Šiaulių apskrities žydų bendruomenė žiniasklaidai atsiuntė protesto kreipimąsi, kuriame ji ir kitų miestų žydų bendruomenės išreiškė pasipiktinimą dėl sprendimo renovuoti sovietų laikų barbarizmo reliktus.

Atšaukė planuotą susitikimą
Jų manymu neteisinga, kad švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, didžiuojantis atkurtos nepriklausomos Lietuvos žingsniais europinių ir vakarietiškų vertybių keliu, glaudžiais Lietuvos ir Izraelio tarpvalstybiniais santykiais, Lietuvos Respublikos institucijos Vilniuje, Kaune bei Šiauliuose išduoda leidimus bei iš Europos Sąjungos fondų skiria milžiniškas sumas renovuoti sovietų valdžios pastatytiems pastatams žydų kapinių teritorijose. Anot žydų bendruomenių, toks elgesys yra tarsi kertinių žmonijos vertybių paniekinimas.

Štai Šiauliuose, senųjų žydų kapinių teritorijoje, renovuojant komunikacijas buvo iškasti palaidotųjų kaulai ir paslapčia išvežti bei sumaišyti su smėliu.

„Šiauliuose naujienose“ jau rašėme, kad Šiaulių apskrities žydų bendruomenė kartu su Europos rabinų konferencijos atstovu, dalyvaujat ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės atstovui, buvo susitikusi su Šiaulių miesto vicemeru Justinu Sartausku ir sutarė, jog artimiausiu metu bus atsiųstas Europos rabinų konferencijos ekspertas, kad tolimesniam vandalizmui būtų užkirstas kelias.

Tik, deja, prieš pat ekspertui atvykstant, Šiaulių apskrities žydų bendruomenė informuota, kad jokio susitikimo nebus. Įvardyta priežastis atšaukti susitikimą – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės raštas, kuriame nurodyta, kad, neva, tik ši organizacija kompetentinga spręsti su žydų kapinių išsaugojimu Lietuvoje susijusius klausimus. Nepaisant Šiaulių apskrities žydų bendruomenės raginimų, planuotas susitikimas taip ir neįvyko.

Baiminasi didesnio susipriešinimo
Šiauliuose už Europos Sąjungos lėšas senųjų kapinių teritorijoje planuojamas renovuoti Globos namų pastatas. Vilniuje norima prikelti sovietinių laikų statinį – Sporto rūmus. Kaune senąsias Žaliakalnio žydų kapines norima paversti botanikos sodu. Tad žydų bendruomenės ir klausia, kiek toli dar galima nueiti. Prašo nespręsti žydų paveldo klausimų be šiam paveldui atstovaujančius žmones vienijančių regioninių žydų bendruomenių.

„Todėl vieną kartą ir visiems laikams turime apsispręsti – einame barbarišku sovietiniu keliu, prikeliant žydų paveldo niekinimo šmėklas, ar vis dėlto pasirenkame dorą, garbingą kelią, kuris nors ir nelengvas, bet garsins mūsų valstybės vardą ne tik dėl pagarbios istorijos, o ir dėl dabarties sprendimų“, – rašoma žiniasklaidai atsiųstame protesto kreipimesi.
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas „Šiaulių naujienoms“ komentuoja, kad visi su senosiomis žydų kapinėmis susiję sprendimai priimami laikantis tam tikros struktūros ir tvarkos.

„Kadangi Šiauliuose žydų bendruomenė yra susiskaldžiusi, mes bandome pasiekti aukštesnį lygmenį, todėl kreipėmės į Lietuvos žydų bendruomenės pirmininką. Jeigu Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas patvirtintų tam tikrą planą, kurį sugalvojo Šiaulių žydų bendruomenės, mes būtinai į tai atsižvelgtumėme. Tiesiog mes norime tvarkos, kad neįvyktų dar didesnis susipriešinimas“, – teigia A. Visockas.

Į viršų