėjimo – rugsėjo 1-ąją atšvęsime tą dieną, kada ji ir turi būti švenčiama, o pirmadienį rimtai kibsime į darbus“, – šypteli Jovaro progimnazijos direktorius A. Kukanauza.

2018 08 31 20

A. Kukanauza sako, kad kiekviena rugsėjo 1-oji tokia pati, bet nekinta tik vienintelis dalykas – prieš rugsėjo 1-ąją jaučiamas jaudulys.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų